“Γαμημ…ε σκατόμαυρε…” – Ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει στην Ισπανική La Liga

Ο Καλά της Κάντιθ επιτέθηκε φραστικά στον Ντιακαμπί της Βαλένθια. Οι παίκτες της τελευταίας αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από το γήπεδο και επέστρεψεανμόνο ύστερα από απειλές πως θα μηδενιστεί η ομάδα.

Μπορεί τα στραβοπατήματα της Ατλέτικο να δίνουν νέο ενδιαφέρον στη μάχη για τον πρωταθλητή Ισπανίας, αλλά τα αγωνιστικά περνάνε σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στο νέο κρούσμα ρατσισμού στον χτεσινό αγώνα της Κάντιθ με τη Βαλένθια.

Στο ημίωρο της αναμέτρησης, σε μια σχετικά ανύποπτη φάση, ο Γάλλος αμυντικός των φιλοξενούμενων φαίνεται να έχει μια στιχομυθία με τον Χουάν Καλά της Κάντιθ (που έχει περάσει και από την ΑΕΚ στο παρελθόν), γίνεται έξαλλος με όσα ακούει και τον συγκρατούν με το ζόρι συμπαίκτες και αντίπαλοι, που προσπαθούν να τον ηρεμήσουν. Ο Γάλλος λέει πως ο Καλά τον εξύβρισε με ρατσιστικά σχόλια (σκατ…μαυρε), η ομάδα του παίρνει τη γενναία απόφαση να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από το γήπεδο και ο αγώνας διακόπτεται προσωρινά.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης, ωστόσο, είπε πως η ύβρις δεν υπέπεσε στην αντίληψη του ίδιου ή των βοηθών του και απειλεί τη Βαλένθια ότι αν δεν επιστρέψει, θα μηδενιστεί, βάσει των κανονισμών. Οι παίκτες των “νυχτερίδων” αποφασίζουν τελικά να επιστρέψουν μετά από είκοσι λεπτά, με τη σύμφωνη γνώμη του συμπαίκτη τους, που έμεινε όμως στα αποδυτήρια και αντικαταστάθηκε. Η διοίκηση της ομάδας τονίζει σε ανακοίνωσή της πως στηρίζει απόλυτα τον παίκτη και εξηγεί ότι ο ίδιος ζήτησε από τους συμπαίκτες του να γυρίσουν στον αγωνιστικό χώρο.

Σε νεότερη ανακοίνωση, γίνεται ξεκάθαρο πως δεν ήταν μια “αυθόρμητη προτροπή” του παίκτη, αλλά μια απόφαση που ελήφθη υπό την απειλή του μηδενισμού. Παρόλα αυτά, αν ο ίδιος ο παίκτης δε συμφωνούσε, οι συμπαίκτες του δήλωναν αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στο γήπεδο, ακόμα και αν αυτό σήμαινε αφαίρεση βαθμών για την ομάδα τους.

Πολλοί σημειώνουν τις επιλεκτικές ευαισθησίες και τη διαφορά των κριτηρίων με την περίπτωση του ναζιστή Ζοζούλια, που άκουγε προ διετίας την κερκίδα της Ράγιο Βαγεκάνο να τον λούζει εν χορώ για τις πολιτικές του ιδέες, με τον διαιτητή να αποφασίζει τη διακοπή του αγώνα, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της Ράγιο! Ο διαιτητής χτες, ωστόσο, είχε το άλλοθι πως δεν άκουσε τη ρατσιστική προσβολή και απλώς σημείωσε τον ισχυρισμό του Ντιακαμπί στο φύλλο αγώνα.

Μπορεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να θεωρείται βιτρίνα, αλλά ως καθρέφτης της κοινωνίας δε θα μπορούσε παρά να αντανακλά τέτοια φαινόμενα ρατσισμού. Κι οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις δείχνουν πως δε μιλάμε για κάτι τυχαίο, ως εξαίρεση στον αγώνα, αλλά πως ο ρατσισμός είναι συστημικός.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: