“Ανθρώπινα δικαιώματα εντός και εκτός γηπέδου” – Μηνύματα αλληλεγγύης στους εργάτες στο Κατάρ από ποδοσφαιριστές

Οι φωνές ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση των εργατών στο Κατάρ πληθαίνουν και οι παίκτες της Νορβηγίας και της Γερμανίας έδωσαν το δικό τους συμβολικό μήνυμα μες στο γήπεδο.

Πριν από μερικές βδομάδες, το ρεπορτάζ του Guardian έφερνε στο φως τη σκοτεινή πλευρά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διοργανώσει το Κατάρ το 2022. Μια διοργάνωση, που εκτός από τη δυσοσμία της διαφθοράς και της δωροδοκίας που αναδύει, βασίζεται στη δουλειά και τον θάνατο χιλιάδων σύγχρονων σκλάβων, που καλούνται να εργαστούν σε απάνθρωπες συνθήκες και να φέρουν εις πέρας φαραωνικά έργα σε ασφυκτικές προθεσμίες. Το κερασάκι στην τούρτα, μάλιστα, είναι πως σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αρχών, η πλειοψηφία των 6000 (τουλάχιστον) θανάτων των εργαζόμενων οφείλεται σε… φυσικά αίτια!

Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, που αρχίζουν να βρίσκουν έκφραση και στα γήπεδα. Μπορεί οι περισσότεροι αγώνες να γίνονται χωρίς φιλάθλους, λόγω των μέτρων για τη διασπορά του ιού, ανέλαβαν όμως πρωτοβουλία οι ίδιοι οι παίκτες να δώσουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση και όσα γίνονται στο Κατάρ.

Η αρχή έγινε την περασμένη βδομάδα από τους διεθνείς της Νορβηγίας, στην αναμέτρηση με το Γιβραλτάρ, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022. Στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων, οι Νορβηγοί παίκτες φορούσαν φανέλες με το μήνυμα “ανθρώπινα δικαιώματα” εντός και εκτός γηπέδων.

Μία μέρα μετά, πήραν τη σκυτάλη οι παίκτες της Γερμανίας στον αγώνα με την Ισλανδία. Πριν την έναρξη του αγώνα στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον, σχηματίζοντας στα αγγλικά τη φράση “ανθρώπινα δικαιώματα”.

Οι διεθνείς της Νορβηγίας επανέλαβαν την πρωτοβουλία τους στον αγώνα με την Τουρκία, φορώντας φανέλες προθέρμανσης, όπου εκτός από το μήνυμα για τα “ανθρώπινα δικαιώματα”, αναρωτιόνταν ποιος θα είναι ο επόμενος -μετά τη Νορβηγία και τη Γερμανία- καλώντας έμμεσα τους συναδέλφους τους από άλλες χώρες να συνεχίσουν την πρωτοβουλία και να εντείνουν την πίεση.

https://twitter.com/SportUnlocked/status/1375883141152444418?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1375883141152444418%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsportsking.gr%2F2021%2F03%2F27%2Fmountial-2022-o-xaalant-kai-i-parea-tou-vgazoun-ston-tako-to-katar-vid%2F

Προφανώς η κίνηση αυτή έχει συγκεκριμένο ταβάνι -αλλιώς αποκλείεται να επέτρεπε η ΟΥΕΦΑ να συμβεί κάτι τέτοιο σε αγώνες που έχουν τη δική της αιγίδα. Αν μη τι άλλο, όμως, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και είναι πολύ προτιμότερη από την αφωνία στην οποία “καταδικάζουν” τους εαυτούς τους οι περισσότεροι επαγγελματίες παίκτες, για να μη θίξουν κάποιον χορηγό και χάσουν συμβόλαια.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: