Πραγματεία περί κοινωνικών αυτοματισμών

Ο  κοινωνικός αυτοματισμός της πλειοψηφίας του λαού μας δεν περιλαμβάνει οικογενειακές εκδρομές, επίσκεψη στα Τρίκαλα και τα χιονοδρομικά, αλλά μόνο συμπαράσταση στους αγώνες  των πολλών.

Γράφει ο Ανδρέας Μάζης

Θεωρώ  ότι  τις τελευταίες  δεκαετίες στη χώρα μας υπάρχουν  δύο  μορφές κινητοποιήσεων, που προβληματίζουν πολύ  τις εξουσίες και  τους μηχανισμούς τους και τις συκοφαντούν, προσπαθώντας να τις αποτρέψουν. Πρόκειται για τα αγροτικά μπλόκα που  επιχειρούν οι αγρότες διεκδικώντας λύση των προβλημάτων τους, και  οι καταλήψεις  μαθητών, φοιτητών και εργατών, με ανάλογες διεκδικήσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, αναπτύσσεται  ένα κλίμα ανησυχίας στις κυβερνήσεις  και καταφεύγουν σε διάφορα προπαγανδιστικά  κόλπα για να τις αντιμετωπίσουν. Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια “φωνασκούν” για υλικές  καταστροφές και παρουσία εξωσχολικών στο χώρο (κλεφτών, κακούργων και παρανόμων), άγνωστης  ΠΑΝΤΑ ιδιότητας και ταυτότητας. Στα  μπλόκα αναζητούνται λύσεις με  την χρήση  του  όρου …κοινωνικός αυτοματισμός!!! Τι εννοεί ο ποιητής; 

Ο  όρος  αναφέρεται στον μηχανισμό ταλαιπωρίας  των άλλων, από  τις κινητοποιήσεις αυτές, και κυρίως αφορά τις επιπτώσεις  από  τα μπλόκα των αγροτών. Μέχρι  και ο παιδικός  μου  φίλος, που παιδιόθεν ονοματίζαμε…  Μπούλη, συντηρητικών πεποιθήσεων, αλλά  καλός μου φίλος, μου επιτέθηκε σφόδρα όταν  δήλωσα  συμπαράσταση  στους αγρότες. Προέκυψε ενημερωμένος από τα  “ειδικά” επιχειρήματα  των μέσων πληροφόρησης.

–Είναι απαράδεκτο να κλείνουν τους δρόμους και να ταλαιπωρείται ο κόσμος. Δεν έχουν το δικαίωμα να μας βασανίζουν. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες.

–Γιατί  αυτό; Τι έχουν οι μέρες; Τώρα πεινάνε, τώρα το παλεύουν.

–Τι λες, δεν θα είσαι καλά. Θέλω να πάω με την οικογένεια  εκδρομή και  ρεβεγιόν σε ξενοδοχείο. Το παιδί πάει κάθε Χριστούγεννα, Παρνασσό και Αράχωβα για  σκι. Πώς θα του στερήσω αυτή την ανάγκη; 

–Και  τα παιδιά των αγροτών έχουν ανάγκες, και ας μην αρέσκονται στο σκι,  απάντησα μουδιασμένος.

–Έχουν αγανακτήσει οι  ξενοδόχοι από  τις ακυρώσεις  και  τις μειωμένες κρατήσεις, λόγω των μπλόκων. Εκπρόσωποι  των  εμπόρων μιλούν για ζημιά  30 εκατομμυρίων την ημέρα και  οι   ταξιδιώτες για τα Τρίκαλα δυσανασχετούν γιατί  δεν θα δουν φέτος τα …ξωτικά.

–Δεν το κατάλαβα. Έχουν κανένα τάμα  να πάνε γιορτινές μέρες στα Τρίκαλα ή  θέλουν να προσκυνήσουν  τα μοναστήρια  των Μετεώρων;  Εμένα πάντως, Μπούλη μου,  δεν μου λείπουν τα Τρίκαλα και δεν  έχω καημό να πάω, του απάντησα επιθετικά. 

–Για πες  μου την γνώμη σου  για τον συνάδελφό σου, στο  Ηράκλειο, που  αναγκάστηκε  να αναβάλει  τις εξετάσεις των καρκινοπαθών λόγω  τις αδυναμίας παραλαβής του φαρμάκου  που απαιτείται, το  οποίο δεν έφτασε λόγω  του  μπλόκου στο λιμάνι που  έστησαν οι αγρότες;

–Τι  να πω; (Να αποκαλέσω τον συνάδελφο με χυδαίο  όρο που  μου  ήρθε στο νου , δεν μπορούσα).  Άκουσε φίλε μου. Επρόκειτο  για μια εξέταση και όχι για θεραπεία. Από  ιατρική άποψη δεν το θεωρώ σημαντικό. Η εξέταση  έγινε λίγες μέρες μετά. Ασκώ την Ιατρική  54  χρόνια, και, ας  μου επιτρέψεις να μην αναφερθώ στα κίνητρα  του Γιατρού και  κινδυνεύσω να χαρακτηριστώ συκοφάντης.

–Γιατί οι  αγρότες αρνιούνται επαφή με τον Μητσοτάκη; με στρίμωξε.

–Γιατί  δεν τον εμπιστεύονται. Ούτε  και  τους άλλους που κυβέρνησαν τον τόπο, που δέχτηκαν  την ΚΑΠ  της ΕΕ και  δουλεύουν  με σύστημα για  την εξόντωση  των μικρομεσαίων αγροτών και  την ανάπτυξη καπιταλιστικών παραγωγικών διαρθρώσεων  στο  χώρο  της γεωργίας.  Όλοι  εφαρμόζουν τους περιορισμούς του  δημοσιονομικού πλαισίου που μείωσε μισθούς, συντάξεις και  εμφανίζονται  γαλαντόμοι όταν πρόκειται  για εξοπλισμούς, για βοήθεια στους “αναξιοπαθούντες” εφοπλιστές, και  για λάδωμα  των λαμόγιων παρατρεχάμενών τους.  Παρακολουθούν  μουδιασμένοι τις κινητοποιήσεις  των αγροτών, δηλώνουν ότι  έχουν  δίκιο (τι  λέτε καλέ;), και  ταυτόχρονα  τους θάβουν. Ένας “αριστερός” βουλευτής μάλιστα   πρόσφατα  δήλωσε απέχθεια  στα μπλόκα  ανερυθρίαστα!!  Τα  μέσα και οι πετσωμένοι  τους δηλώνουν με στόμφο ότι δεν  υπάρχει αντιπολίτευση!!  Αλλά  αυτό αποτελεί  μέγιστο ψέμα. Αντιπολίτευση υπάρχει αλλά  δεν  πρέπει  να  φαίνεται,  πρέπει να θάβεται! Αντιπολίτευση  είναι  το ΚΚΕ  και  οι αγώνες που οργανώνει. Μάλιστα εδώ, έφτασαν στο σημείο  να λένε, ότι  τα μπλόκα  τα κάνει το…ΚΚΕ! Και  αυτό  για  την συμπαράσταση του στους αγώνες  των  χειμαζόμενων  αγροτών. Αντιπολίτευση είναι  τα σωματεία, η  εξωκοινοβουλευτική  αριστερά, οι  φορείς  της αυτοδιοίκησης, που  αντιπαλεύουν την πολιτική τους. Και είναι  πραγματικά  γελοίο να ακούει κανείς τις θέσεις τους και τις φράσεις τους σε δήθεν ουσιαστική  αντιπαράθεση κυβέρνησης και συστηματικής αντιπολίτευσης.  Σταχυολογώ μερικές:  Θα αναπτύξουμε εθνική στρατηγική, παλεύουμε για εθνική συναίνεση, θα υπογράψουμε κοινωνικό συμβόλαιο, υπάρχει ανυπαρξία κουλτούρας (!), είμαστε ανένδοτοι  στην κλεπτοκρατία,  εμπρός  για  διαφάνεια.  Αλλά κάπου αλλού είναι σύμφωνοι  ΟΛΟΙ!!! Στην μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ,  και στη συμμαχία και την στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, που  σφάζει ανενόχλητα  στη Μέση Ανατολή. Δεν είδα στις σελίδες της Ιθάκης του να αναφέρεται ο  νέος σωτήρας σε αυτά. Ούτε στους εναγκαλισμούς του με τον φίλο  του Νετανιάχου. Κλείνοντας  θεωρώ ότι πρέπει να συμπαρασταθούμε στην αγωνιζόμενη αγροτιά. Ο  κοινωνικός αυτοματισμός της πλειοψηφίας του λαού μας δεν περιλαμβάνει οικογενειακές εκδρομές, επίσκεψη στα Τρίκαλα και τα χιονοδρομικά, αλλά μόνο συμπαράσταση στους αγώνες  των πολλών. Που κτυπιούνται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Ας  αφήσουν λοιπός τις  βρώμικες επιθέσεις τους. Να σωπάσουν  οι  έμποροι που,  τρομάρα τους, έχουν πτώση  τζίρου λόγω  των μπλόκων. Δεν  μας  λείπει  η επίσκεψη  στα  ξωτικά  και οι  σχετικές  βλακείες,  αλλά  πρέπει  να  είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαλέψουμε  τους “καλικάντζαρους “, της εποχής. Τους εραστές  του πολέμου  και  τους  βιαστές  των  δικαιωμάτων της πλειοψηφίας  του λαού μας.

               Πάτρα 18 Δεκέμβρη 2025

Ανδρέας  Μάζης, Γιατρός Χειρουργός, Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου της Πάτρας και της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: