“ΜέΡα 25” : Τα βαθιά Μαρξιστικά μεσάνυχτα του Γ.Βαρουφάκη

Το «μέλημα» του «πανευρωπαϊκού Diem 25» είναι να σωθεί ποιός άλλος… η Ευρώπη. Αυτή η «ουδέτερη»,  η καθόλου ταξική , η απλά λίγο μεροληπτική ΕΕ!

Συχνά πυκνά συναντάμε το εξής επιχείρημα : «Σπουδαία Ιστορική προσωπικότητα ο Κ.Μάρξ , αλλά με συγγράμματα του 1848 δεν κάνεις βήμα στο σήμερα…»!

Είναι ανόητο να κρίνεις κάποιον , πόσο μάλλον τον Κ.Μάρξ , από το πότε έγραψε κάτι και όχι από αυτό που έγραψε !

Εδώ που τα λέμε είναι τέτοια η αίγλη και η επιρροή του Γερμανού φιλόσοφου που ακόμη και οι άσπονδοι πολέμιοί του, χθές αλλα και σήμερα, οριοθετούνται  με βάση το κορυφαίο του σύγγραμμα,το Κεφάλαιο !

Ακόμη και ο Γιάννης Βαρουφάκης αποτελεί έναν από τους πλέον επίδοξους ερμηνευτές της Μαρξιστικής Θεωρίας.

Αυτοαποκαλείται «Ασταθής Μαρξιστής» (Erratic Marxist) σε μια απόπειρα να δρέψει καρπούς , δόξα και φυσικά πολιτική επιρροή από την κοσμοθεωρία που θέσπισε και θεμελίωσε ο σπουδαίος Γερμανός φιλόσοφος .

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που καμώνεται πως έθεσε επί τάπητος «Την Ατζέντα για το πώς θα σωθεί ο Καπιταλισμός από τον εαυτό του» (Guardian 2013)! Είναι εκείνος που αγωνιά να συμβιβάσει τους «Ορθολογικούς απ τη μια και τους Ανόητους από την άλλη» ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου !

Εκείνος που συνάντησε σαν υπουργός οικονομικών «Την άρνηση μετριοπαθών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη»!!!

Τον Φεβρουάριο του 1848 στην οδό Λίβερπουλ 46 δόθηκε στη δημοσιότητα το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος . Το πιο πολυδιαβασμένο Βιβλίο –ντοκουμέντο μέχρι σήμερα , περίπου 170 χρόνια μετά τη συγγραφή του!

Το Μανιφέστο έχει τη δύναμη να μας «ντροπιάζει» περιγράφοντας τον κόσμο που ζούμε σήμερα.

Έχει όμως  ταυτόχρονα και την δυνατότητα να μας ενθουσιάζει για τον κόσμο που πρόκειται να ζήσουμε αύριο! Τέτοια είναι η ακατάλυτη ισχύς  του στο σήμερα !

Η ανακάλυψη πως «Η Ιστορία όλων των μέχρι σήμερα κοινωνιών είναι η Ιστορία των ταξικών αγώνων» είναι η βασικότερη Μαρξική αποκάλυψη. Προφανώς για έναν «Ασταθή Μαρξιστή» που ανακαλύπτει διαμάχες ανάμεσα σε Ορθολογικούς και Ανόητους κάτι τέτοιο δεν ισχύει…

Άλλωστε τόσο στο Κεφάλαιο , όσο και την Εργασία υπάρχουν αρκετοί «Ορθολογικοί» και ακόμη  περισσότεροι «Ανόητοι»!

Αν θέλουμε λοιπόν η ταξική πάλη να ανέβει στο επίπεδο του «Ασταθή Μαρξιστή» , πρέπει απλά οι «Ορθολογικοί» (σ όποια τάξη κι αν βρίσκονται) να πλειοψηφήσουν και φυσικά να συνεννοηθούν καλύτερα , για το καλό μας…

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους «μετριοπαθείς μεταρρυθμιστές»  που κακά τα ψέματα είναι δια-ταξικό εύρημα  , τόσο στον σταθερό , πόσο μάλλον στον «Ασταθή Μαρξισμό» του κυρίου Βαρουφάκη!

Και προς Θεού μην σκεφτούμε «Την ανυπόφορη ανισότητα και την άγρια απληστία» που προβλέπουν ο Κ.Μάρξ και ο Φ.Ένγκελς στο Μανιφέστο τους!

Ας μην αμφισβητήσουμε ποτέ την «’Αγρια εκμετάλλευση Ανθρώπινων και φυσικών πόρων στην εποχή της Κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας»! Αυτά που ζει σήμερα η ανθρωπότητα δηλαδή .

Πού να «κολυμπούσαμε» και στα βαθύτερα νερά , στον πυρήνα της Μαρξικής θεωρίας , την εμπορευματική παραγωγή , τις θεωρίες για την υπεραξία; Μάλλον ζητάμε πολλά κι ο «Ασταθής» μας φίλος δεν θα το άντεχε

Άλλωστε η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Καπιταλιστική χρεωκοπία είναι κατά τον Γ. Βαρουφάκη  Κρατική,Τραπεζική,Ιδιωτική και «Νοικοκυραιική»…. Είναι «διακλαδική- διαρθρωτική- διαταξική»,  δεν έχει ταξικό πρόσημο , αφορά τους πάντες και θίγει τους…πάντες!

Τι κι αν στα πλαίσια της αρκετοί επιχειρηματικοί όμιλοι έγιναν απόλυτα κυρίαρχοι θησαυρίζοντας , και εκατομμύρια φτωχοί , έγιναν πάμφτωχοι αφού η «εργασία» στο σύνολο της δέχθηκε ένα ασύλληπτης έκτασης χτύπημα σε αμοιβές και δικαιώματα;

Το «μέλημα» του «πανευρωπαϊκού Diem 25» είναι να σωθεί ποιός άλλος… η Ευρώπη. Αυτή η «ουδέτερη»,  η καθόλου ταξική , η απλά λίγο μεροληπτική ΕΕ!

Η «συνταγή» του Γ.Βαρουφάκη στο σήμερα δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια νέα «θεμελίωση» μιας αναδιανομής Κευνσιανού τύπου. ‘H ότι προαιρείστε τέλος πάντων…

Μόνο που η συνταγή αυτή «κάηκε» κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Γι’ αυτό την εγκατέλειψαν ακόμη και οι «αριστεροί» σοσιαλδημοκράτες ….

Είναι σαν να ζητάμε από τον Καπιταλισμό σήμερα να αρνηθεί την φύση του προκειμένου να «σώσει τον εαυτό του»  όπως μας προτρέπει ο επικεφαλής του Μέρα 25 ! Είναι σαν να λέμε σε μια χούφτα παγκόσμιους και ευρωπαίους  ολιγάρχες να αρνηθούν ένα  «πάρτι» κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους!

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, αλλά η απόπειρα του Γ.Βαρουφάκη να εξανθρωπίσει ,να εξωραίσει με αδικαιολόγητες δικαιολογίες τον άγριο Καπιταλισμό του 21 αιώνα .

Πρόκειται για μια ακόμη άθλια συστημική εργολαβία , αντάξια της προσωπικής πολιτικής διαδρομής του εμπνευστή της ( ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ )… Αυτού που σήμερα επαίρεται πως συσπειρώνει στο «κίνημα» του , Αριστερούς , Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους στον κοινό στόχο για τη «σωτηρία» της ΕΕ !!!

Είναι μια , ακόμη πιο χυδαία , ύστατη απόπειρα να πειστεί ο κόσμος της εργασίας πως ο Καπιταλισμός είναι ο τελευταίος κοινωνικοοικονομικός σχηματισμός που θα γνωρίσει η ανθρωπότητα!Η «υπηρεσία» του  αυτή , και ειδικά αυτή , είναι η μεγαλύτερη συστημική του συνεισφορά !

Θυμάμαι μια δική του φράση :«Στην οικονομική επιστήμη ο ένας Νομπελίστας μπορεί να θεωρεί τον άλλο τσαρλατάνο» !

Την παραφράζω λέγοντας το εξής :Και η Μαρξιστική επιστήμη έπαθε κάτι αντίστοιχο: Γνώρισε στο πρόσωπο του Γ.Βαρουφάκη , έναν ακόμη τσαρλατάνο!

*Παναγιώτης Α. Λαζαρίδης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: