Όταν η κότα θεωρεί ότι δεν είναι κότα…

Από τη ώρα που ο κύριος Κοτζιάς –εφαρμόζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ–, παρέδωσε ποικιλότροπα την χώρα στην ευμενή διάθεση των μεγάλων υπερατλαντικών φίλων, συμμάχων και εταίρων,  η πολιτική προσωπικότητά του δείχνει να υπέστη ένα είδος μετάλλαξης.

«Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική».

Τα παραπάνω πολύ σπουδαία τα εκστόμισε ο υπουργός εξωτερικών της αριστεροακροδεξιάς κυβέρνησης, ανάμεσα σε πολλά και εξίσου σπουδαία άλλα, σε συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο. Και με το γνωστό υπεροπτικό ύφος που τον χαρακτηρίζει εξήγησε ότι ο Σεργκέϊ Λαβρόφ –με τον οποίο «διατηρεί φιλικές σχέσεις»– του ζήτησε (ταπεινά) να τον προσκαλέσει στην Αθήνα. Καθώς η διαδικασία αυτή ακολουθείται στον διπλωματικό χώρο από κυβερνητικούς παράγοντες μικρών χωρών όταν θέλουν να επισκεφθούν την πρωτεύουσα μιας ισχυρής χώρας, ο απληροφόρητος τηλεθεατής της συνέντευξης εύκολα θα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φτωχή και ασήμαντη Ρωσία εκλιπαρεί την ισχυρή Αθήνα να της δώσει κάποια σημασία.

«Εγώ έδωσα αυτήν την πρόσκληση, αν θέλει θα έρθει, αν δεν θέλει δεν θα έρθει, πάλι καλοδεχούμενος θα είναι»… Συμπλήρωσε μεγαλόψυχα ο «Μεγάλος». Ας κάνουν ό,τι θέλουν οι φτωχοί Ρώσοι, η ισχυρή Ελλάδα τους συμπονά και τους παραστέκεται. Άντε μπορεί και να τους δώσει και φιλοδώρημα… Αν έρθουν!  

Στις πολύ παλιές ιστορίες, τότε που υπήρχαν οι αριστοκράτες και οι άλλοι, ένα θέμα που έβγαζε πολύ γέλιο ήταν εκείνο του υπηρέτη, του δούλου, που υποδύεται ότι είναι αφεντικό. Πάνω στο μοτίβο αυτό γράφτηκαν αμέτρητες ιστορίες και αρκετές από αυτές μας είναι γνωστές μέσα από την τέχνη της εποχής. Οπωσδήποτε επρόκειτο για πετυχημένες ιστορίες που μπορούσαν εύκολα να «βγάλουν γέλιο» και να διακλαδωθούν σε πλήθος παρεξηγήσεων και απίθανων καταστάσεων σε τρόπο ώστε να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή-ακροατή ή αναγνώστη.

Το κακό είναι ότι ετούτο το μοτίβο είναι υπερβολικά γνωστό και ότι, για διαχρονικούς λόγους ευταξίας, το τέλος ετούτων των ιστοριών είναι καθολικά παρόμοιο. Τελικά τα μεγέθη αποκαλύπτονται,  ο σφετεριστής ταπεινώνεται και τα πράγματα επιστρέφουν στη φυσική τους σειρά: ο ισχυρός είναι ισχυρός και ο αδύνατος, αδύνατος.

Από τη ώρα που ο κύριος Κοτζιάς –εφαρμόζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ–, παρέδωσε ποικιλότροπα την χώρα στην ευμενή διάθεση των μεγάλων υπερατλαντικών φίλων, συμμάχων και εταίρων,  η πολιτική προσωπικότητά του δείχνει να υπέστη ένα είδος μετάλλαξης. Έχει προφανώς αποδεχθεί ότι πλέον είναι υπουργός εξωτερικών στην μακρινή Ουάσιγκτον και όχι πλέον στην προβληματική Αθήνα. Χρησιμοποιεί λεξιλόγιο και ύφος ανάλογο και αισθάνεται απόλυτα σίγουρος για τον εαυτό του όταν απευθύνεται σε  «παρακατιανούς». Με δέκα αεροπλανοφόρα πίσω του, να τον στηρίζουν, σιγά μη δώσει σημασία στους Ρώσους…

Ως καλός υπηρέτης όμως διαθέτει αρκετό απόθεμα κουτοπονηριάς και ισχυρό ένστικτο προσαρμογής στη φωνή του κυρίου του.  Την ώρα που «ταπεινώνει» τη Μόσχα προσέχει εξαιρετικά να μην θίξει τους φίλους ή τους εν δυνάμει φίλους του αφεντικού του. Παρουσιάζεται ταπεινός και καθώς πρέπει απέναντι στην ισχυρή Αλβανία (με την οποία, όπως μάθαμε από τους κκ Χάαν και Τσίπρα έχουμε θέμα συνόρων…), την Βόρεια Μακεδονία (στο ΝΑΤΟ πλέον με ελληνική πρόσκληση) ή την Τουρκία.

Η τελευταία μάλιστα χώρα έχει από καιρό δημιουργήσει μείζον διπλωματικό ζήτημα ως προς τη χώρα μας. Κρατά αιχμαλώτους σε καιρό ειρήνης. Αμφισβητεί επίσης σύνορα, παραβιάζει κανόνες και επικράτεια, προκαλεί ποικιλότροπα και απειλεί. Πέρα όμως από το φάσμα διπλωματικών θεμάτων η γειτονική μας σύμμαχος έχει ένα χαρακτηριστικό: είναι εν δυνάμει φίλη με το αφεντικό ή μάλλον είναι αρκετά μεγάλη ώστε το αφεντικό να τη θέλει φίλη του.

Ως προς αυτήν λοιπόν και με βάση τις ιερές επιθυμίες του αφεντικού, η κότα μάλλον αποφάσισε να …κάνει την κότα. «Ποιείν την νήσσαν» το έλεγαν οι αρχαίοι, αλλά μάλλον δεν έχει σημασία. Και στη μια και στην άλλη εκδοχή περί πουλερικών πρόκειται…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
25 Σχόλια

 • Ο/Η vassilis λέει:

  Χιχι…!!
  Η κότα λέει ότι δεν είναι κότα…
  Η αλεπού, το ξέρει….?

 • Ο/Η Θωμάς Ακρωτηριανάκης λέει:

  Σκόπια και ΝΑΤΟ

  Για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ πρέπει να το ψηφίσει η Ελληνική Βουλή,και για να το ψηφίσει αυτή,έχουν τεθεί δύο προϋποθέσεις απ’ τη συμφωνία των Πρεσπών (υπογράφτηκε
  εκεί στις 17-6-2018).
  Πρώτο, να έχει ψηφιστεί το «ναι» στη συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» από Δημοψήφισμα στη γείτονα.
  Δεύτερο, να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή της γείτονος,με πλειοψηφία 2/3,η συνταγματική
  αναθεώρηση.
  Όμως,αυτά τα δύο,ιδίως και τα δύο,κατά τη γνώμη μου,είναι αδύνατο να επιτευχθούν τελικά.
  Θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα να ψηφιστεί το «ναι» στο Δημοψήφισμα,
  και μηδενική την πιθανότητα να επιτευχθεί η συνταγματική αναθεώρηση.
  Άλλωστε βλέπουμε τον πρόεδρο της γείτονος να είναι πυρ και μανία εναντίον του πρωθυπουργού της γείτονος και της συμφωνίας των Πρεσπών.
  Οπότε πιστεύω ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα πάει στις ελληνικές καλένδες.

 • Ο/Η Θωμάς Ακρωτηριανάκης λέει:

  Γενικά πάντως πιστεύω
  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγικά ενάντια στην υποτέλεια
  στις ιμπεριαλιστικές ΕΠΑ και ΕΕ,αλλά ταχτικά προσποιείται
  το αντίθετο,για πιο αποτελεσματικά

  • Ο/Η Kostas λέει:

   O ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ, τακτικά ή στρατηγικά. Ακόμα και όταν το έπαιζε επαναστάτης και αριστερός, ήταν φουλ υπέρ των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και μόνο δούλευε τον κόσμο ότι και καλά δεν είναι.
   Απόδειξη το ότι ψήφισε το Μάαστριχ, συμμετείχε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια το 92, έκανε την ουδέτερη πάπια στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας κλπ.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήθελε να βγει από τη στάνη των Αμερικανών, γιατί ήταν οπορτουνιστικό κόμμα. Τώρα που είναι και δεξιό κόμμα έχει γίνει ο καλύτερος δούλος τους!
   Κάτι τελευταίο, άμα δεν είναι στρατηγική θέση το να γεμίσει η Ελλάδα με ΝΑΤΟικές βάσεις με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ τότε τι είναι;

  • Ο/Η vassilis λέει:

   Αν δεν μας πληροφορούσες ότι ο Τσίπρας κάνει “ταχτική προσποίηση”, θα συνέχιζα να πιστεύω ότι το κάνει ειλικρινά!
   Μα, τόσο τέλειος…….?!

  • Ο/Η Perastikos λέει:

   Σκληρό τρολλάρισμα απ’τον Θωμά. Εγκρίνουμε

 • Ο/Η Θωμάς Ακρωτηριανάκης λέει:

  Nα πω και το άλλο,που θα βοηθήσει τη σκέψη.
  Το Νοέμβρη του 2007 έκαναν οι ηγέτες του διεθνούς ιμπεριαλισμού μια Συνδιάσκεψη στην Αμερική με θέμα τη στάση των διαφόρων χωρών της ΕΕ έναντι της Ρωσίας.Η Συνδιάσκεψη τις κατηγοριοποίησε σε 5 κατηγορίες.Η πρώτη κατηγορία ήταν η «καλύτερη»,με τις πιο εχθρικές χώρες της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.Η δεύτερη κατηγορία λίγο λιγότερο εχθρικές χώρες,κ.ο.κ.
  Η πέμπτη και «χειρότερη» κατηγορία ήταν 2 χώρες,η Κύπρος και η Ελλάδα,που
  χαρακτηρίστηκαν «Δούρειος Ίππος της Ρωσίας μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».No Comment.

 • Ο/Η Θωμάς Ακρωτηριανάκης λέει:

  O ΣΥΡΙΖΑ καθοδηγείται από πρώην στελέχη του ΚΚΕ,που αποχώρησαν
  απ’ αυτό το 1991. Δεν πρέπει λοιπόν η πιο βαθιά σκέψη σχετικά με τον
  ΣΥΡΙΖΑ να είναι μια επανάληψη σαν ηχώ της φωνής των μαοϊκών…

 • Ο/Η Θωμάς Ακρωτηριανάκης λέει:

  Πρέπει να το επαναλάβω σαφέστερα.
  O ΣΥΡΙΖΑ καθοδηγείται από πρώην στελέχη του ΚΚΕ (η δε διάσπαση
  του 1991 δεν ήταν μονόδρομος).
  Δεν πρέπει λοιπόν η πιο βαθιά σκέψη σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι
  μια επανάληψη σαν ηχώ της φωνής των μαοϊκών των
  μικροσκοπικών μλ…οι οποίοι φωνάζουν (λαθεμένα) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι
  δυτικόδουλος.

  • Ο/Η vassilis λέει:

   Δεν κάνω “βαθιές σκέψεις” σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
   Φοβάμαι μη πνιγώ στην άβυσσο του οπορτουνισμού….

  • Ο/Η Viva Revolucion λέει:

   o ΣυΡιζΑ καθοδηγείται απ’ αυτούς -που η ταξική πάλη ξέβρασε το 1991- σήμερα έχουν μεταλλαχτεί σε χειρίστου είδους σοσιαλδημοκράτες, κάνοντας την βρώμικη δουλειά που μόνο αυτοί ξέρουν, ακολουθώντας το παράδειγμα των προκατόχων τους σαν τον Έμπερτ. Πάντα όπως έχει πει κ ο Ανιέλι ξέρουν σαν δουλικά του κεφαλαίου να κάνουν: Όσα τα “καθαρόαιμα” -δουλικά- Δεν μπορούν…

 • Ο/Η Θωμάς Ακρωτηριανάκης λέει:

  Mε τους ανθρώπους του Χαρίλαου Φλωράκη
  στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ,αλλά και της ΛΑ.Ε
  και του ΚΚΕ,σιγά-σιγά (στρατηγικά) θα γίνουμε,
  η Ελλάδα,και πρέπει να γίνουμε ,σαν Βενεζουέλα
  ενάντια στον ιμπεριαλισμό,και θα έχουμε
  συμβάλλει στην αποδόμηση,διάλυση ευρώ,ΕΕ,και ΝΑΤΟ.
  Δεν τα καταλαβαίνουν όλ’ αυτά όσοι επαναλαμβάνουν
  σαν ηχώ τη φωνή των μαοϊκών των μικροσκοπικών μλ…

  • Ο/Η vassilis λέει:

   Αα, όχι τέτοια. Τους εισοδισμούς τους φοβάμαι.
   Μπαίνεις μέσα για να “τους” αλλάξεις και μετά σου προσφέρουν λικεράκι και γλυκό περγαμόντο, σ αρέσει και στρογγυλοκάθεσαι…..

   Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΣΤΟΝ ΜΑΔΟΥΡΟ!!!!!
   ΟΛΕ!!!!

 • Ο/Η Θωμάς Ακρωτηριανάκης λέει:

  Ζαχαριάδης και ο συνεχιστής του Φλωράκης

  Διάβασα στον Β’ Τόμο του Δοκίμιου της Ιστορίας του ΚΚΕ το εξής : «Η καθαίρεση του Ζαχαριάδη και η διαγραφή του ήταν πράξεις άδικες συνέπεια της επικράτησης του δεξιού οπορτουνισμού στο ΚΚΕ και το ΚΚΣΕ» (βλ.«Ρ»,της Κυριακής 28 Ιούλη 2013, σελ.11 και εξής). Συμφωνώ πλέρια με το πιο πάνω απόσπασμα. Θεωρώ ότι επρόκειτο να λήξει ο περιορισμός του Ζαχαριάδη,διοτι είχε τερματιστεί η επικράτηση του δεξιού οπορτουνισμού στο ΚΚΣΕ και το ΚΚΕ. Ήταν όμως ο Ζαχαριάδης ένα αξεπέραστο εμπόδιο στα ρεβανσιστικά σχέδια των δυνάμεων του δεξιού οπορτουνισμού να ξαναεπικρατήσουν (και ταφτόχρονα ήταν σφοδρός πολέμιος του μαοϊσμού με την αντιδραστική θεωρία η οποία έβαζε στο ίδιο τσουβάλι την ΕΣΣΔ και τις ΕΠΑ).Και η μεταπολίτευση στην Ελλάδα ήταν πολύ κοντά.Γι’ αυτό προσωπικά πιστέβω ότι δεν μπορεί απόλυτα ν’ αποκλειστεί ότι κάπια κλιμάκια σοβιετικών κρατικών υπηρεσιών,διαβρωμένα απ’ τις ρεβανσιστικές δυνάμεις του δεξιού οπορτουνισμού,τον δολοφόνησαν και είπαν ότι πέθανε από καρδιακή προσβoλή,και αργότερα ότι αφτοκτόνησε.Επίσης,δεν αποκλείω τα ίδια κλιμάκια να παραποίησαν,ολικά ή μερικά,κάπιες επιστολές του Νίκου Ζαχαριάδη.Nα προσθέσω ότι το 2000,σε συνέντευξη της στη Θεσσαλονίκη η Ναταλία Τομιλίνα,διευθύντρια των Ρωσικών Κρατικών Αρχείων της πιο πρόσφατης Ιστορίας,είπε ότι τα κρατικά ρωσικά έγγραφα τα σχετικά με συνθήκες του θανάτου του Νίκου Ζαχαριάδη παραμένουν απόρρητα.Τέλος,να πω ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης έκφραζε τις επαναστατικές δυνάμεις που ήθελαν τον τερματισμό του περιορισμού του Νίκου Ζαχαριάδη και τη μη ξαναεπικράτηση του δεξιού οπορτουνισμού στο ΚΚΣΕ και ΚΚΕ,ήταν ο άξιος συνεχιστής του Νίκου Ζαχαριάδη. Συντροφικά Θωμάς Ακρωτηριανάκης

 • Ο/Η Perastikos λέει:

  Εκτόξευση στην κατανάλωση φαρμακευτικής κάνναβης παρουσιάζουν τα στοιχεία του Ιδρύματος “Νίκος Πουλαντζάς”

 • Ο/Η Perastikos λέει:

  Μ’αρέσει που κάποιοι απαντάτε σοβαρά στον τύπο που βλέπει εκ των έσω διάβρωση του ΝΑΤΟ, μέσω της αμερικανοποίησης και του τελευταίου βράχου και μέσω της ένωσης ΣΥΡΙΖΑ1,ΣΥΡΙΖΑ2(ΛΑΕ) και ΚΚΕ, για να χτυπηθεί ο δεξιός οπορτουνισμός βεβαίως βεβαίως, που του κάνει και λίγο πλάτη το ΚΚΕ γιατί είναι συνυπεύθυνο για τον θάνατο του Ζαχαριάδη, που κανείς δεν ξέρει τι έγινε, και δεν δείχνει η γκουγκλ την περιοχή 51.
  Ρε Ζαίε έχω μια απορία: Η ανταρσύα που τόσο σπρώξιμο σας έδωσε, γιατί κάνετε σα να μην υπάρχει; Ντάξει δεν κάναν και για υπουργείο (αυτά τα πήραν οι πασόκοι κι οι Κένταυροι) αλλά καλό είναι να μην απουσιάζει απ’τα καλέσματα για ενότητα. Βέβαια μπορεί και να την διαφημίζεις έτσι.

 • Ο/Η Perastikos λέει:

  Και συμφωνεί και πλέρια με “Ρ”, που το πας αυτό;

 • Ο/Η Θωμάς Ακρωτηριανάκης λέει:

  Aγαπητοί μερικοί σχολιαστές που δυσανασχετείτε,και που επαναλαμβάνετε σαν ηχώ κτλ,
  θα υπάρξει ρόλος και για σας (αν συνεχίσετε έτσι,και σε μια απότομη στροφή του κάρου πέσετε έξω απ’ αυτό).Μετά τα πέσιμο έξω από το κάρο,θα κάνετε ενότητα δράσης,και ολίγον παραπάνω,με τους μικροσκοπικούς μλ ,αλλά πάντα σε ώφελος του κάρου.
  Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου πλατεία Λιουμπιάνκα ότι πάντα εν σοφία εποίησας…

  • Ο/Η Βασίλης Κρίτσας λέει:

   Λοιπόν Θωμά, έχοντας μια δυσκολία να εντοπίσω ένα στοιχειώδη ειρμό στη σκέψη σου που βάλλει ταυτόχρονα ενάντια στο δεξιό αντιζαχαριαδικό οπορτουνισμό αλλά και αυτούς που αντιγράφουν τα μ-λ (;!) και μην μπορώντας βασικά να δω καμία σύνδεση με το αρχικό θέμα της ανάρτησης, θα παρακαλούσα πολύ εκ μέρους της διαχείρισης της σελίδας να σταματήσει κάπου εδώ αυτό το νήμα και το επόμενο να έχει στοιχειώδη επαφή με τη θεματική της ανάρτησης. Ελπίζω ότι γίνεται κατανοητό, ευχαριστώ πολύ.

 • Ο/Η Θωμάς Ακρωτηριανάκης λέει:

  Eυχαριστώ για τη δημοκρατική δημοσίευση σχολίων !

  Πάντως,το γενικό νήμα τους ήταν το όχι στο δεξιό και «αριστερό» οπορτουνισμό.

Κάντε ένα σχόλιο: