Τρεις νεκροί πυροσβέστες, καμμένες περιουσίες και ανύπαρκτο το επιτελικό κράτος: Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο τα πύρινα μέτωπα σε Ρέθυμνο, Σητεία και Λέσβο

«Ήρωες» όταν πεθαίνουν οι εποχικοί πυροσβέστες, πολίτες «β’ κατηγορίας» όταν τελειώνει η σύμβασή τους…

Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ρέθυμνο, Σητεία και Λέσβο που μέχρι στιγμής έχουν αφήσει πίσω τους νεκρούς πυροσβέστες, εκατοντάδες στρέμματα καμμένης γης και κατεστραμμένες περιουσίες.

Ολονύχτια αναμένεται να είναι η προσπάθεια περιορισμού της φονικής φωτιάς στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, με το μέτωπο να συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή δημιουργούν συνεχώς αναζωπυρώσεις τη στιγμή που ο λαός της περιοχής και οι εθελοντές, με ό,τι μέσα έχει ο καθένας, προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους στο χωριό Μέλαμπες, όπου νωρίτερα μπήκαν οι φλόγες.

Η φωτιά έχει αφήσει πίσω της δύο νεκρούς πυροσβέστες, πάνω από 10 καμένα σπίτια, εκατοντάδες στρέμματα καμμένης γης και αμέτρητα μέχρι στιγμής απανθρακωμένα ζώα. Κάτοικοι των Σαχτουρίων καταγγέλλουν ότι παρέμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στο χωριό τους για να βοηθήσουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους, καθώς η πρόσβαση είχε αποκλειστεί. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, ο αντιπρόεδρος του χωριού, με τη βοήθεια ενός υδροφόρου οχήματος, κατάφερε μόνος του να σώσει ορισμένες κατοικίες, ενώ στη συνέχεια μετέβη για να ζητήσει επιπλέον βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές. Οι κάτοικοι, ακόμα, υποστηρίζουν ότι αρκετοί χωριανοί βρίσκονταν σε αναμονή επί τρεις και πλέον ώρες, ζητώντας να τους επιτραπεί να περάσουν, ώστε να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης και να βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Αυτή την ώρα, η φωτιά καίει τα πάντα στο πέρασμά της από τον Άγιο Παύλο με κατεύθυνση προς Αγία Γαλήνη, ανησυχώντας ιδιαίτερα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για το τι μέλλει γενέσθαι. Πάνω από 30 κάτοικοι και τουρίστες χρειάστηκε να διαφύγουν μέσω θαλάσσης με σκάφη ιδιωτών και του Λιμενικού προς Κόκκινο Πύργο.

Την ίδια ώρα πάνω από 1.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο Δημοτικό Γυμναστήριο στις Μοίρες και χρειάστηκε να ανοίξει και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών για να χωρέσει ο κόσμος, σε χώρους που δεν είναι εξοπλισμένοι με τις κατάλληλες συνθήκες, αποδεικνύοντας -για άλλη μία φορά- την ανετοιμότητα του… επιτελικού κράτους.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με το πύρινο μέτωπο στη Σητεία, όπου το μέτωπο καίει ανεξέλεγκτο και κατευθύνεται προς τον Αθερινόλακο. Ο απολογισμός μέχρι στιγμής βαρύς και εκεί, καθώς δύο πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί ελαφρά, υπάρχουν καμένες καλλιέργειες και ένα σπίτι που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η αγωνία των εθελοντών, κατοίκων και πυροσβεστών είναι να περιοριστεί το μέτωπο πριν φτάσει στον Γούδουρα, μια περιοχή με θερμοκήπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Στο πλευρό των πυρόπληκτων της Κρήτης το ΚΚΕ

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα οι δυνάμεις του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Χαριτάκη, δημοτικό σύμβουλο Αγίου Βασιλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επιπλέον κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενοβέφα Χουστουλάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ βρέθηκε στο μέτωπο του Ρεθύμνου, ζητώντας από τους αρμόδιους της Τοπικής Διοίκησης άμεσα να διασφαλίσουν τη στέγαση, τη διατροφή και ό,τι άλλο χρειαστεί στους πυρόπληκτους κατοίκους και επισκέπτες.

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά απαίτησε να παρθούν έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή με επίγειες και εναέριες δυνάμεις εκτός Κρήτης, μεταφέροντας και την απεγνωσμένη απαίτηση των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα μεταφέροντας τη βαθιά οδύνη του για τον άδικο χαμό των δύο πυροσβεστών πάνω στο καθήκον, απαίτησε να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους και επιπλέον να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής των πυροσβεστών που επιχειρούν επί του πεδίου, καθώς και των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Κοντά στο Πλωμάρι της Λέσβου το μέτωπο της πυρκαγιάς

Πηγή: stonisi.gr

Πηγή: stonisi.gr

Κοντά στο Πλωμάρι της Λέσβου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην παλιά χωματερή Πλωμαρίου, πάνω από τις Μηλιές και πλέον βρίσκεται στις άκρες του χωριού. Η φωτιά συνεχίζει να ενισχύεται από τους ισχυρούς ανέμους που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή, προκαλώντας έτσι συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Κάτοικοι καταγγέλλουν πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν (έστω καθαροί) αγροτικοί δρόμοι που να διευκολύνουν την πρόσβαση των πυροσβεστών κοντά στις εστίες.

Με αφορμή την πυρκαγιά στη Λέσβο, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευ. Τουρνά. Η βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα κατάσβεσης και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, τονίζοντας τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες επιχειρούν οι πυροσβέστες.

«Ήρωες» όταν πεθαίνουν οι εποχικοί πυροσβέστες, πολίτες «β’ κατηγορίας» όταν τελειώνει η σύμβασή τους

Το τραγικό περιστατικό των τριών θανάτων έφερε ξανά στην επιφάνεια τις διεκδικήσεις των εποχικών πυροσβεστών που όταν χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους αντιμετωπίζονται ως «ήρωες» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση του Σώματος- ή τους αφήνει στο έλεός τους όταν «παλεύουν» με τις φλόγες και ξεκουράζονται είτε στο δρόμο είτε σε πατώματα, χωρίς νερό και φαγητό μετά από πολλές ώρες και όταν τελειώνει η σύμβασή τους, ξεζουμισμένοι πια, αντιμετωπίζονται ως πολίτες «β’ κατηγορίας». Και εκεί βιώνουν την εγκληματική πολιτική που σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, κατά τις κινητοποιήσεις τους βίωσαν την κρατική καταστολή και τον αστυνομικό αυταρχισμό.

Αυτοί οι πυροσβέστες, που στερούνται τα απαραίτητα «όπλα» κατά την ώρα της «μάχης», αντιμετωπίζουν την υποστελέχωση, την εργασιακή ομηρία και αγωνία για το αύριο, τις ελλείψεις σε μέσα και υλικά, και στην ουσία είναι αναλώσιμοι από το αστικό κράτος.

Αναδημοσίευση από 902.gr

(Φωτογραφία Αρχείου)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: