Όταν από τις κάλπες βγαίνει λιτότητα

Το ΚΚΕ συνεχίζει να αποτελεί το πιο ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα στην Ευρώπη, επωμιζόμενο την ευθύνη για την ανασύνταξη του κινήματος το επόμενο διάστημα.

Οι μεν λένε πως κέρδισε η ΝΔ, οι δε πως έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί, όμως, που κέρδισαν πραγματικά δεν είναι άλλοι από τις αντεργατικές πολιτικές, τα μνημόνια, τον ΣΕΒ και την αστική τάξη της χώρας.

Η ΝΔ πήρε την αυτοδυναμία. Αυτό είχε να συμβεί από το 2009 και τον Γιώργο Παπανδρέου. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και εννιά χρόνια μνημονίων, λοιπόν, η ΝΔ, το κόμμα που πρωτοστάτησε στην εφαρμογή των μνημονίων, το κόμμα της εφταήμερης εργασίας και του ασφαλιστικού Πινοσέτ, έγινε κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τεράστια ευθύνη γι’ αυτό, επειδή αθώωσε με τα μέτρα που πήρε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοζε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Επειδή καλλιέργησε αυταπάτες, δημιούργησε μία γενικευμένη απογοήτευση στον κόσμο και έγινε σημαιοφόρος του «Δεν υπάρχει εναλλακτική».

Η Χρυσή Αυγή ηττήθηκε παταγωδώς. Φυσικά, χρειάζεται επαγρύπνηση και συνεχής αγώνας ενάντια στον φασισμό αφού το σύστημα που τον θρέφει συνεχίζει να είναι κυρίαρχο και να εκλέγει στη Βουλή ανθρώπους σαν τον Βελόπουλο, που έλεγε πως «τα πολύ ναζιστικά τον βρίσκουν αντίθετο», αλλά δεν μας διευκρίνισε ποτέ ποια ακριβώς είναι τα λίγα ναζιστικά που εκπροσωπεί…

Το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη μπήκε κι αυτό στη Βουλή και αναμένεται να αποτελέσει μία χρήσιμη εφεδρεία του συστήματος. Άλλωστε, ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε δηλώσει προεκλογικά πως θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ, ενώ έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του από το παρελθόν που δήλωνε πως το «70% του μνημονίου είναι καλό» και αποδεχόταν με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής μόλις πέντε μέρες μετά το δημοψήφισμα το τρίτο μνημόνιο.

Το ΚΚΕ, από τη δική του μεριά, κράτησε σταθερά τα ποσοστά του μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα μεγάλης πόλωσης, όπου κυριάρχησε η λογική του μικρότερου κακού και συνθήματα του τύπου «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Παρά την πτώση του εργατικού κινήματος διεθνώς και την αύξηση του φασισμού και της συντηριτικοποίησης, το ΚΚΕ συνεχίζει να αποτελεί το πιο ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα στην Ευρώπη, επωμιζόμενο την ευθύνη για την ανασύνταξη του κινήματος το επόμενο διάστημα.

Συνεχίζουμε…

* Στη φωτογραφία βλέπουμε το μνημείο για τους ηρωικούς υπερασπιστές του Λένινγκραντ, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: