«Για τη διαρκή ειρήνη, την αληθινή ισότητα των γυναικών και την προστασία των παιδιών»

Σαν σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου 1945, ιδρύεται η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ). Για πολλά χρόνια υπήρξε η οργανωμένη έκφραση του παγκόσμιου ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, ως αναπόσπαστου τμήματος του εργατικού, του επαναστατικού κινήματος.

Σαν σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου 1945, ιδρύεται η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ). Για πολλά χρόνια υπήρξε η οργανωμένη έκφραση του παγκόσμιου ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, ως αναπόσπαστου τμήματος του εργατικού, του επαναστατικού κινήματος. Η ΠΔΟΓ δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σαν αποτέλεσμα της ανόδου της κοινωνικής και πολιτικής συνειδητότητας των γυναικών όλων των ηπείρων και της μεγάλης τους προσπάθειας για ενότητα στον αγώνα της δράσης τους για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία, την ισότητα και το καλύτερο μέλλον των παιδιών. Στόχος της Διεθνής Ομοσπονδίας ήταν να συντονίσει την πάλη των γυναικών όλου του κόσμου για την εξασφάλιση της γυναικείας ισοτιμίας και τα δικαιώματα της μάνας και του παιδιού, ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού. 

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με την άνοδο του δημοκρατικού κινήματος των λαών ενάντια στον πόλεμο, εκατομμύρια γυναίκες πήραν ενεργό μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα. Σε κάθε χώρα, λοιπόν, δημιουργήθηκαν πλατιές δημοκρατικές οργανώσεις γυναικών, που μετά τον πόλεμο άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους και ν’ ανταλλάσσουν γνώμες για μια σταθερή ενότητα μεταξύ τους και για συντονισμένες δραστηριότητες. Αρχικά, τον Ιούνη του 1945 δημοκρατικές γυναίκες, που πήραν μέρος σαν προσκαλεσμένες στο Συνέδριο της Ένωσης Γυναικών Γαλλίας, αποφάσισαν τη συγκρότηση επιτροπής πρωτοβουλίας, με σκοπό τη σύγκληση παγκόσμιου συνεδρίου γυναικών, που σ’ αυτό θα συζητούσαν και θα αποφάσιζαν για την ίδρυση μιας παγκόσμιας δημοκρατικής οργάνωσης γυναικών. Η επιτροπή πρωτοβουλίας, η οποία σχηματίστηκε από αντιπροσώπους από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γιουγκοσλαβία και το Βέλγιο, καθόρισε τις αρχές της οργάνωσης και επεξεργάστηκε το πρόγραμμα της μελλοντικής ομοσπονδίας. Η σύγκληση του συνεδρίου βρήκε ανταπόκριση σε πολλές χώρες και στη διάρκεια της προετοιμασίας του επιδοκίμασαν την ιδέα της ίδρυσης της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών. 

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 26 Νοέμβρη 1945. Σ’ αυτό πήραν μέρος 850 γυναίκες αντιπρόσωποι και προσκεκλημένες από 40 χώρες από Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική και Αυστραλία. Το συνέδριο, που κράτησε έξι μέρες, συζήτησε το ρόλο των γυναικών στον αγώνα για τη διαρκή ειρήνη και τη δημοκρατία, για την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και νομικής θέσης των γυναικών, για τη λύση των προβλημάτων της παιδικής ηλικίας και της ανατροφής των παιδιών. Το συνέδριο ενέκρινε το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας των Γυναικών και το Καταστατικό. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκλέχθηκε η Ευγενία Κότον, εξέχουσα φυσιογνωμία της Γαλλικής Αντίστασης. Στο τέλος του Συνεδρίου οι αντιπρόσωποι, δίνοντας τον όρκο πίστης στους σκοπούς της Ομοσπονδίας : «… Δίνουμε τον ιερό όρκο να αγωνιστούμε για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αρμονική και ευτυχισμένη ανάπτυξη των παιδιών μας και των μελλοντικών γενεών… Δίνουμε τον ιερό όρκο ν’ αγωνιζόμαστε αδιάκοπα για την εξασφάλιση μιας διαρκούς και παγκόσμιας ειρήνης…».

Οπορτουνιστολόγος 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: