Γιώργος Κούδας: “Ο πατέρας μου ελεγε πως οι φασίστες είναι κτήνη…”

Αν βγάλεις ένα γράμμα, ο αθλητισμός γίνεται αλητισμός. Δε χωράει ούτε ο ρατσισμός, ούτε η βία, ούτε όλα αυτά που γίνονται σήμερα στο ποδόσφαιρο, εγώ έτσι, με αυτές τις αρχές γαλουχήθηκα.

Οι αριστερές οικογενειακές καταβολές του Γιώργου Κούδα είναι γνωστές. Ο παλαίμαχος άσος-δόξα του ΠΑΟΚ συμμετέχει στην κίνηση-πρωτοβουλία “Παρατηρητήριο Ενάντια στη Φασιστική Βία και το Ρατσισμό” και πριν το μεγάλο ντέρμπι της αγαπημένης ομάδας του με τον Ολυμπιακό, μίλησε στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, σε ένα βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή “Άλλη Διάσταση”, εκφράζοντας την απέχθειά του στο φασισμό και τον εθνικισμό.

Από μικρή ηλικία, είχα δύο εξαιρετικούς γονείς, ιδιαίτερα ο πατέρας μου με γαλούχησε με πράγματα και ιδανικά για τη ζωή κι όταν μου μιλούσε για αυτά, αισθανόμουν ένα ρίγος κι αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά. Το λέω αυτό γιατί πατέρας μου είχε βιώσει το φασισμό, γλίτωσε στο παρά πέντε, όταν έμπαιναν τα στρατεύματα στη Γερμανία, από στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όταν του έλεγα, “καλά μπαμπά αυτοί δεν είναι άνθρωποι;”, “όχι”, μου έλεγε, “αγόρι μου, δεν είναι άνθρωποι, ο Θεός δεν τους έπλασε ανθρώπους, τους έπλασε κτήνη»,

«Δε χωράει ούτε ο ρατσισμός, ούτε η βία, ούτε όλα αυτά που γίνονται σήμερα στο ποδόσφαιρο, εγώ έτσι, με αυτές τις αρχές γαλουχήθηκα. Αν βγάλεις ένα γράμμα, ο αθλητισμός γίνεται αλητισμός. Αν υπάρχει αγάπη για τον πλησίον σου, μπορείς να τον φέρεις κοντά σου και να του πεις ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία σήμερα και ότι πρέπει να βλέπουμε το μέλλον με αγάπη, αν δε συμπορευτούμε, αν δεν κατανοήσουμε αυτά που μας κάνουν κακό και σαν λαό και σαν ανθρώπους, δεν έχουμε μέλλον».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: