Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη με τη ματιά των σκιτσογράφων

Σαν σήμερα, στις 27 του Μάη 1963, έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής – μάρτυρας της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης, αφού νοσηλεύτηκε για πέντε μέρες σε κωματώδη κατάσταση, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη.

Στις 27 του Μάη 1963 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής – μάρτυρας της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης, αφού νοσηλεύτηκε για πέντε μέρες σε κωματώδη κατάσταση, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν πρώην βαλκανιονίκης, υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και συνεργαζόμενος βουλευτής με την ΕΔΑ. Χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι από τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, που βρισκόταν πάνω στην καρότσα ενός τρίκυκλου, που οδηγούσε ο Σπύρος Γκοτζαμάνης. Οι δυο αυτοί άνθρωποι του υποκόσμου ήταν μέλη της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Καρφίτσα», που καθοδηγούταν από την Χωροφυλακή και την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Λίγο πριν την δολοφονική επίθεση στον Γρ. Λαμπράκη είχε ολοκληρωθεί συγκέντρωση που είχε οργανώσει στη Θεσσαλονίκη  το τοπικό παράρτημα της ΕΕΔΥΕ με ομιλητή τον γιατρό βουλευτή της ΕΔΑ. Στην ίδια συγκέντρωση χτυπήθηκε από τραμπούκους και το στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς, που θα δολοφονηθεί αργότερα στη διάρκεια της δικτατορίας μετά από φριχτά βασανιστήρια.

Τα σκίτσα που παρουσιάζουμε δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης» (τεύχος Ιούνη 1963 – πηγή Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: