Χριστίνα Δολιανίδη – “Ταύρος και Μοσχάτο μπορούν να ξαναγίνουν κόκκινες πόλεις”

Μετά τις εκλογές μπορούν να είναι πολλοί περισσότεροι οι δήμαρχοι – αγωνιστές και λιγότεροι οι δήμαρχοι- χειροκροτητές της πολιτικής που μας στερεί τη ζωή που μας αξίζει.

Η Χριστίνα Δολιανίδη έχει συγκεντρώσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο αρκετές φορές το ενδιαφέρον τοπικών, αλλά και πανελλαδικών ΜΜΕ, ως η νεαρότερη πιθανότατα υποψήφια δήμαρχος της Ελλάδας στα 24 της χρόνια. Η υποψήφια της Λαϊκής Συσπείρωσης για το δήμο Ταύρου – Μοσχάτου όμως έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει στην περιοχή της και τον αγώνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών της από τα νιάτα και τη φρεσκάδα της. Εξάλλου, όπως λέει και η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κατιούσα, μπορεί η φυσική της ηλικία και πείρα να είναι μικρότερες από άλλων συντρόφων, στο ΚΚΕ και τη ΛΑΣΥ όμως η δράση είναι πάντα συλλογική. Η ίδια μας μιλά για πολλά ακόμα: για το αν αντιμετώπισε ρατσισμό λόγω του νεαρού της ηλικίας, για τους αντάρτες παππούδες της, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και τη δυνατότητα που έχουν αυτές οι ιστορικά “κόκκινες” πόλεις να αποκτήσουν ξανά κομμουνιστή δήμαρχο.


-Πώς επηρεάζει τους δήμους ο Κλεισθένης;

O νόμος αυτός έρχεται να προστεθεί ως συνέχεια των προηγούμενων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Διοίκηση – Καποδίστριας ( ΝΔ), Καλλικράτης ( ΠΑΣΟΚ ) – και τώρα με τον Κλεισθένη του ΣΥΡΙΖΑ, που, αν και έχουν ελληνικά ονόματα δεν αποτελούν ελληνική πρωτοπορία, έχουν εφαρμοστεί ήδη σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Προωθεί ακόμη περισσότερο το μοντέλο του δήμου – επιχειρηματία, που πρέπει να εξασφαλίζει το 70 % της χρηματοδότησής του από “ίδια τέλη”, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Επίσης, μεταφέρονται σημαντικοί τομείς αρμοδιοτήτων, όπως η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία, από την κεντρική διοίκηση στους Δήμους, με το κόστος να βαραίνει τις δικές μας πλάτες.

Πώς μπορεί ένας κόκκινος δήμαρχος να κάνει τη διαφορά στην πράξη;

Διεκδικώντας μαζί με το λαό και τη νεολαία της περιοχής με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες, πηγαίνοντας «κόντρα» στις κατευθύνσεις Περιφέρειας, κυβέρνησης, ΕΕ. Αυτό κάνουν οι πέντε εκλεγμένοι κομμουνιστές δήμαρχοι σε Πάτρα, Πετρούπολη, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Ικαρία. Στους Δήμους αυτούς πάρθηκαν μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών – μείωση δημοτικών τελών, απαλλαγή ανέργων από τροφεία, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων για δωρεάν πρόσβαση σε αθλητισμό, αναψυχή, πολιτισμό. Μετά τις εκλογές μπορούν να είναι πολύ περισσότεροι οι δήμαρχοι – αγωνιστές και λιγότεροι οι δήμαρχοι- χειροκροτητές της πολιτικής που μας στερεί τη ζωή που μας αξίζει.

Ποιο είναι το πολιτικό κλίμα στην προεκλογική περίοδο; Και πόση πολυφωνία βλέπεις να υπάρχει στους συνδυασμούς που διεκδικούν τη διοίκηση του δήμου;

Παρά το ψευτοδίλημμα «πρόοδος – συντήρηση» που καλλιεργούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη λογική του μικρότερου κακού που πάντα γίνεται μεγαλύτερο, υπάρχει ένα διακριτό ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, το οποίο τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί και στην κάλπη.

Η «μεταγραφική περίοδος» έχει ξεκινήσει προ πολλού και στο τοπικό επίπεδο – όπως γίνεται και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στα ψηφοδέλτια των άλλων συνδυασμών συνυπάρχουν στελέχη από όλα τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επιβεβαιώνει πως παρά τις διαφορετικές καταβολές τους συμφωνούν στο βασικό. Ότι είναι όλοι τους στην απέναντι πλευρά από τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους κατοίκους της περιοχής πρόθυμοι να διαχειριστούν αυτό το σύστημα που εξασφαλίζει την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των λίγων, όπως ακριβώς κάνουν τα κόμματα που τους στηρίζουν.

-Ποια είναι η κατάσταση στις σχολικές μονάδες που είναι υπό την ευθύνη του δήμου;

Οι σχολικές εγκαταστάσεις είναι υποβαθμισμένες. Τα σχολεία το 2019 δεν λειτουργούν όταν κάνει πολύ κρύο γιατί δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα κονδύλια για  θέρμανση, πλημμυρίζουν στην πρώτη βροχή. Οι παιδικοί σταθμοί είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής και τα νέα ζευγάρια αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα τροφεία.

-Πώς αποτιμά η ΛΑΣΥ την απερχόμενη δημοτική αρχή και τα πεπραγμένα της;

Η απερχόμενη δημοτική αρχή βαθμολογείται με άριστα από την κυβέρνηση, την περιφέρεια, την ΕΕ, αφού εφάρμοσε κατά γράμμα όλες τις κατευθύνσεις που της δόθηκαν. Υλοποίησε έργα που εξασφαλίζουν κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων και όχι έργα που θα αναβάθμιζαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και της νεολαίας, επέστρεψε στην κυβέρνηση τα αποθεματικά του πλεονασματικού Δήμου, προώθησε την ιδιωτικοποίηση κτιρίων του Δήμου, δεν πήρε ούτε ένα μέτρο που θα ανακούφιζε τις λαϊκές οικογένειες.

-Πόσο έχει πλήξει τους δημότες το πρόβλημα της ανεργίας στις γειτονιές του Ταύρου και του Μοσχάτου; 

Υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας και στις δύο γειτονιές, ιδιαίτερα στους νέους. Εκτός από τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται, δεν είναι λίγοι οι νέοι που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η μερική απασχόληση, η ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη δουλειά, χωρίς σταθερό ωράριο και μισθό συμπληρώνουν την εικόνα της ζωής με ευκαιρίες που ζούμε οι νέοι, και όχι της ζωής με δικαιώματα.

-Υπάρχει ανισομετρία σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ των δύο δήμων που συγχωνεύτηκαν;

Η κοινωνική σύνθεση των κατοίκων στις δύο περιοχές διαφέρει, στον Ταύρο το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ πιο χαμηλό. Και στις δύο περιοχές όμως συναντάς παρόμοια προβλήματα, που έχουν την ίδια μήτρα. Ενδεικτικά είναι η απουσία αντιπλημμυρικών έργων, οι αναξιοποίητοι ελεύθεροι χώροι για αθλητισμό, πολιτισμό, αναψυχή, οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού. Επομένως υπάρχει ανισομετρία μεταξύ των αναγκών του λαού και της νεολαίας της περιοχής και της πολιτικής που ακολουθεί η δημοτική αρχή .

-Αναπτύσσονται αγώνες και κινητοποιήσεις από το λαό της περιοχής σε τοπικό επίπεδο;

Υπάρχουν φορείς στην περιοχή που πρωτοστατούν στη διεκδίκηση και σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι η Επιτροπή Αγώνα Μοσχάτου – Ταύρου, ο Σύλλογος Γυναικών Μοσχάτου – Ταύρου. Οι μαθητές επίσης μέσα από τα 15μελή τους το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξαν σημαντικούς αγώνες για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, για να υπάρχει γιατρός στο σχολείο και καταδίκασαν το νομοσχέδιο Γαβρόγλου – Τσίπρα  διεκδικώντας «σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει».

-Πόσο εύκολο είναι να πειστεί ο κόσμος ότι οι κάλπες έχουν ενιαίο κριτήριο και πως δεν ψηφίζει απλώς πρόσωπα, φίλους και συγγενείς στους Δήμους;

Η Τοπική Διοίκηση παρουσιάζεται έντεχνα ως κάτι αποκομμένο από την κεντρική διοίκηση και τα προβλήματα στο Δήμο ως «τοπικά» και όχι ως απόρροια της γενικής πολιτικής. Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει το αντίθετο. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση και άλλοι αγωνιστές αναδεικνύουμε ότι και στην τοπική διοίκηση δύο γραμμές συγκρούονται, δύο πολιτικές υπάρχουν. Ή θα έχεις δημοτική αρχή που θα διεκδικεί, θα βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών ή θα έχεις δημοτική αρχή που υλοποιεί μέτρα που κάνουν τη ζωή μας όλο και χειρότερη.

-Έχεις συναντήσει απαξιωτικές συμπεριφορές για το νεαρό της ηλικίας σου, την έλλειψη πείρας στην Τοπική Διοίκηση κτλ;

Αυτή η αντιμετώπιση αφορά μεμονωμένα περιστατικά. Η προσωπική μου φυσική ηλικία και πείρα είναι μικρότερη από τους υπόλοιπους υποψήφιους, όμως εμείς δρούμε συλλογικά. Το ΚΚΕ μετρά πάνω από έναν αιώνα προσφοράς και δράσης αταλάντευτα στο πλευρό του λαού και της νεολαίας, και στη διοίκηση των Δήμων υπάρχει πλούσια πείρα να αξιοποιηθεί. Και από τους 5 εκλεγμένους κομμουνιστές δημάρχους σήμερα και από τη διοίκηση του Δήμου Ταύρου επί 20 χρόνια από τη δημοτική αρχή του μπροστάρη κομμουνιστή Παναγιώτη Βακαλόπουλου.  

 -Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για την ιστορική διαδρομή του αντιστασιακού παππού σου;

Και οι δύο παππούδες μου ήταν πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στις προσφυγικές συνοικίες του Ταύρου. Συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πολλούς Ταυριώτες που συμμετείχαν στον αντιστασιακό αγώνα και έγραψαν ηρωικές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας, δείχνοντας πως ο λαός οργανωμένος μπορεί να νικήσει και τον πιο ισχυρό αντίπαλο.

-Μπορούν αυτές οι περιοχές να ξαναγίνουν κόκκινες, όπως ήταν πολιτικά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης;

Αυτές οι περιοχές και μπορούν και θα ξαναγίνουν κόκκινες. Στο Δήμο μας μένουν νέοι που  βλέπουν να μας ετοιμάζουν ένα μέλλον στο οποίο δεν χωράνε τα όνειρά μας, έμποροι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, συνταξιούχοι που η σύνταξή τους δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα παρεμβαίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να συμπορευτούν ακόμη περισσότεροι μαζί μας στο δίκαιο αγώνα που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο και παλεύει για την κοινωνία που καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: