Μ.Ε.Ρ.Α χαράς: Το κόμμα του Γιάνη κι ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία

Η κίνηση DiEM του Γιάνη Βαρουφάκη γίνεται κόμμα και ο τίτλος του ξυπνάει νοσταλγικές θύμησες, πιστός στο ρετρό κλίμα των ημερών.

Η πολιτική κίνηση του Γιάνη Βαρουφάκη, DiEM25 έχει επανιδρυθεί περισσότερες φορές απ’ό,τι είχε βραβευτεί ως πρωτοεμφανιζόμενη η Τάμτα στα αλήστου μνήμης μουσικά βραβεία Αρίων του πάλαι ποτέ Μεγάλου Καναλιού. Αυτή τη φορά ωστόσο, φαίνεται πως τα πράγματα σοβάρεψαν, καθώς στην ιστοσελίδα του, ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε όχι απλά την ιδρυτική συνδιάσκεψη του νέου κομματικού φορέα τον επόμενο μήνα, αλλά και το όνομα αυτού, και δε θέλουμε φτηνά λογοπαίγνια για Γιάν(ν)η και βαφτίσια (έχουμε δικά μας, φτηνότερα). Η σημειολογία της ανακοίνωσης ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου δεν είναι ξεκάθαρη, ίσως όμως σχετίζεται με το παλιό προσωνύμιο του τότε υπουργού ως Βαρουφάκερ, εκείνη την αθώα εποχή της πρώτης κυβέρνησης Σύριζα.  Η διαδικασία ονοματοδοσίας απολύτως πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς όπως ο άλλοτε στενός του συνεργάτης ΓΑΠ έφερε στην Ψωροκώσταινα την εκλογή προέδρου από τη βάση, έτσι κι ο Γιάνης έκανε τα κομματικά βαφτίσια συλλογική υπόθεση, γιατί η αμεσοδημοκρατία κι ο διάβολος κρύβονται στις λεπτομέρειες.

Ομολογούμε ότι ο τίτλος που επελέγη τελικά,  “Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής” (ΜΕΡΑ) , μας συγκίνησε, όχι μόνο διότι παραπέμπει ανοιχτά στο “Λαϊκό Μέτωπο Ιουδαίας”  από τη Ζωή του Μπράιαν, αλλά και διότι έσπασε επιτέλους την ιδεολογική ηγεμονία των 90ς με Μακεδονικό και Ίμια στη δημόσια συζήτηση. Ή σχεδόν την έσπασε τέλος πάντων, μεταφέροντας μας στην ξένοιαστη προμνημονιακή δεκαετία του 1999-2009. τότε που δρούσε το πρώτο ΜΕΡΑ, κι όπως σημειώνει ο La_Kappa, ο Γιάνης ήταν ακόμα στα δέντρα. Αναλυτικά το αρκτικόλεξο μεταγραφόταν ως (Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς), κι ήταν το σχήμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που χοντρικά-και με σημαντικότερη εξαίρεση το ΕΕΚ-αποτέλεσε ραχοκοκκαλιά της σημερινής ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Συγκεκριμένα, εκτός από το κόμμα του Σάββα Μιχαήλ, με τη χαρακτηριστική αφάνα και το νεανικό ενθουσιασμό, συσπείρωνε επίσης το ΕΚΚΕ του μακαρίτη πια Χρίστου Μπίστη με τα περασμένα μεταπολιτευτικά μεγαλεία, τους τροτσκιστές της ΟΚΔΕ που δε συμμετείχαν έκτοτε σε άλλο μετωπικό σχήμα, καθώς και το  ΝΑΡ, που δεν αγαπήσαμε αλλά σεβόμαστε, τότε περισσότερο μάλλον, που τις μέρες αυτές βρέθηκε στην επικαιρότητα με την αποχώρηση αυτής που οι κακοπροαίρετοι θα ονομάζαμε ακόμα πιο δεξιάς πτέρυγάς του. Οι μέρες του ΜΕΡΑ ήταν πια μετρημένες όταν το μεγαλύτερο κομμάτι του σχημάτισε μαζί με την ΕΝΑΝΤΙΑ (Ενωμένη Αντικαπιταλιστική Αριστερά) τη γνωστή σε όλους ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ορφανό αυτό αρκτικόλεξο περιέπεσε στη λήθη, για να το προσεταιριστεί σήμερα ο Γιάνης και να το επανανοηματοδοτήσει -ή να το επαναθεμελιώσει- όπως θα λέγαμε στη διάλεκτο του εξωκοινοβουλίου.

Δε θα αποδώσουμε κακεντρεχώς στους εμπνευστές της σημερινής ονομασίας του βαρουφακόμματος έλλειψη γνώσεων σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, εξάλλου στην Αριστερά δεν υπάρχουν κοπυράιτ. Θα ευχηθούμε όμως στο νέο ΜΕΡΑ να έχει πολύ καλύτερη εκλογική τύχη από το συνονόματο εγχείρημα, διότι αν μη τι άλλο, μια ξαναζεσταμένη αντιμνημονιακή σούπα είναι αυτό ακριβώς που έλειπε από το πολιτικό μενού μας. Εξάλλου το κάπως οξύμωρο “Ρεαλιστική Ανυπακοή” (εντός “Ευρωπαϊκού” πλαισίου, βεβαίως-βεβαίως) στον τίτλο είναι ό,τι πρέπει για τα θολά εκλογικά νερά απογοητευμένων Συριζαίων στα οποία προσπαθεί να ψαρέψει ο νέος φορέας.  Σε περίπτωση ωστόσο που όντως τεθεί θέμα καπηλείας, αφενός δηλώνουμε ότι αν στην καταγγελία συμμετέχει ο Σάββας -και μόνο τότε-θα τη στηρίξουμε από θέση αρχής, αφετέρου έχουμε να προτείνουμε εναλλακτικές για να αρθεί η συνωνυμία χωρίς να θυσιαστεί η ουσία: Προτείνουμε λοιπόν τα ΜΕ.Ρ.Α.ΚΙ (Μετωπικό Ριζοσπαστικό Ανυπάκουο Κίνημα) και Μ.Ε.ΡΙ.Σ.Μ.Α (Μαζικό Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Μέτωπο Ανυπακοής), αφήνοντας και πάλι τη βάση του υπό ίδρυση κόμματος να μιλήσει. Στον ύμνο του κόμματος τα πράγματα θα δυσκολέψουν νομικά και νοηματικά βέβαια, διότι τα “Η ΜΕΡΑ εκείνη δε θ’αργήσει” , “ΜΕΡΑ Μαγιού μου μίσεψες”, ακόμα και το “ΜΕΡΑ με τη ΜΕΡΑ φεύγω” του Κουρκούλη κρίνονται α πριόρι ακατάλληλα.

Συγκρατήστε το όνομα. Πιθανότατα δε θα σας χρειαστεί ποτέ, αλλά όλο και σε κάποια μελλοντική ελληνική έκδοση του Τρίβιαλ θα σας δώσει την ευκαιρία να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας με τις εγκυκλοπαιδικές σας γνώσεις.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: