Ποια Κατιούσα είσαι σήμερα ΠΑΡΤ 1!

Η γνωστή μελωδία της Κατιούσα σε διάφορες εκδοχές, μαζί με τον αρχετυπικό σύντροφο που συνδέεται με την καθεμιά…

Πριν λίγο καιρό η αγαπημένη μας Κατιούσα είχε γενέθλια και επί την ευκαιρία ήθελα να τους αφιερώσω ένα τραγούδι. Οπότε σε μια κρίση πρωτοτυπίας που με έπιασε αφιερώνω στο αγαπημένο μου σάιτ το ομώνυμο τραγούδι.

Αλλά επειδή η Κατιούσα δεν είναι μόνο ένα τραγούδι, θα μιλήσουμε για όλες τις εκδοχές του (ή τουλάχιστον όσες εκδοχές του μου αρέσουν) και επειδή εδώ δεν είμαστε η Eurovision, αλλά η Κατιούσα, θα συσχετίσουμε κάθε τραγούδι με έναν αρχετυπικό σύντροφο που όλοι έχουμε συναντήσει.

Οπότε χρόνια πολλά Κατιούσα και πάμε!

 

Ύμνος του ΕΑΜ

Ξεκινάω με την εγχώρια εκδοχή γιατί είναι η πιο αναγνωρίσιμη στην Ελλάδα.
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το τραγούδι δεν έγινε γνωστό κατά την διάρκεια της κατοχής που έδρασε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, αλλά κατά τον εμφύλιο για να αναπτερωθεί το ηθικό των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού. Επίσης μεγάλη έμπνευση υπήρξε το ιταλικό Fischia il vento (που θα μιλήσουμε γι’ αυτό στο παρτ 2).

Σύντροφος άμεσα συνυφασμένος:
Ο παππου-σύντροφος: Δυστυχώς αυτή η κατηγορία συντρόφου πλέον είναι σπάνια καθώς οι περισσότεροι πίνουν κρασιά με τον Μαρξ και τον Λένιν στο μεγάλο Σοβιέτ του ουρανού (ιδεαλιστική παρένθεση γιατί μπορώ), αλλά ήταν από τις καλύτερες κατηγορίες.
Ήταν ενδημικό είδος στα γραφεία γιατί βαριόταν να κάτσει σπίτι και όταν δεν ήταν εκεί, τον έβλεπες για τσιμπουσάκι με άλλους παπου-συντρόφους σε κοντινό στα γραφεία τσιπουράδικο/καφενείο που το είχε στάνταρ οπαδός του κόμματος.
Ήταν πραγματικά απολαυστικός γιατί κάθε φορά που του μιλούσες έβγαινες πιο σοφός. Σου έλεγε ιστορίες για τον πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο, την εξορία, την χούντα, την ξενιτιά, το ΠΑΣΟΚ και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Πάντα μάλωνε με τον «Θεωρητικό» (βλέπε παρτ 2), και σίγουρα θα τον άκουγες να λέει «ΠΙΑΣΕ ΕΝΑ (τσίπουρο) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» κι ας ήσουν μόνο 8.

 

Κατιούσα η οχτάμπιτη

Ξέρω ότι εδώ θα ήταν πιο σωστό να μπει το Korobeiniki (γνωστό και ως η μουσική του Tetris) ως το επίσημο Σοβιετικό gaming τραγούδι αλλά πρώτον αυτό είναι άρθρο για την Κατιούσα και δεύτερον υπάρχει μελλοντικό άρθρο για το πως το Tetris νίκησε τον ψυχρό πόλεμο των arcades. Επίσης το παρόν τραγούδι είναι ringtone του γράφοντα, οπότε του έχει μια αγάπη παραπάνω.

Σύντροφος άμεσα συνυφασμένος:
Ο Gamer: Πάμε λοιπόν στο άλλο άκρο, έναν σύντροφο που οι νεότεροι σίγουρα τον ξέρουν, αλλά οι 50+ μάλλον κοιτάνε περίεργα. Είναι ο τύπος που περνούσε λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους όταν παίζαμε Red Alert. Εννοείται ότι έπαιζε όλα τα παιχνίδια με ΒΠΠ, πάντα έπαιρνε Σοβιετικούς και παίζει να μάλωνε ενεργά με όποιον έπαιζε άξονα παρόλο που ήξερε ότι δεν υπήρχαν αλλά στρατόπεδα να διαλέξεις. Ο φίλος μας ο gamer εκτός από οποιοδήποτε ιστορικό παιχνίδι υπήρχε, έπαιζε και όλα τα strategy και γενικά σνόμπαρε όσους δεν έπαιζαν τέτοια παιχνίδια στους κύκλους του. Αλλά στην ζωή του κόμματος, όπου οι gamers ήταν μειοψηφία και όλοι τον κοιτούσαν λίγο περίεργα, δεν μπορούσε να είναι επιλεκτικός, οπότε μόλις μύριζε ότι και εσύ το ίδρωνες το πληκτρολόγιο, σου έπιανε κουβέντα. Ήταν λίγο σπαστικός, αλλά σίγουρα καλό παιδί και κάποια στιγμή σου είχε κάνει και ένα τζάμπα φορμάτ οπότε τον έκανες λίγο παρέα.

 

The (communist) party

Για αυτούς που λένε ότι οι κομμουνιστές είναι ξενέρωτοι και δεν ξέρουν να περνάνε καλά.
Uplift, χορευτικό και χαρούμενο, δυστυχώς δεν ακούγεται όσο συχνά θα έπρεπε, γιατί παραγκωνίζεται από τα πιο παραδοσιακά άσματα. Αλλά όλοι ξέρουν ότι στην επόμενη έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα θα παίζει techno.

Σύντροφος άμεσα συνυφασμένος:
O party animal: Η μεγαλύτερη Νέμεσις του αρθρογράφου. Ο τύπος που είναι πάντα πρόθυμος να τρέξει σε οποιοδήποτε πάρτι/συναυλία/συνάθροιση και περνάει καλά. ΠΑΝΤΑ. Ο party animal είναι ο τύπος που θα πάτε μαζί στο φεστιβάλ, θα πάει σε όλες τις σκηνές και θα χτυπιέται με κάθε μουσική από ρεμπέτικα και Μποφίλιου, μέχρι Going Through και μέταλ μαθητικά συγκροτήματα. Δεν κάθεται ποτέ και είναι ένας από τους λίγους που δεν βλέπει τις προεκλογικές συναυλίες και τα event των οικονομικών ενισχύσεων σαν αγγαρεία.

 

Chilin Relaxin Patriotic

Η δεύτερη αγαπημένη Κατιούσα του αρθρογράφου (η πρώτη θα είναι στο επόμενο μέρος) και η πιο χαλαρή και τσιλ. Όσοι είστε στο τραίνο του Vaporwave και του LO-FI ξέρετε για τι μιλάω, οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να το τσεκάρετε, βοηθάει όταν έχεις νεύρα, άγχος, ή αρνητικά συναισθήματα. Και όσο το ακούτε να θυμάστε, οι συνθήκες δεν ωριμάζουν σε μια μέρα.

Σύντροφος άμεσα συνυφασμένος:
Ο τσίλντροφος. Ο ορκισμένος εχθρός του party animal και πόνος στα οπίσθια κάθε γραμματέα και οργάνου ο τσίλντροφος ζει τη (κομματική) ζωή του στον δικό του ρυθμό.
Χαλαρός, laid back και αισιόδοξος, καταφέρνει και εκνευρίζει όλους τους υπόλοιπους με την αργοπορία του, πολλές φορές αδυνατεί να εμφανιστεί, πάντα δυσανασχετεί όταν ακούσει για δουλειά πριν τις τρεις το μεσημέρι, αιθεροβατεί μονίμως (και μαθαίνει την λέξη αιθεροβατεί για να μην του λένε ότι είναι στον κόσμο του) και γενικά σε κάθε στιγμή που έχει ζόρι, άγχος και πανικό θα πετάξει άκυρα ένα «πρέπει να χαλαρώσεις λίγο σύντροφε» με αποτέλεσμα να κάνει όλους τους παρευρισκόμενους να θέλουν να τον πλακώσουν στο ξύλο. Θα έγραφα κι άλλα για το πόσο απαράδεκτος είναι, αλλά οι υπερβολικές μου ομοιότητες με αυτή την κατηγορία με αποτρέπουν από το να συνεχίσω.

 

Αυτά για σήμερα φίλοι μου, ας ευχηθούμε χρόνια πολλά στο αγαπημένο μας σάιτ και μείνετε συντονισμένοι γιατί το παρτ 2 έρχεται σύντομα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: