Έκρηξη αντισημιτισμού στις ΗΠΑ-60% αύξηση των κρουσμάτων μες στο 2017

Μεταξύ άλλων σημειώνεται αναγραφή φιλοναζιστικών και αντισημιτικών συνθημάτων όπως “Ο Χίτλερ δεν έκανε λάθος” και “Σκοτώστε όλους τους Εβραίους”, αλλά και γκράφιτι με σβάστιγγες.

Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ όχι μόνο ακολουθεί πιστά, αλλά εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τη στήριξη όλων των προκατόχων του στο κράτος του Ισραήλ, με αποκορύφωμα την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως ισραηλινής πρωτεύουσας από τις ΗΠΑ, η αντισημιτική ρητορική και βία γνωρίζει διογκούμενες διαστάσεις μέσα στην ίδια τη χώρα, αποδεικνύοντας πως η αντίφαση μεταξύ της στήριξης ενός κράτους με συχνά φασίζουσες πρακτικές και της ίδιας της καλλιέργειας φασιστικής βίας σε κάθε της έκφανση στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας μόνο φαινομενική μπορεί να χαρακτηριστεί .

Με βάση τα στοιχεία της οργάνωσης ADL, (Anti-defamation league), που έχει ως στόχο την καταγραφή και καταπολέμηση των περιστατικών αντισημιτισμού στις ΗΠΑ, μέσα στο 2017 καταγράφηκαν 1986 περιστατικά, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση τέτοιων κρουσμάτων μέσα σε μία μόνο χρόνια από τότε που άρχισε η σχετική συλλογή στοιχείων το 1979. Τα περιστατικά αφορούν λεκτική παρενόχληση, επιθέσεις και βανδαλισμούς, ενώ ανησυχητικό γεγονός είναι πως εκατοντάδες τέτοια περιστατικά, ακόμα και υπό μορφή “αστείων” για το ολοκαύτωμα έχουν καταγραφεί σε σχολεία και πανεπιστήμια. Μεταξύ άλλων σημειώνεται αναγραφή φιλοναζιστικών και αντισημιτικών συνθημάτων όπως “Ο Χίτλερ δεν έκανε λάθος” και “Σκοτώστε όλους τους Εβραίους”, αλλά και γκράφιτι με σβάστιγγες. Η ενίσχυση τέτοιων φαινομένων αφορά και τη Μ. Βρετανία, όπου την ίδια χρονιά καταγράφηκαν 1382 σχετικά περιστατικά. Η εκλογή Τραμπ, ο οποίος ως γνωστόν τήρησε ίσες αποστάσεις στα γεγονότα του Τσάρλοτσβιλ με τη νεκρή αντιφασίστρια διαδηλώτρια, όπου μεταξύ άλλων είχε ακουστεί και το “Οι Εβραίοι δε θα μας αντικαταστατήσουν”, ενώ φαίνεται πως έδωσε ώθηση σε τέτοιες λογικές, δεν αποτελεί κύρια και σίγουρα όχι μοναδική αίτια αύξησης των αντισημτικών εκδηλώσεων, καθώς αυτές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά τουλάχιστον από το 2014 κι εξής. Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχει και διογκούμενο κύμα αντίδρασης σε τέτοιες πρακτικές, όπως σε πόλη της Μοντάνα των ΗΠΑ, όπου η δημόσια κατακραυγή ματαίωσε σχεδιαζόμενη νεοναζιστική διαδήλωση, ενώ και οργανώσεις όπως η ADL καταγράφουν αύξηση δωρεών, κυρίως από πολίτες που συνεισφέρουν για πρώτη φορά.

Με πληροφορίες από Independent

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: