«Αντιγόνη στη Χάγη» στον Τύρναβο και στα Φάρσαλα: Για την κατανόηση της ιστορίας και την αφύπνιση της συνείδησης
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στις παρουσιάσεις του βιβλίου «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», που έγιναν το Σαββατοκύριακο στον Τύρναβο και στα Φάρσαλα (ΦΩΤΟ)
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στις παρουσιάσεις του βιβλίου «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», που έγιναν το Σαββατοκύριακο στον Τύρναβο και στα Φάρσαλα.
Οι βιβλιοπαρουσιάσεις έγιναν από τη Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, και από τον Αριστείδη Λαμπρούλη, μεταφραστή και επιμελητή της έκδοσης.
Στην εκδήλωση των ΚΟΒ του Τυρνάβου παρευρέθηκε η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Παρευρέθηκε, επίσης, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, καθώς και ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο οποίος μαζί με αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής είχαν νωρίτερα συνάντηση με τους ομιλητές στο Δημαρχείο, ευχαριστώντας τους θερμά για την παρουσία τους στην πόλη με αφορμή τη συγκεκριμένη έκδοση.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιάννης Παντελίδης, Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: «Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που με πολιτική σταθερότητα και πράξεις κατήγγειλε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη συμμετοχή της Ελλάδας, με αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τη συναίνεση της ΝΔ, που έδιναν “γη και ύδωρ” στο ΝΑΤΟ. Επίσης επέκρινε και τον τότε Συνασπισμό που έπαιρνε μια ενδιάμεση υποκριτική θέση, έλεγε όχι στον πόλεμο, ενώ αναγνώριζε το ιμπεριαλιστικό ψέμα περί εθνοκάθαρσης. (…)
Ο πολύμορφος λαϊκός αγώνας περιλάμβανε το σταμάτημα των τρένων και των στρατιωτικών κομβόι, κινητοποιήσεις-αποκλεισμούς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που είχε μετατραπεί σε ΝΑΤΟική βάση, μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με εμβληματική τη συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη Κλίντον που η κυβέρνηση την έπνιξε στα χημικά, με άγρια καταστολή σε βάρος των χιλιάδων διαδηλωτών.
Έτσι και στις μέρες μας, το περασμένο διάστημα τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εδώ στον Τύρναβο, έφραξαν αποφασιστικά τον δρόμο στα φορτηγά που περνούσαν μέρα-μεσημέρι από την πόλη, φορτωμένα με πυρομαχικά και πολεμικό φορτίο με προορισμό την Ουκρανία,, διατρανώνοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στα σφαγεία των λαών στην Ουκρανία και αλλού. Η ανυποχώρητη στάση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είχε σαν αποτέλεσμα το φορτίο του θανάτου να μην περάσει από τον Τύρναβο! (…)
Οι τωρινές αποφάσεις της ΕΕ για την οργάνωση της “πολεμικής οικονομίας” είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη υπάρχουν ανταγωνισμοί για το φαγοπότι, ενώ το μόνο που τα ενώνει είναι η επίθεση στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των λαών. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να χύνεται το αίμα των λαών για τα δικά τους συμφέροντα. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις δυναμώνουν, συμμαχίες αναδιατάσσονται. Η ΕΕ στρατιωτικοποιείται, ρίχνοντας νέα βάρη στις πλάτες των λαών, για τον πόλεμο που γίνεται, όπως έλεγε ο Βάρναλης για του “αφέντη το ψωμί”. Όλοι τους, όλοι μαζί κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα ισχυρίζονται ότι αν θέλεις την ειρήνη ετοιμάζεσαι για πόλεμο. Δεν ετοιμάζονται, τον διεξάγουν κιόλας, η μόνη ειρήνη που τους συγκινεί είναι αυτή με το πιστόλι στον κρόταφο μέχρι να ξεσπάσει νέος γύρος πολέμου.
Στα γεγονότα, 26 χρόνια από την έναρξη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και 21 από το δικαστήριο της Χάγης, στάθηκε η Λ. Κανέλλη, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά στο πρόσωπο του Σ. Μιλόσεβιτς που δικάστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο, στο «σκαμνί» του κατηγορούμενου βρέθηκαν οι λαοί που αντιστάθηκαν τότε στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που σήμερα οι ίδιοι οι υπαίτιοι του τότε πολέμου θέλουν να θεωρούν ότι αποτελεί πραγματικότητα.
Η Λ. Κανέλλη παρουσίασε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, τις αιτίες που γεννούν τους πολέμους, το «στημένο» Δικαστήριο της Χάγης, τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τη στάση που κράτησαν οι σοσιαλδημοκρατικές, τότε, κυβερνήσεις μιας σειράς κρατών της ΕΕ, στηρίζοντας και συναινώντας στο έγκλημα, το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που σήκωσε ο ελληνικός λαός με μπροστάρη το ΚΚΕ.
Επίσης, στάθηκε στο τι συνέβη τη μέρα της κατάθεσης, εκείνη τη φθινοπωρινή μέρα του Οκτώβρη του 2004 στη Χάγη, αλλά και στις 78 μέρες της άνοιξης του 1999 στο Βελιγράδι που τις μετέτρεψαν μονομιάς σε σκοτεινό χειμώνα οι ΝΑΤΟικοί επιδρομείς.
Εξήγησε ότι το δίκαιο της πάλης ενός λαού, που δεν αποδέχεται επαίσχυντες για το μέλλον του ιμπεριαλιστικές συνθήκες και σχεδιασμούς, είναι αυτό που κινητοποιεί, δίνει δύναμη για αλληλεγγύη, κάτι που εκφράστηκε και προς το πρόσωπο του κατηγορούμενου, έστω και αν δεν συμφωνούσε κάποιος σε όλα μαζί του, είχε διαφορές, όπως και το ΚΚΕ.
Τέλος, τόνισε τη σημασία του βιβλίου ως ένα εργαλείο για την κατανόηση της ιστορίας και την αφύπνιση της συνείδησης και κάλεσε τους παρευρισκόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο ως εργαλείο γνώσης και όχι ως μέσο παραπληροφόρησης.
Στην παρέμβασή του ο Αρ. Λαμπρούλης έδωσε στοιχεία για τη φρικαλεότητα της πολεμικής επιχείρησης στη Γιουγκοσλαβία, μίλησε και για την ίδια την κατάθεση της Λ. Κανέλλη, αλλά και τι τον οδήγησε στον τίτλο του βιβλίου. «Μεταχειριζόμενος και αναδεικνύοντας την προσωπική ιστορία της Λιάνας Κανέλλη στη Χάγη, μεταχειρίζεσαι και αναδεικνύεις ταυτόχρονα και τις αμέτρητες ανώνυμες προσωπικές ιστορίες θάρρους των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που στην κρίσιμη στιγμή, με τη διοργάνωση των ογκοδέστατων αντιπολεμικών κινητοποιήσεων του 1999 και των πιο ευφάνταστων μεθόδων αντίστασης, έδειξαν το τι μεγαλείο μπορεί να επιδείξει το φρόνημα και ο πατριωτισμός του λαού, όταν αυτός αποφασίσει πως ήρθε η ώρα να μπει στο προσκήνιο».
Επισήμανε πως μέσα από την κατάθεσή της η Λ. Κανέλλη στο δικαστήριο της Χάγης «υπερασπίζεται κόντρα στους κατασκευασμένους και έωλους νόμους των ιμπεριαλιστών τον Μιλόσεβιτς και τον γιουγκοσλαβικό λαό», αλλά «και την ίδια την αλήθεια της δολοφονίας αμάχων και του βομβαρδισμού αθώων πολιτών και όχι στρατιωτικών στόχων και αυτό παρά τις επίμονες προσπάθειες των πανούργων δικαστών να την παγιδεύσουν, ώστε να παραδεχτεί το αντίθετο, ώστε να καταφέρουν να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ».
Κλείνοντας, σε σχέση με την υπόθεση της πολεμικής επιχείρησης απέναντι στην Γιουγκοσλαβία, σημείωσε πως «σήμερα και μέσα από το βιβλίο είναι κάτι που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μουσειακό είδος, ως κάτι που πέρασε. Η κληρονομιά της είναι ζωντανή και συνιστά πολύτιμη πείρα για τη στάση που οφείλουμε να κρατήσουμε σήμερα απέναντι σε συνθήκες που στην ουσία τους δεν είναι διαφορετικές. Με τον ιμπεριαλισμό να βρίσκεται σε φάση πρωτοφανούς εδώ και δεκαετίες όξυνσης των αντιθέσεων και του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών του, με πολλαπλασιασμένες για πρώτη φορά σε τέτοιο αριθμό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τις ενεργές πολεμικές εστίες διεθνώς, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει ανοιχτά την ατζέντα της πολεμικής οικονομίας, με τη διατήρηση και διεύρυνση της σποράς αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, με τη βαθύτερη εμπλοκή της πατρίδας μας και την αμεσότερη εμπλοκή και έκθεση της πόλης μας, της Λάρισας στους ανωτέρω σχεδιασμούς. Με τη βάση drones στην 110 ΠΜ, με το ευρωστρατηγείο στην 1η Στρατιά».
Στο τέλος των εκδηλώσεων οι συμμετέχοντες προμηθεύτηκαν μαζικά την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», την οποία υπέγραφε η Λ. Κανέλλη.

Τύρναβος

Φάρσαλα

Φάρσαλα