Η απαγόρευση της δουλείας βλάπτει την ανταγωνιστικότητα λέει ο Μπολσονάρου

Βήμα προς τον κομμουνισμό θεωρεί ο πρόεδρος της χώρας τη νομοθεσία κατά της δουλείας.

Μπορεί η δουλεία στη Βραζιλία να καταργήθηκε επισήμως το 1888, ωστόσο δε λείπουν ακόμα οι γαιοκτήμονες που καταφεύγουν σε πρακτικές που μόνο με σκλαβιά μπορούν να συγκριθούν, εξαναγκάζοντας εργάτες γης να δουλεύουν χωρίς καμία χρηματική αμοιβή. Το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο, ώστε το 2014 προστέθηκε στο βραζιλιάνικο σύνταγμα η πρόβλεψη πως προβλέπεται απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας όσων γαιοκτημόνων χρησιμοποιούν “εργασία που προσιδιάζει στη δουλεία”.

Σύμφωνα όμως με το Βραζιλιάνο πρόεδρο, Ζαΐρ Μπολσονάρου, οι κανόνες αποφυγής συνθηκών σκλαβιάς στα χωράφια αντιστρατεύεται την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. “Τι σημαίνει δουλεία;”, διερωτήθηκε ο Μπολσονάρου, λέγοντας πως η συγκεκριμένη αντίληψη μπήκε στο βραζιλιάνικο σύνταγμα επειδή, “μέχρι πρόσφατα, το κράτος που χτίζαμε ήταν ένα ολοκληρωτικό ή σοσιαλιστικό κράτος. Μέσω των νόμων πλησιάζαμε στο σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό”.

Ο πρόεδρος μάλιστα συνέχισε, προτείνοντας την τροποποίηση των κανόνων ασφαλείας στις επιχειρήσεις, ώστε να προσελκυστούν επενδυτές και να επεκταθεί η ανταγωνιστικότητα της Βραζιλίας.

H σύγχρονη σκλαβιά βρίσκεται συνήθως στους κλάδους της υλοτομίας, της παραγωγής άνθρακα και της υφαντουργίας. Σε περιοχές του Αμαζονίου προσβάσιμες μόνο με ταχύπλοα ή αεροπλάνα, εργάτες εξαναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς αμοιβή μέχρι να ξεπληρώσουν τα αφεντικά τους για πραγματικά ή υποτιθέμενα χρέη. Από το 2003 ως το 2018, έχουν καταγραφεί 45.028 διασώσεις εργατών που δούλευαν σε συνθήκες σκλαβιάς στη Βραζιλία.

Μέχρι πρόσφατα, την καταπολέμηση της δουλείας είχε αναλάβει το υπουργείο εργασίας, το οποίο ο Μπολσονάρου κατάργησε αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας.

Με πληροφορίες από telesur

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: