Παρασκευή(Βίκυ) Μανιάτη: “Η γυναίκα μπαίνει μπροστά, διεκδικεί, παλεύει, συγκρούεται”

“Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να υποκαθίσταται από την ελεημοσύνη και την «μεγαλοψυχία» του κάθε επιχειρηματία που στο τέλος θα ζητήσει και το ανάλογο αντάλλαγμα”

Η στήλη Γυναίκες στην Κατιούσα με την Filio Magenta και την Μαρία Παρέντη, συνάντησε την Παρασκευή (Βίκυ) Μανιάτη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και προπονήτρια στίβου στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Μια γυναίκα αγωνίστρια, υποψήφια με την Λαϊκή Συσπείρωση, που δεν μασά τα λόγια της. Απολαύστε την!

K:Βίκυ πώς και πότε μπήκε η πολιτική στην ζωή σου;

Β.Μ: Κατάγομαι από μια οικογένεια που είχε πολιτική συνείδηση. Από μικρή συμμετείχα σε πολιτικά δρώμενα, άκουγα τις ιστορίες των θείων μου , ήταν πολύ οικείο για μένα η εξωτερίκευση της πολιτικής . Η επιρροή αυτή, με οδήγησε από τα μαθητικά μου χρόνια να αγωνίζομαι και να διεκδικώ, τόσο για μένα όσο και για τους συμμαθητές μου μέσα από το 15μελές . Η πολιτική έχει να κάνει με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τις αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή μας και το μέλλον μας καθώς και τη στάση ζωή απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Δε μπορείς να βλέπεις την αδικία γύρω σου και να μένεις αμέτοχος.

K:Το σύνθημα λέει:”Κάνε τη διαφορά! Με ποιον τρόπο μπορεί η ΛΑ.ΣΥ να κάνει τη διαφορά”

B.M:Γιατί η ΛΑ.ΣΥ. ακολουθεί άλλη πολιτική. Όχι αυτή με βάση τον ανταγωνισμό , του κέρδους και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αλλά με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Μπορεί και θα κάνει τη διαφορά στο δήμο της Αθήνας γιατί προχωρά μπροστά με συγκεκριμένες προτάσεις και βρίσκεται στη πρώτη γραμμή στη διεκδίκηση των λαϊκών δικαιωμάτων.

K:Τι σημαίνει για μια νέα γυναίκα να μπαίνει μπροστά και να διεκδικεί;

Β.Μ:Η γυναίκα καθημερινά αγωνίζεται να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς ρόλους που κατέχει (εργαζόμενη , μητέρα, σύζυγος), είναι λοιπόν φυσικό επακόλουθο να μπαίνει μπροστά να διεκδικεί ,να παλεύει, ακόμα και να συγκρουστεί για τα εργασιακά της δικαιώματα, για την ζωή τη δική της και των παιδιών της.

K:Η πρόσβαση στον αθλητισμό είναι δικαίωμα, δυνατότητα ή πολυτέλεια;

B.M: Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια για τους λίγους. Είναι κοινωνικό αγαθό όπως η παιδεία , η υγεία η εργασία , οι τέχνες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Αυτό το δικαίωμα τείνει να καταργηθεί. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί οι αθλητικοί χώροι που υπάρχουν δεν είναι επαρκής ώστε να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της πόλης, το αν θα πας το καθορίζει η τσέπη σου ακόμα και στους δημοτικού χώρους υφίσταται το ανταποδοτικό τέλος. Ο πιο σημαντικός λόγος για μένα λοιπόν, στο κομμάτι του αθλητισμού, είναι να αγωνιστούμε ώστε να μπορούμε να έχουμε όλοι πρόσβαση στον αθλητισμό.

K:Πιστεύεις ότι τα ΜΜΕ προβάλλουν τους υποψηφίους της ΛΑ.ΣΥ όσο τους υπόλοιπους;

B.M:Σίγουρα όχι. Άλλωστε τα συστημικά ΜΜΕ μας έχουν συνηθίσει να μη μας προβάλουν. Όμως εμείς έχουμε επιλέξει να δίνουμε τον αγώνα και να προβάλουμε τις θέσεις μας στους τόπους δουλειάς και έχουμε καθημερινή και άμεση επαφή με τον νέο τον άνεργο το συνταξιούχο τον εργαζόμενο.

K:Υπάρχουν παραδείγματα 5 δήμων στους οποίους έχουν εκλεγεί κομμουνιστές δήμαρχοι κι οι κάτοικοι έχουν πάρει ανάσα κι έχουν δει τις πόλεις τους με άλλο μάτι. Ο κόσμος που έρχεστε σε επαφή το αναγνωρίζει;

B.M: Ο κόσμος των δήμων που έχουν κομμουνιστές δημάρχους και βιώνει αυτά που τους προσφέρονται το αναγνωρίζει και παλεύει για την επανεκλογή τους. Όσοι έχουν περάσει η μιλούν με δημότες αυτών των δήμων βλέπουν την διαφορά και το αναγνωρίζουν.

K: Οι περισσότερες παρατάξεις, ακόμα κι οι δήθεν ανεξάρτητοι απευθύνονται σε επιχειρηματίες και ιδιώτες για να κάνουν έργα. Πώς μπορεί αυτό να είναι υπέρ του λαού;

B.M: Βεβαίως και δεν είναι υπέρ του λαού. Διότι η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να υποκαθίσταται από την ελεημοσύνη και την «μεγαλοψυχία» του κάθε επιχειρηματία που στο τέλος θα ζητήσει και το ανάλογο αντάλλαγμα. Σε αυτές τις πρακτικές δεν λέμε μόνο «όχι», αλλά τις καταγγέλλουμε και θα συγκρουστούμε με κάθε μέσο και τρόπο.

K:Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα μεγαλύτερα προβλήματα ενός δημότη σήμερα;

B.M: Θα πρέπει ο κάθε δημότης να είναι συμμέτοχος των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον δήμο. Ειδικά στον δήμο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια τα πράγματα είχαν αφεθεί στην τύχη τους. Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια την υποβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου, τις κακές υπηρεσίες προς τον δημότη, την εγκατάλειψη χώρων άθλησης και πρασίνου, την έλλειψη καθαριότητας , την συρρίκνωση των παιδικών σταθμών, την προβληματική κατάσταση στα σχολεία. Αυτή δεν είναι η Αθήνα που μας αξίζει και να είστε σίγουρη ότι εφόσον οι Αθηναίοι μας εμπιστευθούν τα σημάδια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών μας θα είναι και άμεσα και θεαματικά.

K:Θα μπορούσε μια κόκκινη δημοτική αρχή να αλλάξει άρδην την εικόνα μιας πόλης;

B.M: Φυσικά. Τα παράδειγμα των κομουνιστών δημάρχων μας δείχνουν τον δρόμο διότι με το έργο τους έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτών τους . Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και στην Αθήνα και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από την στήριξη του ψηφοδελτίου της ΛΑ.ΣΥ.

K:Το δικό μας μότο είναι “Βολή στους Βολεμένους”. Ποιοι είναι για σένα οι βολεμένοι;

B.M: Βολεμένοι είναι όσοι κάθονται στον καναπέ και καταγγέλλουν. Βολεμένοι είναι όσοι δεν θέλουν να αλλάξει η σημερινή κατάσταση αν και αναγνωρίζουν ότι δεν πάει άλλο. Βολεμένοι είναι όσοι βολεύονται με υποσχέσεις που δεν γίνονται ποτέ πράξεις. Αυτό το βόλεμα θα το πολεμήσουμε και για αυτό λέμε ότι κάθε ψήφος στην ΛΑ.ΣΥ είναι «βολή στους βολεμένους».


 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: