Οικονομία εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας – Κάποια σχόλια

Δεκάδες οικονομικά βιβλία γραφτήκαν για τα πεντάχρονα πλάνα της Σοβιετικής Ένωσης, για την παραγωγή, για την εργασία άλλα δεν γνωρίζω αν γράφτηκε κάποιο βιβλίο για τον περιορισμό της κατανάλωσης του μη εργάσιμου ιδιωτικού βίου!

Θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια σχετικά με τα άρθρα του κ. Γεωργούλη (εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας). Τα σχόλια αυτά έχουν καλή πρόθεση.

Στα άρθρα του ο κ. Γεωργούλης αναφέρεται σε έναν τρόπο οικοδόμησης του σοσιαλισμού – κομμουνισμού και γίνονται σχετικές συγκρίσεις με χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Ενώ λοιπόν αυτές οι χώρες είχαν αρκετές επιτυχίες και υψηλή παραγωγικότητα όλα αυτά ήταν χωρίς νόημα διότι δεν περιορίστηκε η ιδιωτική κατανάλωση όπως και θα έπρεπε!!!

Με λίγα λόγια το ένα δις ανθρώπων της Κίνας του Μάο το μισό δις της ανατολικής Ευρώπης κάποια εκατομμύρια βιετναμέζων και εννέα εκατομμύρια Κουβανών λειτουργούσαν με λάθος τρόπο!!!

Κανένας από όλους αυτούς δεν το κατάλαβε και κανένας δεν έδωσε μια λύση. Δεκάδες οικονομικά βιβλία γραφτήκαν για τα πεντάχρονα πλάνα της Σοβιετικής Ένωσης, για την παραγωγή, για την εργασία άλλα δεν γνωρίζω αν γράφτηκε κάποιο βιβλίο για τον περιορισμό της κατανάλωσης του μη εργάσιμου ιδιωτικού βίου!!!

Ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν ένα μεγάλο δώρο σε κράτη τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς εμπάργκο όπως είναι η Κούβα. Τα υλικά που θα χρειαζόταν θα ήταν ελάχιστα.  Ένα άλλο δώρο είναι και οι άφθονες εργατοώρες που εξοικονομούνται οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο.

Είναι λοιπόν προφανές και λογικό ότι ο κ. Γεωργούλης κάπου κάνει λάθος. Το λάθος όμως αυτό εγώ δεν μπορώ να το βρω!!! Τα κείμενα του είναι δομημένα με πολύ απλό τρόπο και οι λύσεις που προτείνει είναι εξαιρετικά απλές. Μπορούν να διαβαστούν και από ένα δεκάχρονο παιδί! Μήπως οι λύσεις είναι μπροστά στην μύτη μας και δεν μπορούμε να τις δούμε;  Θα πρέπει να συμπληρώσω ότι δεν καταργεί την ιδιωτικότητα μέσω κοινοβίων.

Ο κ. Γεωργούλης διαφοροποιεί ή συμπληρώνει το κουμμουνιστικό μανιφέστο και το κεφάλαιο του Μαρξ  με το σταθερό κεφάλαιο και την εντροπία! Δεν γνωρίζω αν όλα αυτά είναι σωστά! Αν είναι τότε αποτελούν μια βόμβα πολλών μεγατόνων!!!

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση μέσω της Κατιούσας στον κ. Γεωργούλη. Πως μπορούμε να έχουμε με οικολογικό τρόπο αυτές τις μικρές ποσότητες ενέργειας που απαιτεί αυτή η νέα κουμμουνιστική κοινωνία;

 Καίτη Ανδρέου
Συνταξιούχος Υγειονομικός

Εικόνα: PIRO4D – Πηγή εικόνας: pixabay

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: