Κύματα (Το απόλυτο μηδέν)

Αυτό που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή μάλλον είναι ένα όνειρο, καθώς το σύστημα υγείας και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας ήταν αναλόγως προετοιμασμένες. Φυσικά βέβαια ούτε όνειρο είναι, ούτε οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και οι δομές υγείας προετοιμάστηκαν ποτέ σοβαρά.

Θα μπορούσε ο τίτλος του άρθρου να αναφέρεται σε κάποιο δίσκο των Pink Floyd. Δυστυχώς όμως δεν αναφέρεται σε κάτι τόσο ευχάριστο. Αναφέρεται στο επικείμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Αλλά βέβαια και οι πολιτικές της κυβέρνησης και σε αυτό το κομμάτι σε ψυχεδέλεια παραπέμπουν όπως σωστά είχε επισημάνει και ο σύντροφος γραμματέας.

Καταρχήν αν γίνει μια αναδρομή στις δηλώσεις των εκάστοτε επιτυχημένων (και στη συνέχεια απολυμένων) κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του πρωθυπουργού, δεν υπήρξε ούτε δεύτερο κύμα, καθώς νίκησαν, σαν νέοι Άγιοι Γεώργηδες τον κορονοϊό από το πρώτο κύμα. Αυτό που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή μάλλον είναι ένα όνειρο, καθώς το σύστημα υγείας και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας ήταν αναλόγως προετοιμασμένες.

Φυσικά βέβαια ούτε όνειρο είναι, ούτε οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και οι δομές υγείας προετοιμάστηκαν ποτέ σοβαρά. Αντιθέτως βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες καθώς έχουν υποστεί περίπου οχτώ χιλιάδες απώλειες σε προσωπικό λόγω των μέτρων αναστολής, με πολύ μικρό ποσοστό εξ αυτών να καλύπτεται από νέες προσλήψεις (και κυρίως νοσηλευτικό και όχι ιατρικό προσωπικό). Ταυτόχρονα τα μηδενικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση για το υγειονομικό προσωπικό, σε συνδυασμό με την έλλειψη εκπαίδευσης και την υποβάθμιση των τμημάτων οδηγεί σε αποχωρήσεις είτε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε και από τη χώρα.

Άρα το ΕΣΥ βρίσκεται σε μία κατάσταση πρωτοφανούς κατάρρευσης, με τις περισσότερες εφημερίες να καθίστανται επισφαλείς, όπως αναφέρουν στις καταγγελίες τους σχεδόν όλες οι νοσοκομειακές ενώσεις και η ΟΕΝΓΕ. Και μέσα σε όλα αυτά η κατάσταση από επιδημιολογικής πλευράς είναι κρίσιμη, καθώς τα στοιχεία από την μελέτη του ιολογικού φορτίου του sars-cov-2 των λυμάτων δείχνουν για την εβδομάδα από 25 έως 31 Οκτωβρίου:

223% αύξηση στα Ιωάννινα

39% αύξηση στο Ηράκλειο

78% αύξηση στο Βόλο

45% αύξηση στη Θεσσαλονίκη

19% αύξηση στην Αττική

οριακές μειώσεις σε Λάρισα (10%), Χανιά (13%), Ξάνθη (21%), Αλεξανδρούπολη (23%), Πάτρα (28%)

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης σε κάθε επίπεδο. Ή μάλλον την επιβεβαιώνουν, καθώς οι δηλώσεις των ίδιων των υπευθύνων δείχνουν την αποτυχία του προγράμματος τους, όπως η πρόσφατη ανακοίνωση για εκστρατεία εμβολιασμού μέσω SMS. Γενικότερα για κάποιον (όχι και τόσο) περίεργο λόγο, όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης  παραπέμπουν είτε σε (αστείες τουλάχιστον) εκστρατείες ενημέρωσης είτε σε αστυνομικού τύπου μέτρα, σε αντίθεση με κάθε πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα οποία επιμένει να αγνοεί η κυβέρνηση:

Δημιουργία ειδικών μονάδων λοιμωδών με διαμερισματοποίηση

Δομές καταγραφής και επιτήρησης σε τομείς κοινωνικής ιατρικής και δημόσιας υγείας

Στοχευμένα προγράμματα παρέμβασης και επαναξιολόγηση τους καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης

Αν λοιπόν στην αρχή της πανδημίας η ετοιμότητα του συστήματος υγείας βρισκόταν στο μηδέν, τώρα βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν, δηλαδή στους μείον 273 βαθμούς. Και κοντά σε όλη αυτή την κατάσταση το συντηρητικό κίνημα των αντιεμβολιαστών, με παντελή έλλειψη κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης εφόσον οι ανά καιρώ αντιδράσεις (άρνηση εμβολίου, τεστ, μάσκας, διασωλήνωσης) παραπέμπουν επί της ουσίας σε άρνηση της ύπαρξης του ιού, άσχετα με το τι δηλώνουν οι εκάστοτε ψεκασμένοι. Και πάλι από κοντά η ακροδεξιά πτέρυγα (πλεονασμός) της ΝΔ η οποία χαϊδεύει το ακροατήριο αυτό, μοιράζοντας θρησκευτικά free pass ή αγνοώντας την τήρηση των μέτρων προστασίας στους τουριστικούς προορισμούς, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα της ιολογικής επιτήρησης.

Συμπέρασμα ότι ακόμα και δύο χρόνια μετά η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της κοινωνίας, εφόσον δεν την ανατρέπει ή την ανέχεται, εμμένει σε μια μη επιστημονική αντιμετώπιση της πανδημίας, οδηγώντας σε χιλιάδες θανάτους και σε αλλεπάλληλα lockdown, με ανυπολόγιστες συνέπειές τόσο στην οικονομία, όσο και στην ψυχολογία του κοινωνικού συνόλου. Και αν η ανατροπή αυτής της κατάστασης ακούγεται γραφικό ή ουτοπικό σύνθημα, η διατήρηση της τι ακριβώς είναι;

 

Χριστοδούλου Πάνος, Βιοπαθολόγος / Εργαστηριακός Ιατρός, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, PGCert Διαχείρισης κρίσεων στη δημόσια υγεία και ανθρωπιστικής απάντησης, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Τρόφιμα, Διατροφή και Μικροβίωμα της ιατρικής του ΔΠΘ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: