Έφυγε από τη ζωή η υπολοχαγός Υγειονομικού του ΔΣΕ Ευανθία Ζωΐδη (Κόντου) – Συγκλονιστική η μαρτυρία της για το νοσοκομείο του ΔΣΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Μέλος του ΚΚΕ από το 1949. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ πέρασε αρχικά στη Αλβανία και στην συνέχεια έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1981 συνδέθηκε με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος της ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούν τη συντρόφισσα Ευανθία Ζωΐδη (Κόντου) που «έφυγε» από τη ζωή αφήνοντας πλούσιες παρακαταθήκες ανυποχώρητου αγώνα και πίστης για έναν καινούριο κόσμο, για το Σοσιαλισμό η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟΑ και η Τομεακή Επιτροπή της ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας.

Η συντρόφισσα Ευανθία γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Μονόπυλο Καστοριάς. Η οικογένειά της πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και η ίδια εντάχθηκε στο ΔΣΕ από την ίδρυσή του. Έζησε όλη της τη ζωή μέσα στον αγώνα τιμώντας τον τίτλο του μέλους του Κόμματος σε όλες τις συνθήκες και μέχρι το τέλος της ζωής της, δίνοντας το ζωντανό παράδειγμα στις νέες γενιές κομμουνιστών και κομμουνιστριών.

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 11 π.μ. στο Νεκροταφείο της Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος).

Παράλληλα η ΕΠ της ΚΟΑ και τη ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην κόρης της, Θάλεια και στους οικείους της.

Η Ευανθία Ζωΐδη (Κόντου)

Συγκλονιστική μαρτυρία για το νοσοκομείο του ΔΣΕ και την λειτουργία του, έχει δώσει η σ. Ευανθία Ζωΐδη, μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος». Η μαχήτρια του ΔΣΕ ήταν υπολοχαγός Υγειονομικού και στη διάρκεια της εποποιίας του ΔΣΕ βρέθηκε στο νοσοκομείο στην Ασπρη Πέτρα του Γράμμου, που είχε στηθεί με απίστευτους κόπους, θυσίες και αυταπάρνηση για τη νοσηλεία των τραυματισμένων μαχητών του.

Δείτε το βίντεο:

Σε ανακοίνωσή της για το θάνατο της Ευανθίας Ζωΐδη, η ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τη συντρόφισσα Ευανθία Ζωίδη.

Η Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Μονόπυλο Καστοριάς. Η οικογένειά της πήρε μέρος στην ΕΑΜική αντίσταση και η συντρόφισσα Ευανθία με την ίδρυση του ΔΣΕ εντάχθηκε στις γραμμές του. Υπηρέτησε στο Γενικό Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο, στην 14η Ταξ/χία στο Βίτσι και στη σχολή υγειονομικών στελεχών-ανθυπολοχαγών. Πήρε μέρος αδιάκοπα στη μεταφορά τραυματιών στη μεγάλη μάχη της Βόρειας Πίνδου που κράτησε 70 μέρες το καλοκαίρι του 1948, καθώς και στις μάχες του Μπίκοβικ το 1948 και της Φλώρινας το Φλεβάρη του 1949. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός υγειονομικού.

Ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1949. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ πέρασε αρχικά στη Αλβανία και στην συνέχεια έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Ρουμανία και την Ουγγαρία όπου απέκτησε την κόρη της Θάλεια, με τον αγωνιστή Γιώργο Ζωίδη, στέλεχος του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, ιστορικό και συγγραφέα. Στην πολιτική προσφυγιά σπούδασε ρωσική φιλολογία και άνηκε στην ΚΟΒ μηχανισμού της ΚΕ. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1981 συνδέθηκε με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος της ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.

Η συντρόφισσα Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία υπηρέτησε το Κόμμα της αταλάντευτα όπου της ζητήθηκε, στο βουνό, στην πολιτική προσφυγιά και ξανά πάλι στην Ελλάδα στους αγώνες που ακολούθησαν.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην κόρη της Θάλεια και στους οικείους της».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: