Το Μουσείο – Μνημείο για τον ΔΣΕ, στο χωριό Θεοτόκος στο Γράμμο (Φωτογραφίες)

Η Κατιούσα βρέθηκε στα εγκαίνια του Μουσείου – Μνημείου για τον ΔΣΕ, στο χωριό Θεοτόκος στο Γράμμο.

Η Θεοτόκος είναι ένας ορεινός οικισμός με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων, κοντά στον Σαραντάπορο ποταμό, δίπλα  στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων – Κοζάνης. Ανήκει στα ξακουστά Μαστοροχώρια, μια ομάδα ορεινών οικισμών στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων, στην περιοχή βόρεια της Κόνιτσας, που απλώνονται μέχρι τις παρυφές του Γράμμου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στη Θεοτόκο εγκαινιάστηκε σήμερα το νέο Μουσείο – Μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που αποδίδει ξεχωριστή τιμή στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον ΔΣΕ. Σε μια μεγάλη και συγκινητική εκδήλωση, όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου, έγιναν μέσα σε συνθήματα και χειροκροτήματατα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Κεντρικός ομιητής  στην εκδήλωση ήταν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ μίλησαν επίσης ο Νεκτάριος Τριάντης, στέλεχος του Κόμματος στην περιοχή και μέλος της ΚΕ, και Χρήστος Ζούνης, εγγονός του αντάρτη του ΔΣΕ, η οικογένεια του οποίου δώρισε την κατοικία του με το κτήμα για να φτιαχτεί το Μουσείο – Μνημείο. Κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΝΕ ο Νίκος Αμπατιέλος. Οι πιο συγκινητικές στιγμές ήταν στο προσκλητήριο νεκρών, όπου τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή.

Η κατασκευή του μνημείου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έγιναν με την   ακούραστη εθελοντική δουλειά μελών και φίλων του ΚΚΕ, σε χώρο που τα παιδιά του αείμνηστου μαχητή του ΔΣΕ Χρήστου Ζούνη και της Ελένης Ζούνη, Αποστόλης, Βασίλης και Νίκος, δώρισαν, στη μνήμη του πατέρα τους. Πρόκειται για την κατοικία της οικογένειας Ζούνη και το κτήμα που διέθεταν στο χωριό.

«…Η χαρά, η τιμή και η συγκίνηση για μας είναι διπλή. Όχι μόνο επειδή σε αυτόν εδώ το χώρο βρίσκουν στέγη ιστορικά ντοκουμέντα του κόμματος που σχετίζονται με την πάλη απλών ανθρώπων της περιοχής ενάντια στην αστική εξουσία, αλλά επειδή όπου και να κοιτάξουμε εδώ γύρω, βλέπουμε τους γονιούς μας και τους παππούδες μας.

Ο παππούς Χρήστος Ζούνης με την μαγκούρα του και η γιαγιά Ελένη με την ποδιά της, θα βρίσκονται για πάντα εδώ με το κεφάλι ψηλά και το χαμόγελο στα χείλη, περήφανοι που κανένα βασανιστήριο, καμία εξορία και καμία φυλακή δεν κατάφερε να σβήσει τον αγώνα τους και τα όνειρά τους για δικαιοσύνη…» (Από τον χαιρετισμό του Χρήστου Ζούνη)

Οι εργασίες κράτησαν περίπου τέσσερις μήνες. Όσοι δούλεψαν για το Μουσείο – Μνημείο, είχαν να αντιμετωπίσουν τις  δύσκολες καιρικές συνθήκες (φαινόμενα μάλλον συνηθισμένα για τους μόνιμους κατοίκους) που παρουσιάζονται σε ένα τόσο ορεινό χωριό, και την κούραση, πέρα από τη δουλειά, των συνεχών μετακινήσεων και της κάλυψης μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων.

Η συμβολή στην κατασκευή του μνημείου και τη διαμόρφωση του χώρου, στηρίχτηκε  και στις προσφορές οικοδομικών υλικών, ξυλείας, χρωμάτων, πλακιδίων, εργαλείων κλπ, από μέλη, οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο τα έξοδα του έργου.

Στον περίβολο του Μουσείου – Μνημείου, πάνω σε μαρμάρινες πλάκες θα αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά της περιοχής (πάνω από 400 ονόματα, ταξινομημένα ανά χωριό) – τώρα αναγράφονται σε χαρτί – όταν τελειώσει η διαδικασία συγκέντρωσης και επαλήθευσης  των ονομάτων. Για την σημερινή εκδήλωση είχε στηθεί υπαίθρια έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα για τον τρίχρονο ηρωικό και δίκαιο αγώνα του ΔΣΕ.

Στο εσωτερικό του Μουσείου, χωρισμένο ανά ενότητες εκτίθεται φωτογραφικό και άλλο υλικό, σπάνια ντοκουμέντα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, όπου αποτυπώνονται εικόνες από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, όπως αυτή καταγράφηκε σ’ αυτά τα βουνά, στον Γράμμο, στον Σμόλικα και στο Βόιο.

«Οι εκδηλώσεις μας, οι ιστορικές μελέτες του Κόμματος δεν έχουν μόνο ιστορική αξία, δεν περιορίζονται μόνο στην οφειλόμενη απόδοση τιμής, στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την υπεράσπιση μιας από τις πιο λαμπρές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία του εργατικού και λαϊκού μας κινήματος και του ΚΚΕ», τόνισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Γόντικας.

Το νέο Μουσείο – Μνημείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά αποτελεί και μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτεχνεί το ΚΚΕ, τιμώντας την 100χρονη πορεία του και τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, τη δράση του ΔΣΕ, τους χιλιάδες νεκρούς του.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα σημερινά εγκαίνια:

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: