60 χρόνια από τη μέρα που σταμάτησε ο χρόνος των Μπέμπηδων στο Μόναχο

Χωρίς αυτό το δυστύχημα, η ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μπορεί να είχε γραφτεί πολύ διαφορετικά. Γιγάντωσε όμως το μύθο της αποδεκατισμένης Γιουνάιτεντ, που κατάφερε να αναγεννηθεί από τα συντρίμμια του Μονάχου και να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, δέκα χρόνια μετά.

Έξω από το Ολντ Τράφορντ, υπάρχει ένα ρολόι που είναι πάντα σταματημένο στις 3.04 και στις 6 Φλεβάρη του 58′. Είναι η ώρα και η μέρα του πολύνεκρου δυστυχήματος στο Μόναχο, όπου επέβαινε η αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και στοίχισε τη ζωή σε πρωτοκλασάτους άσους της, διοικητικά στελέχη, οπαδούς και δημοσιογράφους.

Η αποστολή των “κόκκινων διαβόλων” επέστρεφε από το Βελιγράδι, όπου το 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα τους είχε δώσει την πρόκριση στα ημιτελικά και τους έκανε το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Το αεροπλάνο των βρετανικών αερογραμμών προσγειώθηκε στη γερμανική πόλη για ανεφοδιασμό, αλλά έπεσε σε χιονοθύελλα και δεν κατάφερε να απογειωθεί ποτέ ξανά. Η τρίτη αποτυχημένη απόπειρα ήταν και η μοιραία, με το αεροπλάνο να χάνει ύψος και να πέφτει σε ένα γειτονικό χωράφι.

Η Αγγλία, το βρετανικό ποδόσφαιρο και όλη η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πενθούσαν. Η Γιουνάιτεντ αποδεκατίστηκε και δέχτηκε ένα πολύ ισχυρό σοκ, που χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να το ξεπεράσει. Επτά βασικά στελέχη της βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Το μεγάλο αστέρι της γενιάς εκείνης (Ντάνκαν Έντουαρντς) υπέκυψε στα τραύματά του δύο βδομάδες αργότερα. Άλλοι δύο παίκτες τέθηκαν εκτός ενεργού δράσης, λόγω των σοβαρών τραυματισμών τους, ενώ χρειάστηκε να νοσηλευτεί για ένα διάστημα κι ο Ματ Μπάσμπι, ο αρχιτέκτονας εκείνης της ομάδας.

Η χρονιά εκείνη ολοκληρώθηκε με έναν τιμητικό αποκλεισμό από τη Μίλαν στα ημιτελικά και την ήττα από την Μπόλτον στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Κι όμως, η ομάδα αναγεννήθηκε από τις στάχτες της κι έφτιαξε μια καινούρια γενιά “μπέμπηδων”, με πολλούς νεαρούς παίκτες -εξ ου και το παρατσούκλι- και κάποιους επιζήσαντες από το τραγικό δυστύχημα. Δέκα χρόνια αργότερα, η Γιουνάιτεντ του Ματ Μπάσμπι, του Μπόμπι. Τσάρλτον (από αυτούς που επιβίωσαν) και του νεαρού Μπεστ έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης, μετά το 4-1 επί της Μπενφίκα στον τελικό, και θα γινόταν η πρώτη ομάδα της Αγγλίας που θα την κατακτούσε (από το νησί είχε προηγηθεί η Σέλτικ, τον αμέσως προηγούμενο χρόνο).

Χωρίς εκείνο το δυστύχημα, η ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μπορεί να είχε γραφτεί πολύ διαφορετικά. Η Γιουνάιτεντ μπορεί να είχε πάρει το Πρωταθλητριών εκείνη τη χρονιά και να διέκοπτε πχ το μεγάλο σερί της Ρεάλ Μαδρίτης, με τους πέντε σερί τίτλους. Μακροπρόθεσμα όμως όλα αυτά λειτούργησαν υπέρ της. Το δυστύχημα, η αναγέννησή της από τα συντρίμμια του Μονάχου και η μυθική επιστροφή της στο κορυφαίο επίπεδο γιγάντωσαν το μύθο της μια για πάντα και την έκαναν μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες του κόσμου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: