Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος σκιτσογράφος Γκιγέρμο Μορδίγιο

Πολλά παιδιά τον γνώρισαν από τα σκίτσα του στα σχολικά εγχειρίδια ή ακόμα και σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Και όλοι αναγνώριζαν τη δουλειά του, ακόμα και αν δεν ήξεραν το όνομά του.

Πολλά παιδιά τον γνώρισαν στο Λύκειο από τα σκίτσα του που φιλοξενούνταν στο σχολικό εγχειρίδιο της Έκφρασης-Έκθεσης. Άλλα παιδιά τον γνώρισαν μέσα από ηλεκτρονικά παιχνίδια που βασίζονταν στη δουλειά του -όπως το Amore Amore. Και μια σειρά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας αποχαιρετούν σήμερα ένα κομμάτι της δικής τους παιδικής ηλικίας, μαζί με το θάνατο του Γκιγέρμο Μορδίγιο, που όλοι τον ήξεραν από τη δουλειά του, ακόμα και αν δε γνώριζαν-θυμούνταν το όνομά του.

Ο Γκιγέρμε Μορδίγιο γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1932 στην Αργεντινή από Ισπανούς γονείς. Έγινε διάσημος σκιτσογράφος τη δεκαετία του 70′, κερδίζοντας μια σειρά διακρίσεις και βραβεία. Σήμα κατατεθέν του ήταν τα “σιωπηλά σκίτσα” χωρίς λεζάντες, με τα χαρακτηριστικά άσπρα ανθρωπάκια, σε ένα πολύχρωμο φόντο, που συχνά σατίριζε το αστικό τοπίο. Άλλα χαρακτηριστικά μοτίβα του ήταν τα σκίτσα για το ποδόσφαιρο και το γκολφ -δύο από τις αγαπημένες του ασχολίες- αλλά και διάφορα ζώα, συνήθως με μακρύ λαιμό.

Ο Μορδίγιο δημοσίευσε χιλιάδες τέτοια σκίτσα, κατά μέσο όρο εξήντα σε ετήσια βάση, και παρέμενε ενεργός ως το τέλος της ζωής του. Πέθανε χτες το βράδυ -αφού ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ύπνου- στη Μαγιόρκα, όπου ζούσε το τελευταίο διάστημα -μετά από διάφορες περιπλανήσεις στη ζωή του- με την οικογένειά του, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τη δυσάρεστη είδηση. Σε ένα μήνα περίπου θα συμπλήρωνε τα 87.

Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα από τη χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη δουλειά του.

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: