Eurovision – “Δημοσιοποίηση επιστολών 5 συλλογικοτήτων αλληλεγγύης προς κ.κ. Γιώργο Καπουτζίδη και Κατερίνα Βρανά”

«Δεν λάβαμε ποτέ απάντηση…» – Οι επιστολές υπογράφονταν από το BDS Greece, το March to Gaza Greece, το Πολιτιστικό Δίκτυο για την Παλαιστίνη, την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας και την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων “Μηδενική Ανοχή”

Από τη συλλογικότητα BDS Greece λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο:

Δημοσιοποιούμε επιστολές που στάλθηκαν στις 25/1 στους κ.κ. Γιώργο Καπουτζίδη και Κατερίνα Βρανά, ως οικοδεσπότη και παρουσιάστρια αντίστοιχα, στον εθνικό τελικό για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Eurovision. Δεν λάβαμε ποτέ απάντηση.
Οι επιστολές υπογράφονταν από το BDS Greece, το March to Gaza Greece, το Πολιτιστικό Δίκτυο για την Παλαιστίνη, την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας και την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων “Μηδενική Ανοχή”.

🎤 “…Πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται να είστε [οικοδεσπότης/παρουσιάστρια] στους διαγωνισμούς «Sing for Greece» για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διαγωνισμό Eurovision 2026.

Ως εκ τούτου θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δυστυχώς η Eurovision δεν είναι πλέον ένας θεσμός που προάγει την ειρήνη, τη φιλία των λαών και τη συμπεριληπτικότητα. Αντιθέτως όσο συμμετέχει το Ισραήλ το οποίο συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη, εργαλειοποιείται ως θεσμός για να ξεπλένει τα μαζικά εγκλήματα του.

Η συμμετοχή του Ισραήλ είναι σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, την αναγνώριση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από τον ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με βάση τις οποίες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα πρέπει να συλληφθεί ως εγκληματίας πολέμου.

Η Eurovision δεν είναι ένα μουσικό γεγονός «υπεράνω πολιτικής», διότι σε αυτήν συμμετέχουν εθνικές αντιπροσωπείες κρατών. Η άποψη ότι «είναι υπεράνω πολιτικής» είναι φαιδρή και υποκριτική, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της EBU να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Λευκορωσίας από το 2021 και της Ρωσίας από το 2022 για πολιτικούς λόγους.

H Eurovision εργαλειοποιεί τα κινήματα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των Aναπήρων προκειμένου να κατασκευάσει ένα προσωπείο «συμπεριληπτικότητας», την ίδια στιγμή που αγνοεί το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού στη ζωή.

Ενός λαού που θρηνεί πάνω από 71.000 καταγεγραμμένους ονομαστικά νεκρούς και μετράει πάνω από 170.000 τραυματίες κατά τη συνεχιζόμενη γενοκτονία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2025), πάνω από 21.000 παιδιά στη Γάζα έχουν τραυματιστεί και 2.500 έχουν μείνει μονίμως ανάπηρα λόγω του γενοκτονικού πολέμου από τον Οκτώβριο 2023, ενώ το 83% των ανάπηρων ατόμων στη Γάζα έχει χάσει τον βοηθητικό εξοπλισμό του.

Οι φωνές που ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη EUROVISION μέχρι να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο πληθαίνουν. Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Ισλανδία αποσύρθηκαν οριστικά. Ο νικητής του διαγωνισμού του 2024 Nemo επέστρεψε το βραβείο.
Στην Ελλάδα ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης (Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.) κάλεσαν την ΕΡΤ να πιέσει για τον αποκλεισμό του Ισραήλ.

Εκατοντάδες καλλιτέχνες και προσωπικότητες του πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ. Καλλιτέχνες που σκόπευαν να διαγωνιστούν αποχωρούν λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ (π.χ. Οι Ylvis – Νορβηγία). Η Διεθνής Πρωτοβουλία Queer Coalition
for Palestine, που συνδέεται με ΛΟΑΤΚΙ+/κουήρ οργανώσεις από όλο το κόσμο, καλεί να μην επιτρέψουμε το «ροζ ξέπλυμα» (pinkwashing) ζητώντας τον αποκλεισμό του γενοκτόνου Ισραήλ από τη Eurovision.

Εκτιμούμε την πολύτιμη συμβολή σας μέσα από την καλλιτεχνική σας δραστηριότητα, αλλά και μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας σε φλέγοντα ζητήματα, στην καλλιέργεια στην ελληνική κοινωνία κουλτούρας ισότητας, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ουσιαστικής συμπερίληψης. Θεωρούμε ότι λειτουργώντας ως «role model» μπορείτε να συμβάλετε στην αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας.

Σας καλούμε να πάρετε θέση απέναντι στο artwashing και pink washing που επιχειρείται μέσα από τη EUROVISION.
Μην επιτρέψετε η μουσική να καλύψει τον ήχο των βομβαρδιστικών που σπέρνουν το θάνατο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες μιας χώρας η οποία είναι συνένοχη ενισχύοντας ποικιλοτρόπως τη δολοφονική μηχανή του Ισραήλ.

O Παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ που δολοφονήθηκε στις 7.12.23 από ισραηλινό βομβαρδισμό, έγραφε στο τελευταίο του ποίημα:

Αν πρέπει να πεθάνω,
πρέπει εσύ να ζήσεις
για ν’ αφηγηθείς την ιστορία μου

Ας κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να ειπωθούν όπως τους πρέπει οι ιστορίες..

Με εκτίμηση,
BDS Greece, March to Gaza Greece, Πολιτιστικό Δίκτυο για την Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων “Μηδενική Ανοχή”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: