Να συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις;

Την επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα μας τη δώσουν ως βραβείο συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις, φρόνιμου εγκλεισμού, σιωπής και υποταγής. Θα την πάρουμε μόνοι μας, με συντονισμένη και ασφυκτική πίεση στους κυβερνώντες να κάνουν εδώ και τώρα αυτά που τους ζητάει η επιστημονική κοινότητα.

Τυφλή καραντίνα διαρκείας, μαζικά λουκέτα, φτώχεια, βία, Ορμπανοποίηση. Αυτή είναι η μόνη πολιτική της κυβέρνησης.

Την κανονικότητα δεν θα μας την κάνουν δώρο. Δεν θα μας τη χαρίσουν ως βραβείο συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις. Θα την πάρουμε πίσω μόνοι μας.

Η καραντίνα “σκοτώνει”.

Ασφυκτικοί περιορισμοί μετακινήσεων. Απαγόρευση συναθροίσεων. Βίαιη φτωχοποίηση. Συσσώρευση ζημιών και χρεών. Απόγνωση. Αυτοκτονίες. Αναβολή προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία. Λουκέτο στα κόμματα, τα συνδικάτα, τις ενώσεις, τα μαγαζιά. Ζωή με μηνιαίο εισόδημα από 0 έως 534 ευρώ.

Αυτό είναι το lockdown του Μητσοτάκη. Συνταγή για φτώχεια, ανισότητες, αποκλεισμό από την πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία και την εργασία. Εισιτήριο για την καταστροφή και τον θάνατο.

Το lockdown διαρκείας δεν είναι ζήτημα των λοιμωξιολόγων, αλλά της κυβέρνησης.

Δεν είναι ευθύνη των ειδικών, αν ο μαγαζάτορας κρεμαστεί μέσα στο μαγαζί του, αν χιλιάδες άνθρωποι πεταχτούν στον δρόμο, αν τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων έχουν ελλιπή ή μηδενική πρόσβαση στις τηλε- τάξεις, αν ο καρκινοπαθής ενημερωθεί ότι το χειρουργείο του αναβάλλεται για το επόμενο 12μηνο. Για όλα αυτά ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση.

Το lockdown δεν είναι για… χόρταση στις Δημοκρατίες, ούτε φάρμακο διά πάσαν νόσον. Την άνοιξη, η κοινωνία το αποδέχτηκε. Τώρα διαμαρτύρεται. Αύριο θα απειθαρχήσει.

Οι συνέπειες της κυβερνητικής εργαλειοποίησης του ΕΟΔΥ είναι ορατές.

Μη ποιοτικά και μη αξιόπιστα δεδομένα, βάσει των οποίων δίνονται οι εισηγήσεις. Διπλά βιβλία κρουσμάτων. Διπλές καταγραφές νεκρών. Αμφιβολίες για το αν τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στα μικροβιολογικά εργαστήρια συμπίπτουν με εκείνα που ανακοινώνονται σε κεντρικό επίπεδο. Προβληματισμός και επιφυλάξεις για το τι ακριβώς θεωρείται «θετικό δείγμα» στα τεστ. Αδυναμία χαρτογράφησης της κατάστασης. Και, ως συνέπεια, «τυφλά», οριζόντια και ισοπεδωτικά lockdowns διαρκείας, αντί για έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα σε εντοπισμένες περιοχές, ομάδες και εστίες υψηλού κινδύνου.

Κι είμαστε ακόμα στην αρχή της αλυσίδας των σχετικών αναφορών. Τώρα ανοίγουν τα στόματα των επιστημόνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον αόρατο εχθρό. Τώρα, που καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση τούς χρησιμοποιεί ως εργαλεία μιας χρήσης σε έναν αδιέξοδο δρόμο, ο οποίος μόνο τη δημόσια υγεία δεν έχει ως προτεραιότητα.

Η κοινωνία μετά τις γιορτές πρέπει να ανοίξει. Σταδιακά. Μελετημένα. Με περιοριστικά μέτρα προστασίας. Με κοινωνική ευθύνη.

Αλλά να ανοίξει.

Η ατομική ευθύνη μας είναι να ξεσηκωθούμε.

Να πιέσουμε τους κυβερνώντες, με κάθε τρόπο, να πάρουν τώρα τα μέτρα που τους προτείνει σύμπασα η επιστημονική κοινότητα (πλην των κυβερνητικών «Λακεδαιμονίων»).

Μαζικά και αξιόπιστα τεστ και δη στις εστίες υψηλού κινδύνου. Συνταγογράφηση των τεστ, για να μπορεί να τα κάνει ο καθένας. Πρωτοβάθμια φροντίδα. Νέες ΜΕΘ. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Ενίσχυση των ΜΜΜ με συρμούς και λεωφορεία, για να τηρούνται οι αποστάσεις. Εισαγωγή τώρα του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα σώσει άμεσα, άπαξ, διά παντός, το 90% των περιπτώσεων (δηλαδή εκείνων της χαμηλής και μεσαίας συμπτωματολογίας) και θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Πρόγραμμα δωρεάν μαζικού εμβολιασμού με σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση, για να θωρακιστεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Αυτά τους λέει η επιστημονική κοινότητα. Εκείνοι κωφεύουν και απαντούν με καραντίνα διαρκείας, λουκέτα, προσαγωγές, φτώχεια, πείνα και βία.

Να ξεσηκωθούμε. Για να γλιτώσουμε άλλους ανθρώπους, άλλους γείτονές μας, από το να κρεμαστούν μέσα στο μαγαζί τους.

Την επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα μας την κάνει δώρο κανένας πρωθυπουργός-Μωυσής και κανένας υγειονομικός πατερούλης.

Θα την κερδίσουμε μόνοι μας.

Την επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα μας τη δώσουν ως βραβείο συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις, φρόνιμου εγκλεισμού, σιωπής και υποταγής. Θα την πάρουμε μόνοι μας, με συντονισμένη και ασφυκτική πίεση στους κυβερνώντες να κάνουν εδώ και τώρα αυτά που τους ζητάει η επιστημονική κοινότητα.

Και, αν χρειαστεί, μετά τις 7 Ιανουαρίου, ημέρα λήξης της καραντίνας, την κανονικότητα θα την πάρουμε πίσω με απειθαρχία.

Στην Ιστορία, οι αντιδημοκρατικές εκτροπές δεν προαναγγέλλονται. Δεν ανακοινώνονται. Επιβάλλονται de facto διά της διολισθήσεως, σταδιακά, συν τω χρόνω και διά της ανοχής των θυμάτων.

Τα ψέματα τελείωσαν. Φτάνει. Ως εδώ!

Σε λίγο, κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους.

Δεν αργεί η ώρα, που η απάντηση στην ψευδεπίγραφη «επιχείρηση Ελευθερία» θα είναι η γνήσια «επιχείρηση Απειθαρχία».

Και τότε, οι ανέμελοι ποδηλάτες της Πάρνηθας θα φύγουν νύχτα.

Νίκος Φωτόπουλος, Νομικός

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: