Η οδύσσεια ενός θρησκευτικού αντιρρησία συνείδησης

“Καθώς διάβαζα το διήγημα του αείμνηστου Ντίνου Χριστιανόπουλου, θυμήθηκα τα της δικής μου «φιλοξενίας», στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα, στον 951 λόχο ΕΣΑ, στις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου, στο στρατόπεδο τεθωρακισμένων στην Αυλώνα, και στις στρατιωτικές φυλακές Ιωαννίνων, όπου όπως αντιλαμβάνεστε, μου επιφυλάχτηκε «θερμότατη υποδοχή»!”

Πριν από μερικούς μήνες παρουσιάσαμε από τη στήλη «Το διήγημα της Πέμπτης» το διήγημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου με τίτλο «Ο χιλιαστής», που αναφέρεται στην απάνθρωπη και ατιμωτική συμπεριφορά καθώς και στα βασανιστήρια που υπέστη στη μονάδα του ένας χιλιαστής επειδή αρνήθηκε να πάρει όπλο. Το διήγημα προκάλεσε την οργή της χούντας και ο Χριστιανόπουλος γλίτωσε από τύχη τη σύλληψη.

Μετά τη δημοσίευση από το περιοδικό της είδησης του θανάτου του Χριστιανόπουλου, επικοινώνησε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο κ. Βασίλης Δεδότσης, θρησκευτικός αντιρρησίας συνείδησης (Μάρτυρας του Ιεχωβά) για να μας εκφράσει τη συγκίνησή του για τα δημοσιεύματα και να μοιραστεί μαζί μας την προσωπική του εμπειρία, η οποία εκτός του ιδίου αφορούσε σε δεκάδες ακόμα ομόπιστούς του αντιρρησίες συνείδησης που «φιλοξενήθηκαν» στις στρατιωτικές φυλακές της χώρας μας το διάστημα 1969-1977.

Όπως μας γράφει ο κ. Δεδότσης, «αποφυλακίστηκα στις 7 Νοεμβρίου 1977, μαζί με άλλους ομόπιστους, έπειτα από παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και άλλων διεθνών οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συνεχείς πιέσεις από τις προαναφερόμενες διεθνείς οργανώσεις, υποχρέωσαν το Ελληνικό Κράτος να ψηφίσει τον Νόμο 731/1977, ο οποίος τερμάτισε τις εξοντωτικές επαναλαμβανόμενες πολύχρονες ποινές φυλάκισης που επέβαλαν τα στρατοδικεία στους αντιρρησίες συνείδησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την θέσπιση της κοινωνικής υπηρεσίας! Καθώς διάβαζα το «διήγημα» του αείμνηστου Ντίνου Χριστιανόπουλου, θυμήθηκα τα της δικής μου «φιλοξενίας», στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα, στον 951 λόχο ΕΣΑ, στις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου, στο στρατόπεδο τεθωρακισμένων στην Αυλώνα, και στις στρατιωτικές φυλακές Ιωαννίνων, όπου όπως αντιλαμβάνεστε, μου επιφυλάχτηκε «θερμότατη υποδοχή»!».

Μετά από εφτά στρατοδικεία και αλλεπάλληλες καταδίκες, βιώνοντας σκληρές συνθήκες διαβίωσης επί χούντας και επί οχτώ και πλέον συνολικά χρόνια στις φυλακές, η υπόθεση του κ. Βασίλη Δεδότση απασχόλησε τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Στο βίντεο ένα απόσπασμα από την εκπομπή του Κώστα Τσαρούχα στον Σκάι “Επάγγελμα Ρεπόρτερ” (1995):

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό που μας έστειλε ο κ. Δεδότσης, σχολιασμένο από τον ίδιο:

Ιούλιος 1969, Πειθαρχείο 9ου Συντάγματος Πεζικού στην Καλαμάτα. “Φιλοξενήθηκα” τρείς φορές! Την πρώτη φορά 2 μήνες, (Ιούλιο και Αύγουστο 1969). Στη συνέχεια μεταφέρθηκα στις Σ.Φ. Μ. (Στρατιωτικές Φυλακές Μπογιατίου). Αποφυλακίστηκα μετά από τρία χρόνια, το 1972 και πήρα πάλι φύλλο πορείας για Καλαμάτα. Την δεύτερη φορά έμεινα 65 μέρες στο πειθαρχείο, (από τις 25 Σεπτεμβρίου, όλο τον Οκτώβριο, και σχεδόν μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Πριν μεταφερθώ στις φυλακές Μπογιατίου, “φιλοξενήθηκα” για ένα βράδυ, και με “περιποιήθηκαν πολύ καλά” στην ΕΣΑ της Φιλαδέλφειας! Αποφυλακίστηκα το 1975, πήρα πάλι φύλλο πορείας για Καλαμάτα. Αυτή την φορά έμεινα 58 ημέρες στο πειθαρχείο και μεταφέρθηκα πάλι στο Μπογιάτι. Συνολικά 6 στρατοδικεία (τρία πρωτοβάθμια και τρία εφετεία). Σύνολο εκτιθείσας ποινής 8 χρόνια και 4 μήνες!

Στο πειθαρχείο του 9ου Συντάγματος στην Καλαμάτα, φρουρούμενος από….τρεις φρουρούς, μη τυχόν και…αποδράσω!

Στρατιωτικές φυλακές Ιωαννίνων, όπου μεταφερθήκαμε από τις φυλακές Μπογιατίου το 1975, για να μην έρθουν σε επαφή μαζί μας οι εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων!

Φυλακές Μπογιατίου, χειμώνας του 1974 (είμαι δεύτερος από δεξιά όρθιος)

Αποφυλάκιση 7 Νοεμβρίου 1977, από τις φυλακές Ιωαννίνων, μετά από παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών.

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο!

Μια εξίσου “ιστορική” φωτογραφία! Φυλακές Μπογιατίου, φθινόπωρο του 1969, οι λιγοστοί θρησκευτικοί αντιρρησίες μπροστά στον 4ο θάλαμο, όπου μέναμε “απομονωμένοι” με εντολή των στρατιωτικών αρχών από τους άλλους ποινικούς κρατούμενους!

Επίσης ένα “ιστορικό” ντοκουμέντο!

 

Δείτε ακόμα:

Το διήγημα της Πέμπτης: «Ο χιλιαστής» του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: