Ο ανασχηματισμός κι η Περεστρόικα του προοδευτικού χώρου
Η “ανασυγκρότηση” ήταν η λέξη που είχε διαλέξει στην εποχή του και ο Γκορμπατσόφ για τη δική του επιδίωξη για το σοσιαλισμό, για να τον διαλύσει σε μερικά χρόνια, με την Περεστρόικα να γίνεται στην πράξη “Καταστρόικα”. Αλλά αυτά είναι απλές συμπτώσεις κι αν τους δίνετε βάση, μάλλον θέλετε να έρθει ο Κούλης.
Γνωρίζατε πως το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι 80% ΠΑΣΟΚ, 10% ΝΔ, 10% ακροδεξιά και 100% μνημόνιο; Το αναγνωρίζει κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι 80% ΠΑΣΟΚ, 10% Νέα Δημοκρατία, 10% ακροδεξιά και 100% μνημόνιο.
— Alexis Tsipras (@atsipras) November 12, 2011
Αλλά όχι, αυτό είναι σχόλιο για παλιό κυβερνητικό ανασχηματισμό, που ανήκει στο παρελθόν που φεύγει και δεν πρέπει να το συγχέουμε με τη σημερινή συγκυρία, όπου βγαίνουμε από τα μνημόνια και κάνουμε αριστερή στροφή.
Ας το πάμε άλλη μία από την αρχή.
Γνωρίζατε εσείς πως η κυβέρνηση με τις έξυπνες κινήσεις της διεμβολίζει τον παλιό δικομματισμό, παίρνοντας τα καλύτερα στελέχη του και διευρύνοντας την απήχησή της; Αν όχι, σας πιάνουμε αδιάβαστους γιατί προφανώς δεν ενημερώνεστε από συριζοτρόλ. Πάλι καλά που δε διεμβόλισε (ακόμα) η κυβέρνηση και τους φασίστες της χρυσής αυγής με διάφορα ορφανά της -αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να το κάνουν οι ΑΝΕΛ του Καμμένου.
Μήπως γνωρίζατε πως η κυβέρνηση πέτυχε μια αμφίπλευρη διεύρυνση, παίρνοντας στελέχη τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία; Που είναι αμφότερα στην ίδια δεξιά πλευρά του πολιτικού σκηνικού, συνεπώς δεν κολλάει πολύ αυτό το “αμφίπλευρη”, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.
Κι αν τα συριζοτρόλ του τουίτερ έχουν το ακαταλόγιστο, μήπως γνωρίζατε τότε πως ο προοδευτικός χώρος, με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, περνάει στη φάση ανασυγκρότησής του; Αυτό προέρχεται από τα πλέον επίσημα χείλη του Υπουργού Νίκου Παππά και είναι μια δήλωση-τομή για το μέλλον και τις προοπτικές του προοδευτικού χώρου.
Με τον ανασχηματισμό επιχειρείται ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.Σαφές μήνυμα διεύρυνσης ως προτεραιότητα και για το κόμμα.Το κλείσιμο των Μνημονίων μας καλεί να αντιληφθούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να διαφωνούμε για το μέλλον με αυτούς που διαφωνούσαμε για το παρελθόν.
— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) 29 Αυγούστου 2018
Να θυμίσουμε πάντως ότι η “ανασυγκρότηση” ήταν η λέξη που είχε διαλέξει στην εποχή του και ο Γκορμπατσόφ για τη δική του επιδίωξη για το σοσιαλισμό, για να τον διαλύσει σε μερικά χρόνια, με την Περεστρόικα να γίνεται στην πράξη “Καταστρόικα”. Αλλά αυτά είναι απλές συμπτώσεις κι αν τους δίνετε βάση, μάλλον θέλετε να έρθει ο Κούλης.
Το μόνο σημείο που δεν κολλάει είναι η αναφορά στις διαφωνίες του παρελθόντος. Πού ακριβώς διαφωνούσαν για τα μνημόνια, αφού όλοι μαζί τα ψήφισαν;
Πιθανότατα εννοεί κάποιες επιμέρους διαφωνίες, όπως τις αντιμνημονιακές κορόνες του ΣΥΡΙΖΑ ή τις ρατσιστικές απόψεις της Παπακώστα για τους πρόσφυγες-μετανάστες που μπαίνουν σαν κατσαρίδες στη χώρα, τρομάζοντας τους φιλήσυχους νοικοκύρηδες.
Αλλά τώρα έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη πχ για το κολαστήριο της Μόρια και φέρεται στους πρόσφυγες σα να ήταν κατσαρίδες προς εξόντωση. Και η Παπακώστα ξέχασε τις παλιές της απόψεις και είναι έτοιμη να αγωνιστεί για το σοσιαλισμό και την κοινωνία του μέλλοντος που μας ενώνει.
Εμπρός της γης οι διορισμένοι, του ΕΣΠΑ μισθωτοί σκλάβοι, εμπρός-εμπρός…