Τρομονόμος στο διαδίκτυο: η απόλυτη λογοκρισία προ των πυλών

Eίναι λοιπόν φανερό πως ο Τρομονόμος του διαδικτύου χρησιμοποιεί τους τζιχαντιστές για να βάλει στο στόχαστρο όσους παλεύουν ενάντια στην φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά και το σύστημα που τα γεννά. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι τυχαίο. Είναι μέρος του ευρύτερου κατασταλτικού μηχανισμού και της μαζικής παρακολούθησης που ετοιμάζει η ΕΕ για τους πολίτες της.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη η Κομισιόν παρουσίασε ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση που στοχεύει στην αφαίρεση του υλικού που ανεβάζουν τρομοκράτες στο διαδίκτυο. Μέχρι σήμερα ο έλεγχος και η αφαίρεση υλικού από τα social media ή τις ιστοσελίδες επαφίεται στους εκάστοτε παρόχους, ωστόσο πλέον οι διάφορες εταιρίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις του Τρομονόμου. Αξίζει να τονιστεί ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι ιδαίτερα ασαφές το τι θεωρείται ως τρομοκρατία και τρομοκρατική δράση.

Απαιτείται το κατέβασμα υλικού μέσα σε μια ώρα από την παραλαβή σχετικής διαταγής από την αστυνομία και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ οι εταιρίες θα κληθούν να λάβουν και προληπτικά μέτρα με την χρήση φίλτρων που θα κόβουν αυτόματα το ανεπιθύμητο περιεχόμενο. Αυτό δεν αφορά μόνο τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα και τα ηλεκτρονικά media, αλλά ακόμα και τα blogs ή τα μικρά φόρουμ. Αφορά δηλαδή σε κάθε χρήση του διαδικτύου. Ωστόσο μόνο οι μεγάλες εταιρίες έχουν την δυνατότητα να συμμορφωθούν με αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς. Οι υπόλοιποι παράγοντες του διαδικτύου θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να υιοθετήσουν τα αυτόματα φίλτρα που έχουν ήδη αναπτυχθεί από την Facebook και την Google.

Το άρθρο 2 ξεκαθαρίζει πως σε λογοκρισία θα υπόκεινται εκτός από τα social media  και οι πάροχοι υπηρεσιών διαμοιρασμού βίντεο, εικόνων, ήχουν και αρχείων και άλλες υπηρεσίες cloud στον βαθμό που καθιστούν την πληροφορία διαθέσιμη σε τρίτους. Σημειωτέον η νέα Ευρωπαική οδηγία με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνει ακόμα και υπηρεσίες όπως το Dropbox που χρησιμοποιείται για ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των χρηστών. Για τους ίδιους λόγους υπηρεσίες άμεσως μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το Signal και το Telegram θα υπόκεινται σε αυτόματη αφαίρεση και λογοκρισία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει λόγος για ιδιωτικότητα, ακόμα και αν δεχθεί κανείς πως υπάρχει ουσιαστικά τέτοια δυνατότητα χρησιμοποιώντας υπηρεσίες που διαχειρίζονται τεχνολογικοί κολοσσοί. Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 7 το περιεχόμενο που έχει αφαιρεθεί θα διατηρείται για 6 μήνες προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα επανελέγχου αλλά και έρευνας από την αστυνομία. Το άρθρο 18 καθορίζει ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στο νομοσχέδιο, ενώ στο άρθρο 24 καθορίζεται η έναρξη ισχύος του νόμου σε 20 μέρες από την ψήφισή του.

Ο έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με γράμμα του προς τον εισηγητή Daniel Dalton εμφανίζεται ιδαίτερα υποστηρικτός απέναντι στο Νομοσχέδιο και αναφέρεται στον κίνδυνο που παρουσιάζει “ο ακροδεξιός εξτρεμισμός ή άλλες ακραίες ιδεολογίες”. Mάλιστα ζητάει την ψήφισή του όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σε μελέτη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 2017, ανάμεσα στους τύπους της τρομοκρατίας ξεχωρίζει και η “αριστερόστροφη” και αναρχική τρομοκρατία που ορίζεται ως εξής: οι δράστες αυτού του τύπου της τρομοκρατίας στοχεύουν στο να εγκαθιδρύσουν κομμουνιστική ή σοσιαλιστική δομή, και την αταξική κοινωνία, αντικαθιστώντας εντελώς το υπάρχον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα1. Σε αναφορές της ΙΝΤΕΡΠΟΛ στις τρομοκρατικές επιθέσεις αθροίζονται οι επιθέσεις των τζιχαντιστών αλλά και “αριστερόστροφες” ενέργειες2. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του περιοδικού ΤΗΕ PARLIAMENT στο οποίο αθρογραφούν ευρωβουλευτές, μέλη των ΜΚΟ και λομπίστες των Βρυξελλών στο οποίο δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο “ τα ετερώνυμα έλκονται: τρεις κύριες ιδεολογίες, μια κοινή απειλή”3. Σε αυτό το άρθρο ταυτίζεται η τρομοκρατία των τζιχαντιστών και της ακροδεξιάς με την “Aκροαριστερά”. Επιπλέον και όπως τονίζει ο Ριζοσπάστης της 28ης Μάρτη το Ινστιτούτο Gatestone που «ειδικεύεται στην προώθηση ισλαμοφοβικών κειμένων» ταύτιζε το ΚΚΕ με ομάδες ισλαμιστών τρομοκρατών που επιβουλεύονται το μέλλον της χώρας και απορρίπτουν την προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ. Φτάνει στο σημείο να γράφει «Η συμπεριφορά του ΚΚΕ δείχνει έναν τρόπο με τον οποίο οι ακροαριστεροί και οι ριζοσπάστες ισλαμιστές συγκλίνουν» ενώ κατηγορούσε το ΚΚΕ πως πραγματοποιεί εδώ και χρόνια «αντισημιτική εγκεφαλική πλύση». Είναι πασίδηλο και στον πλέον αφελή πως ΗΠΑ και ΕΕ χρησιμοποιούν τις τρομοκρατικές ομάδες που οι ίδιοι έστησαν και χρηματοδότησαν για να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, το αντιμπεριαλιστικό κίνημα, τους αγωνιστές που στέκονται ενάντια στα βρώμικα πολεμικά τους σχέδια σε βάρος των λαών.

Eίναι λοιπόν φανερό πως ο Τρομονόμος του διαδικτύου χρησιμοποιεί τους τζιχαντιστές για να βάλει στο στόχαστρο όσους παλεύουν ενάντια στην φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά και το σύστημα που τα γεννά. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι τυχαίο. Είναι μέρος του ευρύτερου κατασταλτικού μηχανισμού και της μαζικής παρακολούθησης που ετοιμάζει η ΕΕ για τους πολίτες της. Στα …προσεχώς βρίσκεται η εκτεταμένη χρήση βιομετρικών και άλλων προσωπικών στοιχείων των πολιτών για την …πάταξη της Τρομοκρατίας, ενώ ας μην ξεχνάμε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε το 2017 στην κύρωση της Σύμβασης της Βαρσοβίας, που ενισχύει σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία. Επιπλέον με νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλεση και τελικά ανέστειλλε προσωρινά απέβλεπε στην τροποποίηση των άρθρων 187 και 187 Α προς το αντιδραστικότερο που προέβλεπε ποινές φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών για όποιον «δημόσια προκαλεί ή διεγείρει» σε τέλεση αδικημάτων που περιγράφονται στα άρθρα 187 και 187 Α του ΠΚ. Μην ρωτάς λοιπόν για ποιόν χτυπά η καμπάνα. Η καμπάνα χτυπάει για σένα.

1–http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2017/596832/IPOL_STU(2017)596832_EN.pdf

2–https://www.europol.europa.eu/crime-areas-and-trends/crime-areas/terrorism

3–https://www.theparliamentmagazine.eu/articles/partner_article/european-foundation-democracy/opposites-attract-three-main-ideologies-one

Σπύρος Μερκούρης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: