Προς νομιμοποίηση η χρήση κοκαΐνης στο Μεξικό

Το πιο εξωφρενικό είναι το σκεπτικό του δικαστή, Βίκτορ Οκτάβιο Λούνα Εσκομπέδο, που διαφημίζει ανοιχτά τη χρήση κοκαΐνης ως ουσία που χαλαρώνει το άγχος, ενισχύει την αντίληψη και την επιθυμία για νέες προσωπικές και πνευματικές εμπειρίες.

Ανοίγει ο δρόμος για την “ψυχαγωγική” χρήση κοκαΐνης, που εδώ και χρόνια μαστίζεται από την κυριαρχία των καρτέλ ναρκωτικών, με αναρίθμητους νεκρούς και τραυματίες κάθε χρόνο, ως άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα της δράσης τους. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ προσανατολίζεται στην πλήρη αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών, τάχα για να “αφοπλίσει” τα καρτέλ. Στην πραγματικότητα, οι χρήστες αφήνονται τελείως στην τύχη τους, στο όνομα της “ατομικής επιλογής”, ενώ η χρήση ναρκωτικών περιβάλλεται πλέον κι από επίσημη θεσμική ανοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η απόφαση δικαστηρίου στην Πόλη του Μεξικού, σύμφωνα με την οποία δύο άντρες που προσέφυγαν μέσω της ΜΚΟ MUCD (Μεξικό ενωμένο ενάντια στο έγκλημα) δύνανται να κάνουν χρήση κοκαΐνης, αρκεί να μην οδηγούν, εργάζονται ή χειρίζονται βαριά μηχανήματα. Η ημερήσια ποσότητα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 500 mg και δεν μπορεί να γίνεται χρήση δημόσια, μπροστά σε παιδιά, να πωλείται ή να προπαγανδίζεται η χρήση της σε άλλους. Όσο για τον έλεγχο για το αν θα τηρούνται αυτοί οι όροι, επαφίεται στον… πατριωτισμό των ίδιων των χρηστών.

Το πιο εξωφρενικό είναι το σκεπτικό του δικαστή, Βίκτορ Οκτάβιο Λούνα Εσκομπέδο, που διαφημίζει ανοιχτά τη χρήση κοκαΐνης ως ουσία που χαλαρώνει το άγχος, ενισχύει την αντίληψη και την επιθυμία για νέες προσωπικές και πνευματικές εμπειρίες. Η απόφαση πρέπει να εγκριθεί και από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ενώ ήδη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας από Υγειονομικούς Κινδύνους έχει αναγγείλει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανατρέψει την απόφαση.

Πηγή Telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: