Τετ-α-τετ με το δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο

Δεν κάνουμε θαύματα, ούτε βγάζουμε λαγούς από τα καπέλα. Το κύριο είναι ότι είχαμε σαν προσανατολισμό μας να καλύψουμε και να υπηρετήσουμε τις βασικές ανάγκες των πιο αδύναμων και των πιο φτωχών στην πόλη μας.

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με το δήμαρχο Καισαριανής, Ηλία Σταμέλο εν όψει των δημοτικών εκλογών, για τον απολογισμό της διοίκησής του, τα προβλήματα της πόλης και του λαού της και πώς συνδέονται με το κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Γιατί όπως μας λέει, “Έχει σημασία ποιον στηρίζεις, πού δίνεις το βάρος, σε ποια κατεύθυνση παλεύεις και τελικά ποιον θέλεις να υπηρετήσεις και να στηρίξεις”.

-Μια πρώτη αποτίμηση της πολιτικής πραγματικότητας της χώρας μας. Ποια είναι η δική σας άποψη για το προεκλογικό ψηφοθηρικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί τέλους της κρίσης, εξόδου από τα μνημόνια και τι βλέπετε σχετικά με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές;

-Είναι κοινή εκτίμηση και ο κόσμος το καταλαβαίνει ότι θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Η μεταμνημονιακή εποχή είναι ίδια με τη μνημονιακή. Οι εκατοντάδες αντιλαϊκοί νόμοι παραμένουν, τα μέτρα παραμένουν και ο κόσμος τα ζει σε καθημερινή βάση. Επομένως, το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και μπήκαμε στην ανάπτυξη δεν αφορά το λαό και τις ανάγκες του. Αφορά κατά κύριο λόγο το κεφάλαιο. Τι κίνητρα θα δοθούν προκειμένου να πετύχει τους στόχους της ανταγωνιστικότητας. Στην ίδια λογική κινείται και η ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της προηγούμενης εβδομάδας όταν η κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την οποία μείωναν το αφορολόγητο στα κέρδη των μετόχων των ανώνυμων εταιρειών από 15% σε 10%, η ΝΔ μίλαγε για μικρή μείωση και πως πρέπει να μειωθεί στο 5%. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που για τα λαϊκά στρώματα το αφορολόγητο μειώνεται και οι φόροι αυξάνονται και για το 2020 προβλέπεται ότι από 8.500€ που είναι το αφορολόγητο θα πάει στα 5.600€. Δηλαδή θα φορολογηθούν άγρια και οι κατώτεροι μισθοί που δίνονται. Ο κόσμος δεν πρέπει να τσιμπήσει στα αποπροσανατολιστικά τους παιχνίδια. Πρέπει να σκεφτεί με βάση τα δικά του συμφέροντα και από αυτή τη σκοπιά να δυναμώσει τον αγώνα του, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης παντού στους δήμους και στις περιφέρειες, στηρίζοντας το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν.

-Έχουμε ένα νέο ευρύτερο διοικητικό πλαίσιο για τους δήμους που αυξάνει τις αρμοδιότητες των δημάρχων και τους μετατρέπει όπως ακούγεται συχνά τελευταία σε ‘μικρούς πρωθυπουργούς’. Πρόκειται για το σχέδιο Κλεισθένης που είναι στην ουσία η συνέχεια του σχεδίου Καλλικράτης. Μεταξύ άλλων ‘πασάρει η κυβέρνηση την καυτή πατάτα του ΕΝΦΙΑ’ στους δήμους. Επίσης αφορά την ερχόμενη εκλογική διαδικασία έχουμε την ‘κατά ΣΥΡΙΖΑ’ απλή αναλογική που αφορά στα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, αλλά όχι στους δημάρχους. Τέλος ακούσαμε και μια πρόταση για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για κάθε σοβαρό ζήτημα που αφορά το δήμο. Ποια είναι η θέση σας για τα παραπάνω ζητήματα;

-Πρέπει να πούμε το εξής, ο Κλεισθένης που αποτελεί όπως σωστά είπατε τη συνέχεια του Καλλικράτη και των άλλων αντιδραστικών ρυθμίσεων του παρελθόντος δεν ψηφίστηκε κυρίως για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική. Το κύριο που κάνει και αυτό έχει σημασία είναι να προσαρμόσει το πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών στην καλύτερη εξυπηρέτηση των στόχων του κεφαλαίου, για την ανταγωνιστικότητα, για να στηρίξει τους αναπτυξιακούς στόχους όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, η παραχώρηση γης και άλλων ακινήτων, η δημιουργία κοινών επιχειρήσεων με τους δήμους, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, η προώθηση της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων μέσα από τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία και άλλα.

Εμείς όσον αφορά το ζήτημα της απλής αναλογικής στον πρώτο γύρο τοποθετηθήκαμε θετικά, ως έκφραση της ισοτιμίας της ψήφου, στον βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει στα πλαίσια του καπιταλισμού, γιατί ξέρουμε μέσα από ποιες διαδικασίες και τι εκβιαστικά διλήμματα περνάει η συνείδηση του ανθρώπου προκειμένου να καταλήξει να ψηφίσει. Αυτό γίνεται μόνο για το δημοτικό συμβούλιο και όχι για το δήμαρχο, ο οποίος εκλέγεται τη δεύτερη Κυριακή, αν δεν συγκεντρώσει την πρώτη Κυριακή το 50+1 των ψήφων. Ο ομολογημένος στόχος και του προηγούμενου υπουργού που προώθησε τον Κλεισθένη είναι ακριβώς ο ίδιος: να δημιουργηθούν οι συναινέσεις προκειμένου να προωθηθεί χωρίς δυσκολίες η αντιλαϊκή πολιτική.

Ο ίδιος ο νόμος δεν προωθεί, όπως λένε, τη δημοκρατία από μόνος του. Ο έλεγχος των δημάρχων από το υπουργείο παραμένει ασφυκτικός. Για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί για πάνω από 500€ για χρέη προς τους δήμους είναι υποχρεωτικοί να εκτελούνται από τις διοικητικές υπηρεσίες. Εμείς μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου δίνουμε μάχη προκειμένου να μην προχωρήσουν. Για ποια λοιπόν αυτονομία των δήμων μιλάνε; Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα που προβλέπουν, αφορούν μόνο επιμέρους τοπικά ζητήματα. Απαγορεύεται δηλαδή να ασχοληθούμε με σοβαρότερα ή γενικότερα ζητήματα που όμως αφορούν το λαό. Ταυτόχρονα βέβαια τα αποτελέσματά τους δεν είναι υποχρεωτικά ενώ επιπλέον έχουν χρονικούς περιορισμούς για το πότε θα γίνουν. Έναν χρόνο μετά τις εκλογές ή έναν χρόνο πριν τις εκλογές κλπ.

Για ποια δημοκρατία μιλάμε όταν ζήσαμε τα ΜΑΤ στα δημοτικά συμβούλια για να προστατεύουν τις αντιλαϊκές τους αποφάσεις, όπως στη Νίκαια ή στις κινητοποιήσεις του λαού στη Λευκίμμη και φυσικά στις κινητοποιήσεις σε συνδικάτα, συνέδρια ομοσπονδιών κλπ. Να προστατεύουν δηλαδή με τα ΜΑΤ τους εργατοπατέρες, τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές ακόμα και σήμερα;

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα παράδειγμα για το στόχο που έχουν για τους δήμους. Θέλουν τους Δήμους φοροεισπράκτορες για λογαριασμό του κράτους. Αυτό το μέτρο το υιοθετεί η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, δηλαδή ζητάει να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, αλλά και οι συνδυασμοί που κατεβαίνουν στις εκλογές -και στο δήμο μας- που έχουν την ίδια πολιτική αναφορά. Παραδείγματος χάρη η ‘Πρώτη Φορά Καισαριανή’ που κατεβαίνει στο δήμο μας, το έχει σαν πρώτο ζητούμενο το να έρθει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, με τα ίδια επιχειρήματα της ΚΕΔΕ. Για μας το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ. Για εμάς ζητούμενο είναι η κατάργησή του και γι’ αυτό παλεύουμε.

-Τώρα υπάρχει άλλο ένα αφήγημα που θέλει τις δημοτικές εκλογές διαφορετική υπόθεση από τις εθνικές. Για πολλούς είναι μια διαδικασία υποβαθμισμένου πολιτικού χαρακτήρα. Λένε μερικοί πως θα ψηφίσουν τον τάδε γιατί είναι καλό παιδί. Άλλοι θεωρούν πως η αρμοδιότητα του δήμου σταματά στα τοπικά ζητήματα, όπως μια λακκούβα, η καθαριότητα ή τα σχολεία. Με αφορμή το προχθεσινό κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ που μιλά για ΚΚΕ παντού, σε όλες τις κάλπες, εσείς τι πιστεύετε για όλα αυτά; Είναι πολιτικό ζήτημα ή απλώς τοπικό;

-Οι εκλογές και οι τοπικές, δημοτικές και περιφερειακές, αλλά και οι ευρωεκλογές και οι βουλευτικές, όποτε αυτές κι αν γίνουν, έχουν για μας έναν ενιαίο χαρακτήρα. Ο ενιαίος χαρακτήρας βρίσκεται στο εξής, ότι η κυβέρνηση αλλά και οι δήμοι που έχουν τις ίδιες ιδεολογικές αναφορές θέλουν και προωθούν τη στήριξη του κεφαλαίου από τη μια μεριά και παίρνουν μέτρα ενάντια στο λαό από την άλλη. Άρα, ο λαός πρέπει να δει αυτές τις εκλογές σαν ευκαιρία, να αλλάξει τους συσχετισμούς υπέρ του, δηλαδή πόσο περισσότερους δήμους θα έχει η Λαϊκή Συσπείρωση. Είδατε το προηγούμενο διάστημα οι 5 δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης πήραμε πρωτοβουλίες υπέρ του λαού, ταράξαμε τα νερά, δημιουργήσαμε εμπόδια, δουλέψαμε υπέρ του λαού. Αντίστοιχα και οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να αξιοποιηθούν για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, γιατί αυτό θα είναι όπλο του λαού, την επόμενη μέρα στην πάλη του, ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι δεν υπάρχουν καθαρά τοπικά προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία βεβαίως εκφράζονται και σε τοπικό επίπεδο, αλλά είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής. Να σας πω δύο-τρεις πλευρές. Η μία πλευρά είναι η ανεργία ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε όλους τους δήμους. Αυτό το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία δεν είναι τοπικό πρόβλημα και πηγάζει από τη γενικότερη πολιτική. Δεύτερη πλευρά το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας. Αυτό δεν αφορά όλους τους δήμους; Δεν εξαρτάται από τη γενικότερη πολιτική; Άλλο παράδειγμα, το ζήτημα των δασών, της αντιπυρικής προστασίας, ή το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Δηλαδή υπάρχουν τα ζητήματα που έχουν έκφραση σε τοπικό επίπεδο, που όμως είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής. Ακόμη και στο πιο μικρό πρόβλημα υπάρχει αυτή η σχέση ανάμεσα στην κεντρική πολιτική και πως αυτή εκφράζεται στους δήμους.

Επομένως, με ενιαίο κριτήριο πρέπει να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις αντίστασης απέναντι σε αυτήν. Όσο περισσότερους δημάρχους της Λαϊκής Συσπείρωσης εκλέξει ο λαός, τόσο θα μεγαλώνει η αντίσταση. Όσο καλύτεροι συσχετισμοί δημιουργούνται παντού, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αντίσταση άρα και τα αποτελέσματα της πάλης του λαού.

-Πάμε τώρα μια βόλτα στην Καισαριανή. Πρώτη στάση στο ΄Θυσιαστήριο της Λευτεριάς’. Εδώ μετράτε πολλαπλές νίκες. Αναφέρω επιγραμματικά: Πλήρης αποδέσμευση του χώρου από τη Σκοπευτική Εταιρία, ανακαίνιση και ανάδειξη του μνημείου της θυσίας, ίδρυση του μουσείου ΕΑΜικής Αντίστασης, δημοτική βιβλιοθήκη στα πρώην γραφεία της Σκοπευτικής Εταιρίας, ανάδειξη του ιστορικού κέντρο διασκέδασης ΄Χάραμα΄, ‘Σινέ Αιολία’, δημοτικό αναψυκτήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, χώροι πρασίνου και το προσφάτως εγκαινιασμένο πάρκο σκύλων. Δύσκολο να τα θυμηθεί κανείς όλα, φαντάζομαι είστε χαρούμενος και υπερήφανος για τις νίκες αυτές που πετύχατε για τον καισαριανιώτικο λαό. Πείτε μας λίγο για αυτά.

-Μία από τις βασικές προτεραιότητες που θέσαμε από την αρχή που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή ήταν η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, κόντρα στην προσπάθεια που γίνεται για το ξαναγράψιμο της ιστορίας. Στοιχείο αυτής της πάλης μας ήταν να πάψει να μολύνεται ο χώρος του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς από τη Σκοπευτική Εταιρία. Το Σεπτέμβρη του 2017 απομακρύνθηκε οριστικά η Σκοπευτική Εταιρεία από το χώρο, μετά από διαρκείς πιέσεις και αγώνες. Αποτέλεσε στην ουσία την ολοκλήρωση των αγώνων του καισαριανιώτικου λαού που άρχισε το 1982-83 με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο, τον αείμνηστο Παναγιώτη Μακρή. Οι αγώνες συνεχίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και εμείς μέσα από αυτή την προσπάθεια που κάναμε ως δημοτική αρχή κατορθώσαμε να φύγει η Σκοπευτική.

Δεύτερο, από το 2016 λειτουργήσαμε το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, βρίσκοντας απέναντί μας την τοπική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Συνεργασία Πολιτών» που έδωσε και δίνει μάχη ενάντια στον χαρακτήρα και το περιεχόμενο του Μουσείου. Σήμερα πάνω από 35.000 επισκέπτες, στα χρόνια λειτουργίας του, έχουνε περάσει από το Μουσείο.

Για το σύνολο του χώρου έχει ολοκληρωθεί διαγωνισμός για τη σύνταξη μελετών που αφορούν τη συνολική αξιοποίηση του πάρκου: των πρώην γραφείων της Σκοπευτικής, την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου ‘Το Χάραμα’ σε πολιτιστικό κέντρο, συνολικά για όλο πάρκο. Με αυτά θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ως ιστορικός χώρος και ως πάρκο αναψυχής των κατοίκων της πόλης μας και των γύρω περιοχών.

Έχουμε το ζήτημα με τις παιδικές χαρές. Έχουμε φτιάξει ήδη τρεις καινούριες παιδικές χαρές, αναβαθμίσαμε και συντηρούμε τις υπόλοιπες και προχωράμε, καθώς τελειώνει ο διαγωνισμός, για άλλες τρεις μέσα από χρηματοδότηση του ‘Πράσινου Ταμείου’.

Έχουμε το ‘Σινέ Αιολία’ που εγκαινιάσαμε δωρεάν προβολές για μικρούς και μεγάλους από Δευτέρα ως Πέμπτη, με εκατοντάδες κόσμου από την Καισαριανή αλλά και από όλη την Αθήνα που έρχονται για να παρακολουθήσουν. Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση του πρασίνου μέσα στο Σκοπευτήριο και φυσικά έχουμε τη δημιουργία προ λίγου καιρού του ‘πάρκου σκύλων’ σύμφωνα με τα τελευταία πρότυπα, δωρεάν, χωρίς αντίτιμο, όπως κάνουν άλλοι δήμοι που βάζουν τους δημότες τους να πληρώνουν για τη χρήση του.

Φυσικά για όλα αυτά -πρέπει να το επαναλάβουμε ώστε να γίνει κατανοητό- το κριτήριό μας είναι η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του Σκοπευτηρίου και η ανάδειξη των αγώνων του λαού προκειμένου, όχι μόνο να τιμούμε το χθες αλλά κυρίως να βγάζουμε συμπεράσματα και για το σήμερα.

Πάμε στο κέντρο της πόλης. Έχουμε το συγκοινωνιακό που περιλαμβάνει ζητήματα όπως η δημοτική συγκοινωνία, η σύνδεση με τα αστικά λεωφορεία, τα αντιπλημμυρικά, η αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού με led και το κυκλοφοριακό πρόβλημα που μας αναφέρουν οι κάτοικοι για το μποτιλιάρισμα στους κυριότερους οδικούς άξονες της πόλης σας. Πού βρίσκεται ο δήμος σε σχέση με αυτά τα κρίσιμα έργα ζωτικής σημασία για τη διαβίωση στο δήμο;

Προχωράμε σε ένα μεγάλο διαγωνισμό, είμαστε στη διαδικασία ανάδειξης του μειοδότη, που θα αναλάβει την αναβάθμιση όλου του ηλεκτροφωτισμού της Καισαριανής με αλλαγή των φωτιστικών και αντικατάσταση τους με λαμπτήρες τύπου led.

Το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και αυτό γιατί όταν σχεδιάστηκε η Αττική Οδός, δε σχεδιάστηκε η απόληξή της με τα απαραίτητα έργα για την παράκαμψη της Καισαριανής, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας της να περνά μέσα από τον κεντρικό μας δρόμο. Το κυκλοφοριακό αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για εμάς, γι’ αυτό και ζητάμε να γίνουν τα απαραίτητα έργα με σχέδιο έτσι ώστε να πάψει να περνάει ο κύριος όγκος των οχημάτων μέσα από την Καισαριανή. Αυτό βεβαίως είναι ένα ζήτημα που απαιτεί γενικότερο σχεδιασμό που ξεπερνάει τις δυνατότητες του δήμου. Εμείς το θέτουμε ως αίτημα και το απαιτούμε διαρκώς από τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα να σας πω και το εξής, το έχω θέσει και στον υπουργό ανοιχτά σε παρέμβαση γύρω από τα ζητήματα αυτά, όταν είχαμε συναντηθεί μαζί του όλοι οι δήμαρχοι της Αττικής και θα είναι και το επόμενο διάστημα μία από τις προτεραιότητες της πάλης μας για την οριστική λύση του.

Γνωρίζετε ότι θα έρθει το Μετρό στην πόλη μας. Ήδη από το 2020 θα αρχίσουν τα έργα και ύστερα από την παρέμβασή μας χωροθετήθηκε ο δεύτερος σταθμός με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργεί τα μικρότερα προβλήματα στην πόλη μας και να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες για μεταφορά τους. Το συγκοινωνιακό επίσης είναι ένα σοβαρό ζήτημα στην Καισαριανή, το οποίο οξύνθηκε όταν καταργήθηκε πριν πολλά χρόνια η γραμμή 223. Σήμερα οι συγκοινωνίες είναι αραιές παρόλο που είμαστε στο κέντρο της Αθήνας. Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση και τον τρόπο λειτουργίας του ΟΑΣΑ.

Το Μάρτη του 2018 στη συνάντηση των δημάρχων της Αττικής που είχαμε κάνει με τον υπουργό του είχαμε βάλει ειδικά το ζήτημα της συγκοινωνίας. Η απάντηση που μας έδωσε λίγο πολύ τότε ο κύριος Σπίρτζης ήταν ‘Τι θέλετε να πάρουμε οδηγούς ή γιατρούς; Γιατί αυτό μας επιτρέπει η τρόικα. Δε μας επιτρέπει να κάνουμε όσες προσλήψεις απαιτούνται. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι κριτήριο για τις φιλολαϊκές πολιτικές πάντα είναι το τι λέει η τρόικα, και η τρόικα δε μιλάει για φιλολαϊκές λύσεις. Η τρόικα αυτό που απαιτεί είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων, το πώς θα εξασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και όχι οι λαϊκές ανάγκες. Αυτό είναι ένα στοιχείο που βοηθά για να καταλάβει κανείς τη σχέση του γενικού με το ειδικό και να βγάλει συμπεράσματα για το ποιος είναι ο ρόλος της Ε.Ε., των λεγόμενων «θεσμών», το ρόλο των κυβερνήσεων συνολικά.

Έχουμε μπροστά μας αντιπλημμυρικά έργα, αν και γενικά η Καισαριανή δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Με τα έργα που είχαν γίνει από τις δημοτικές αρχές που στήριζε το ΚΚΕ, κατά διαστήματα έχουν γίνει σοβαρά έργα και πλέον ελάχιστα είναι τα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι επί της οδού Θεολόγου στο κάτω μέρος της Καισαριανής. Ήδη έχουμε καταθέσει μελέτη στην περιφέρεια και το έχει εντάξει στον προγραμματισμό για το 2019. Ελπίζουμε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε και αυτό το έργο να προχωρήσει και να λύσει όποια προβλήματα υπάρχουν.

Σε τελευταία ανάλυση η καθημερινότητα των πολιτών και τα έργα απαιτούν λύσεις συνολικά από την κυβέρνηση. Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και θα διεκδικήσουμε όπως διεκδικήσαμε και για όλα τα προηγούμενα ζητήματα.

Άλλο ένα κρίσιμο ζήτημα που συχνά αναφέρεται από τους δημότες σας είναι αυτό της καθαριότητας και της υγιεινής. Θέματα όπως τα έργα του αποχετευτικού συστήματος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση και η καθαριότητα γενικότερα του δήμου πώς αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή;

Στο ζήτημα της καθαριότητας κάναμε σοβαρά βήματα το προηγούμενο διάστημα, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες στις οποίες παλεύουμε, την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ποια ήταν η κατάσταση στο δικό μας δήμο και τι βήματα έγιναν; Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι όλα τέλεια. Αλλά ότι παλέψαμε και κάναμε σοβαρά βήματα. Ήδη αντικαταστάθηκε ένας μεγάλος αριθμός κάδων, προχωράμε στη συντήρηση και στην αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού (απορριμματοφόρα κλπ.) που ήταν δεκαπενταετίας και πλέον. Ήδη έχουμε αγοράσει και μπήκαν σε κυκλοφορία ένα νέο απορριμματοφόρο και μια σκούπα για να βελτιώσουμε αυτό τον τομέα.

Όμως το πιο σοβαρό πρόβλημα που παραμένει είναι η έλλειψη προσωπικού, για το οποίο η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση απαγορεύει τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Από τον προηγούμενο διαγωνισμό ακόμα δεν έχουν βγει τα οριστικά αποτελέσματα ενώ ξεκίνησε από πέρυσι. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνδέει την πρόσληψη προσωπικού με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Δηλαδή λέει: θες να πάρεις προσωπικό για την καθαριότητα; Πρέπει να αυξήσεις τα δημοτικά τέλη για τους κατοίκους. Εμείς αυτό το απορρίπτουμε. Αυτό που ζητάμε είναι αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, γιατί ήδη έχει μειωθεί από το 2010 κατά 65% μέχρι σήμερα.

Για την ανακύκλωση συνολικά παρουσιάσαμε τα στοιχεία σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Στον τομέα αυτό έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα. Πέρα από τους μπλε κάδους και την ανακύκλωση γυαλιού, πλέον πραγματοποιούμε και ξεχωριστή συγκέντρωση κλαδιών και πράσινου, ενώ με την αγορά νέου κλαδοφάγου μειώσαμε τον όγκο των κλαδιών και το κόστος μεταφοράς. Έχουμε υπογράψει σύμβαση για την απομάκρυνση και ανακύκλωση επικίνδυνων μπάζων, όπως και αντίστοιχη σύμβαση για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα. Υλοποιούμε πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού με τον ΕΣΔΝΑ σε δημόσια κτήρια και σχολεία. Ποιο είναι το πρόβλημα όμως με την ανακύκλωση; Ότι ενώ έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανακύκλωση στην πόλη μας, συνολικά για τη διαχείριση των αποβλήτων και ειδικό πρόγραμμα για τη διαχείριση βιοαποβλήτων, τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, εντούτοις η Περιφέρεια Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μας έχει χορτάσει από λόγια για το πώς θα λύσει το ζήτημα των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης, δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει το κόστος για τους δημότες. Ήδη για την καθαριότητα με απόφαση της κυρίας Δούρου ο τόνος αυξήθηκε κατά 11% που για το 2019 είναι για το Δήμο μας επιπλέον 160.000€ δαπάνη. Εμείς απαιτούμε με βάση το σχέδιο που έχουμε καταθέσει να προχωρήσει η χρηματοδότηση τώρα έτσι ώστε πραγματικά να κάνουμε αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, και το άφησα τελευταίο καθώς είναι πολύ σημαντικό, βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της αποχέτευσης, ένα έργο προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ. Κάναμε πολύ αγώνα για να το πετύχουμε. Με έτοιμες μελέτες, το ξεκινήσαμε το 2015 και κατορθώσαμε να μπει ο εργολάβος τον Ιούνιο του 2018 μετά από πολλές καθυστερήσεις, που δεν ήταν κι όλες αντικειμενικές, ούτε γραφειοκρατικές. Το έργο αυτό λύνει οριστικά το πρόβλημα του αποχετευτικού δικτύου του δήμου. Αφορά το 40% της αποχέτευσης του δήμου της Καισαριανής, με την αντικατάσταση των παλαιών αγώνων που δεν μπορούσαν πλέον να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες. Μάλιστα το κόστος των συνδέσεων των κατοικιών με τον νέο αγωγό με απαίτησή μας συμπεριλαμβάνεται στο έργο και έτσι οι κάτοικοι δεν θα επιβαρυνθούν με αυτό το ποσό. Βεβαίως υπάρχει μια ταλαιπωρία κατά το διάστημα εκτέλεσης του έργου, αλλά κομμάτι-κομμάτι μόλις τελειώνει θα λύνει μια και καλή ένα σοβαρό ζήτημα της πόλης μας.

Ας μιλήσουμε λίγο για τα παιδιά και τη νεολαία, τους αυριανούς Καισαριανιώτες. Εδώ επίσης σημειώνονται μεγάλες επιτυχίες. Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, κατάργηση τροφείων για τους οικονομικά ασθενέστερους, ανακατασκευές και νέες παιδικές χαρές, επισκευές σχολικών κτιρίων και βέβαια το νέο έργο κόσμημα, ο βιοκλιματικός παιδικός σταθμός των 100 θέσεων. Πως ένας μικρός δήμος πετυχαίνει τόσο μεγάλες νίκες εν καιρώ κρίσεων;

Δεν κάνουμε θαύματα, ούτε βγάζουμε λαγούς από τα καπέλα. Το κύριο είναι ότι είχαμε σαν προσανατολισμό μας να καλύψουμε και να υπηρετήσουμε τις βασικές ανάγκες των πιο αδύναμων και των πιο φτωχών στην πόλη μας. Αυτό ήταν το κριτήριό μας και σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε διεκδικώντας από την κυβέρνηση, από την περιφέρεια και αλλού, αλλά και μέσα από τον προσανατολισμό του προϋπολογισμού του δήμου μας. Έτσι πετύχαμε να κάνουμε επισκευές στα σχολεία μας που προϋπολογίζονται στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από την ΚΤΥΠ, την περιφέρεια, αλλά και υλοποιώντας τις ετήσιες προγραμματισμένες επισκευές του Δήμου στα σχολεία. Ενδεικτικά στην ΚΤΥΠ μόνο χρειάστηκε να παραστούμε πάνω από 10 φορές κινητοποιώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε το βιοκλιματικό παιδικό σταθμό, ο οποίος είχε σταματήσει στα θεμέλια, στην κυριολεξία. Με άμεση αντίδραση κατορθώσαμε να μην απενταχθεί από τον προγραμματισμό της Περιφέρειας και να ολοκληρωθεί. Κατασκευάζοντας μια αίθουσα ακόμη σε υφιστάμενο παιδικό σταθμό ολοκληρώσαμε τις κτηριακές υποδομές, ώστε να δεχόμαστε όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και μάλιστα σε συνθήκες αυστηρής τήρησης των προδιαγραφών και της αναλογίας παιδιών – εκπαιδευτικών.

Ταυτόχρονα για τους πιο αδύναμους καταργήσαμε τα τροφεία, για οικογενειακό εισόδημα έως και 25.000€. Αυτό είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τις λαϊκές οικογένειες, για τις άνεργες μητέρες κλπ. Όταν μάλιστα ξέρουμε πως σε διπλανούς δήμους, που έχουν διοικήσεις με άλλο προσανατολισμό και όχι της ΛΑ.ΣΥ, είχαμε παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς Για παράδειγμα, σε δήμους του ΣΥΡΙΖΑ όπως στου Ζωγράφου είχαμε 300 παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς, 150 παιδιά στο Βύρωνα και στην Αθήνα επίσης χιλιάδες παιδιά. Μιλάμε πραγματικά για διαφορετική φιλοσοφία. Έχει σημασία ποιον στηρίζεις, πού δίνεις το βάρος, σε ποια κατεύθυνση παλεύεις και τελικά ποιον θέλεις να υπηρετήσεις και να στηρίξεις.

Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα για τη νεολαία, όπως οι παιδικές χαρές που αναφέραμε πιο πριν, τα προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού. Οι δραστηριότητες στο πνευματικό μας κέντρο είναι δωρεάν για όλους με πάνω από 500 παιδιά να είναι γραμμένα στα τμήματά του. Έτσι έχουμε δώσει το δικαίωμα στη νεολαία και στην άθληση και στον πολιτισμό. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε και τα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης, καθώς κανένα τοπικό σωματείο δεν πληρώνει για χρήση των αθλητικών υποδομών της πόλης.

Ας μείνουμε στη νεολαία, σε ένα πιο γκρίζο ζήτημα. Τα ναρκωτικά που μάλιστα είναι και θέμα επίκαιρο, κυρίως λόγο της κυβερνητικής πολιτικής που δημιουργεί τα κέντρα ελεγχόμενης χρήσης και νομιμοποιεί την κάνναβη. Στον αντίποδα εσείς είχατε τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ στο δήμο σας. Πως αντιμετωπίζετε εσείς το πρόβλημα αυτό στο δήμο;

Το πρόβλημα των ναρκωτικών, συνολικά των εξαρτήσεων δεν αφορά λιγότερο ή περισσότερο εμάς από ότι όλους τους δήμους και τη νεολαία. Έχοντας στο κέντρο της προσοχής μας τις ανάγκες της νεολαίας, συνεργαστήκαμε με το ΚΕΘΕΑ και καταστρώσαμε ένα πρότυπο καινοτόμο τριετές πρόγραμμα για να ενισχύσουμε την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση. Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν έναν χρόνο περίπου και πριν λίγες ημέρες σε ανοικτό δημοτικό συμβούλιο συζητήσαμε τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου υλοποίησης. Εκφράστηκε ικανοποίηση από όλους τους φορείς για την εξέλιξή του, μιας και το σύνολό τους έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα με το ΚΕΘΕΑ.

Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο καταδικάσαμε τη δημιουργία των κέντρων ελεγχόμενης χρήσης των ναρκωτικών που προωθεί η κυβέρνηση. Επισημαίνω ότι από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις που διεκδικούν στις επερχόμενες εκλογές την ψήφο του κόσμου, άλλοι επέλεξαν να απουσιάζουν, άλλοι να μην τοποθετηθούν όπως η κα Γραφίδου, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μόνος που αρνήθηκε να υπερψηφίσει το ψήφισμα, στρίβοντας δια του λευκού … επιφυλασσόμενος για το περιεχόμενο. Αυτό δείχνει ποιος παλεύει πραγματικά με λόγια και με πράξεις ενάντια στα ναρκωτικά και ποιος θέτει στο επίκεντρό του την προστασία της νεολαίας. Αποδεικνύεται και ποιος είναι τελικά υπέρ των «σύγχρονων» αντιδραστικών απόψεών ή σιωπά μπροστά στα προβλήματα. Και αυτό πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου.

Ας περάσουμε λίγο στην κοινωνική πολιτική του δήμου, στα μέτρα που λάβατε για την ανακούφιση και τη στήριξη των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα επιδείξατε λαμπρό έργο, μια δράση παράδειγμα προς μίμηση. Αναφέρω εν τάχει τη μείωση των δημοτικών τελών, το μπλοκάρισμα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για δημοτικές οφειλές πολιτών, την ίδρυση και λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου, παντοπωλείου, συσσιτίου και λαϊκού φροντιστηρίου για τους μαθητές των λυκείων που οι γονείς τους αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Τέλος παραδώσατε πρόσφατα το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων. Μια πλούσια δράση σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας. Ποια είναι η συνταγή; Τι απήχηση είχε στον κόσμο; Τι ποσοστό των δημοτών αγκάλιασε αυτή τη δράση;

Εμείς είχαμε ως βασικό κριτήριο να στηρίξουμε αυτούς που θίχτηκανπερισσότερο από την κρίση, χωρίς μάλιστα να ευθύνονται αυτοί οι ίδιοι. Να τους στηρίξουμε σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους, να μπορέσουν να παλέψουν για μια ζωή ολόκληρη, για τη ζωή που τους ανήκει. Σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση τις δυνατότητες που είχαμε πήραμε ορισμένα μέτρα. Παραδείγματος χάρη μειώσαμε ή απαλλάξαμε σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες τα δημοτικά τέλη. Μιλάμε για πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργους κλπ. Σταθήκαμε απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης για τις κατασχέσεις των σπιτιών και των λογαριασμών της λαϊκής οικογένειας, των μικρών επαγγελματιών και στους πλειστηριασμούς που επέβαλλε η κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα από αυτά στο δικό μας δήμο.

Και φυσικά, για αυτούς που έχουν την περισσότερη ανάγκη λειτουργεί κοινωνική κουζίνα, μαγειρεύουμε αρκετές μερίδες φαγητό καθημερινά. Λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο για τα καθημερινά είδη του νοικοκυριού, κοινωνικό φαρμακείο που δίνουμε φάρμακα. Επίσης εδώ και δύο χρόνια λειτουργούμε με ευθύνη του δήμου το λαϊκό φροντιστήριο με εθελοντές καθηγητές, με πάνω από 80 μαθητές. Έτσι δίνουμε βοήθεια στις οικογένειες της Καισαριανής που αδυνατούν λόγω της κρίσης να στηρίξουν τα παιδιά τους στην προσπάθεια που κάνουν για μόρφωση.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια προσπάθειας, βρίσκεται στη φάση του διαγωνισμού, το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων. Νομίζω πως όλες αυτές οι δράσεις εκτιμώνται από το λαό της Καισαριανής, από τα λαϊκά στρώματα. Κατανοούν την προσπάθεια που κάνουμε και βλέπουν τα αποτελέσματααυτής της προσπάθειας. Καταλαβαίνουν πως ο δήμος της Καισαριανής, η Λαϊκή Συσπείρωση που είναι στη διοίκηση του Δήμου είναι δίπλα τους, συμπαραστέκεται στα βάσανά τους, τους στηρίζει. Δεν είναι απέναντι, δεν είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής. Δεν δημιουργούμε αυταπάτες. Αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος, αυτό που είναι σύγχρονο και προοδευτικό, είναι η σταθερή δουλειά, η δουλειά με δικαιώματα και μισθούς οι οποίοι να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του. Δεν έχει ανάγκη μόνο από ένα πιάτο φαγητό ή από ένα επίδομα. Εμείς σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες αυτό που κάνουμε και θα συνεχίσουμε είναι να τους στηρίζουμε και ταυτόχρονα να γινόμαστε το στήριγμα για να σηκωθούν και να παλέψουν οι ίδιοι για τα δικαιώματά τους.

Στα ίδια πλαίσια αλληλεγγύης και στήριξης, πέρα των δημοτών σας, κινηθήκατε και στα εργασιακά του δήμου. Έχουμε μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, έχουμε υιοθετήσεις αλλά και πληρωμές δικαστικών αποφάσεων και εφέσεων, έχουμε αλληλεγγύη και στήριξη των εργατικών αγώνων του προσωπικού του δήμου. Αν και αυτονόητα για έναν κομμουνιστή, για ένα μέλος του ΚΚΕ, πόσο δύσκολο είναι να επιτύχει αυτές τις ταξικές νίκες ένας δήμαρχος εν καιρώ κρίσης και εργατικού μεσαίωνα;

Λέγαμε και προεκλογικά, πως αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλεται δεν μπορεί να τη διαχειριστείς φιλολαϊκά, πρέπει να ανατραπεί. Γι’ αυτό και στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και την πάλη ενάντια σε αυτή την πολιτική. Είμαστε υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας και μάλιστα στους δήμους χρειάζονται πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι από ότι έχουμε σήμερα προκειμένου ο δήμος να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες του. Τι είναι όμως αυτό που το απαγορεύει; Είναι η σημερινή κυβέρνηση, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, η αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν, η πολιτική της Ε.Ε. κλπ. Εμείς λοιπόν στηρίζουμε τον αγώνα των συμβασιούχων για μονιμοποίησή τους. Τους στηρίζουμε με όλους τους τρόπους και έμπρακτα. Και αυτό αποδεικνύεται με την συμμετοχή μας σε όλες τις κινητοποιήσεις τους και με τις αποφάσεις μας, με την παρουσία μας στα δικαστήρια, παντού. Χρειάζεται συνολική αλλαγή της πολιτικής προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της εργασίας, δεν μπορεί στα πλαίσια του καπιταλισμού να λυθεί. Ίσα-ίσα που θα συνεχίσουν να παίρνουν μέτρα χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων. Κι αν σήμερα δεν τα έχουν περάσει ακόμη όλα είναι χάρη στους αγώνες του ταξικού κινήματος και χάρη στη στήριξη που και εμείς δίνουμε.

Ένα ακόμη βασικό ζήτημα είναι τα οικονομικά του δήμου. Εδώ έχουμε μια μετάλλαξη από ένα χρεοκοπημένο δήμο σε έναν νοικοκυρεμένο δήμο με ταμειακά διαθέσιμα που παράλληλα όπως αναφέραμε μειώνει τα δημοτικά τέλη. Αξιοποιήσατε όλα τα μέσα που μπορούσατε προς αυτή την κατεύθυνση. Χρηματοδότηση περιφέρειας, ΕΣΠΑ, τη μειωμένη κατά πολύ κρατική επιχορήγηση και βέβαια αρνηθήκατε, όπως και οι υπόλοιποι κομμουνιστές δήμαρχοι, να παραδώσετε τα αποθεματικά του δήμου στην κυβέρνηση όταν αυτή το απαίτησε. Εδώ υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας; Έχουμε αντιφάσεις που οδηγούν στην επιτυχία και μάλιστα με την αναγνώριση της αντιπολίτευσης. Μιλήστε μας σχετικά.

Ο δήμος όταν αναλάβαμε ουσιαστικά ήταν χρεοκοπημένος, με τεράστια χρέη που δημιουργούσαν “ασφυξία”. Χρέη που κατά κύριο λόγο προέρχονταν από την οκταετία της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση του δήμου και τα οποία βρήκαμε μπροστά μας στο Δήμο, τους παιδικούς σταθμούς, τη δημοτική επιχείρηση. Καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες που η κρατική χρηματοδότηση δεν αυξήθηκε, το αντίθετο μάλιστα μειώθηκε, να νοικοκυρέψουμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου, σεβόμενοι ότι τα έσοδά του προκύπτουν από το υστέρημα των δημοτών και πρέπει να κατευθύνονται με προτεραιότητα σε αυτόν.

Κατορθώσαμε να αποπληρώσουμε το σύνολο σχεδόν των χρεών σε προμηθευτές, εργαζόμενους και τρίτους και να μη δημιουργήσουμε νέα. Έτσι σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα με τις δυνάμεις του Δήμου να προχωράμε σε μικρές αλλά απόλυτα αναγκαίες παρεμβάσεις στη συνοικία μας.

Παράλληλα, δε σταματήσαμε να διεκδικούμε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα, χωρίς να θεωρούμε ότι μας κάνουν χάρη ή μας ευεργετούν γι’ αυτό.

Με την ευκαιρία απαντάμε και στην κριτική της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ‘Συνεργασία Πολιτών’ που ενοχλείται από τις διεκδικήσεις μας προς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια και από το γεγονός ότι δεν κάνουμε τεμενάδες για όσα δικαιούται ο λαός της Καισαριανής. Βρίσκουν να μας προσάψουν ότι τα μεγάλα έργα δε γίνονται στην πόλη με ιδία έσοδα. Απαντάμε λοιπόν ότι εμείς θα επιμένουμε σε αυτήν την γραμμή της διεκδίκησης. Δε θα αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη στα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν προκειμένου να γίνουμε αρεστοί και βολικοί στην Περιφέρεια.

Κύριε Δήμαρχε, κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω για την αντιπολίτευση. Το πολυπαιγμένο φιλμ των προεκλογικών έργων αγνοώντας τον παράγοντα γραφειοκρατία και την επίθεση της ‘Συνεργασίας Πολιτών’ παράλληλα με το εγκώμιο που έπλεξε η υποψήφια του συνδυασμού για τον πρωθυπουργό και το ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχετε να πείτε για τις κινήσεις αυτές;

Σήμερα λίγους μήνες πριν τις εκλογές φαίνεται πως οι βασικοί συνδυασμοί έχουν διαμορφωθεί. Πέρα από τη Λαϊκή Συσπείρωση, θα διεκδικήσει τη δημοτική αρχή η κυβερνητική παράταξη ‘Συνεργασία Πολιτών’, η οποία όπως είπατε και εσείς στήριξε και στηρίζει με κάθε αφορμή την κυβερνητική πολιτική και τον αντιλαϊκό της προσανατολισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι υποστηρίζει ότι δεν έχουμε αφήσει “το στίγμα” μας στην πόλη, επειδή δεν υποδεχθήκαμε τον κ. Τσίπρα στην φιέστα που έστησε η κυβέρνηση για την απόδοση του Σκοπευτηρίου στο λαό της πόλης. Μας κάνουν δηλαδή κριτική γιατί δε δώσαμε άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική που τσακίζει το λαό, που δεν συμβάλαμε στην προσπάθεια τους να παραπλανήσουν, που δεν ανεχθήκαμε το θράσος να εμφανίζονται σαν τιμητές των ανθρώπων που είχαν πέσει υπερασπιζόμενοι τα λαϊκά συμφέροντα ενάντια στους ιμπεριαλιστές της εποχής, ενώ αυτοί τους υπηρετούν. Τους ενοχλεί η στάση μας ενάντια σε αυτή την πολιτική και γι’ αυτό προσπαθούν να υποβαθμίσουν το έργο και την προσφορά μας, να δημιουργήσουν ψεύτικα κριτήρια στο λαό.

Οι άλλοι δύο συνδυασμοί εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι αν και έχουν μακρά και γνωστή “εξαρτημένη” πορεία. Έχουν στις τάξεις τους στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία , αλλά κυρίως οι θέσεις τους, ορισμένες τις αναφέραμε και παραπάνω, είναι θέσεις που υπηρετούν τους στόχους του κεφαλαίου και φαρμάκι για τα λαϊκά συμφέροντα, η ενίσχυση του τοπικό χαρατσώματος, η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και δομών, το τσάκισμα των σχέσεων εργασίας. Φυσικά δε μιλάνε με καθαρά λόγια, προσπαθούν να κρύψουν και το περιεχόμενο της πολιτικής τους και την κατεύθυνση που αυτή θα έχει.

Ο κόσμος έχει εμπειρία για αυτούς τους συνδυασμούς και το ρόλο τους. Όπως επίσης, έχει εμπειρία από τη δική μας δράση, ότι σταθήκαμε στο πλευρό τους στήριγμα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό λαμβάνουμε στις συναναστροφές και στις δημόσιες εκδηλώσεις όπως στον πρόσφατο απολογισμό της δημοτικής αρχής με αφορμή την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων στη διοίκηση του δήμου, αλλά και από την καθημερινή επαφή με τον λαϊκό κόσμο της γειτονιάς. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο λαός θα στηρίξει ξανά το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Καισαριανή με την ψήφο του, έτσι ώστε να συνεχίσει να βρίσκει δίπλα του και όχι απέναντί του τη δημοτική αρχή της πόλης του. Στήριγμα στην πάλη για τα δικαιώματά του. Μαζί του θα δώσουμε αυτή τη μάχη και θα την κερδίσουμε!

Κύριε Δήμαρχε, σύντροφε Ηλία Σταμέλο, σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και την τιμή που μας κάνατε να μιλήσετε στην Κατιούσα, σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην ερχόμενη εκλογική μάχη, σε εσάς και σε όλους τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Με ισχυρό ΚΚΕ παντού για να κάνουμε τη διαφορά υπέρ του λαού!

Και εγώ σας ευχαριστώ για τη συζήτησή μας!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: