«Ο πολιτικός Σαίξπηρ Η τραγωδία της εξουσίας»

ο Μάριος Πλωρίτης επικεντρώνεται στο θέμα του Σαίξπηρ και της πολιτικής παρουσιάζοντάς τον ως έναν πραγματικό πολιτικό στοχαστή, που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και πολιτικός φιλόσοφος.

Μάριος Πλωρίτης

Εκδόσεις Καστανιώτη Αθήνα 2002

Υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης των έργων του Σαίξπηρ. Μπορεί κανείς να μελετήσει τη μεγαλοφυΐα του ως ποιητή: τη συμβολή του στη διαμόρφωση της αγγλικής γλώσσας και την απαράμιλλη δύναμη και λεπτότητα του στίχου του. Μπορεί κανείς να αναλύσει την ικανότητά του ως δραματουργού: την ικανότητά του να δημιουργεί συναρπαστικά θεατρικά έργα με την δημιουργία πολύπλευρων χαρακτήρων και τη διερεύνηση των ψυχολογικών βαρών του. Και μπορεί κανείς να διερευνήσει το ανικανοποίητο και την ατέλεια της ανθρώπινης φύσης που ενσαρκώνονται στα έργα του Σαίξπηρ, τις αντανακλάσεις του στις οικουμενικές ανθρώπινες ανησυχίες όπως η αγάπη, ο γάμος, η φιλία, η οικογένεια, η σχέσεις, η γήρανση και ο θάνατος.

Χωρίς καμία αμφισβήτηση της εγκυρότητας και της σημασίας αυτών και άλλων προσεγγίσεων, ο Μάριος Πλωρίτης επικεντρώνεται στο θέμα του Σαίξπηρ και της πολιτικής παρουσιάζοντάς τον ως έναν πραγματικό πολιτικό στοχαστή, που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και πολιτικός φιλόσοφος. Μια κοινωνικό-ιστορική μελέτη ανάμεσα στην τεκμηρίωση από τις παραπομπές σε αρχαίους φιλόσοφους μέχρι τους μελετητές των νεωτέρων χρόνων του Άγγλου δραματουργού. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Σαίξπηρ έπρεπε να καταλάβει την πολιτική πριν καταλάβει τα όρια της πολιτικής και τι βρίσκεται πέρα από τον πολιτικό χώρο. Το τραγικό όραμα του Σαίξπηρ μπορεί τελικά να στηριχθεί στην εκτίμησή του για την αναγκαιότητα της πολιτικής στις ανθρώπινες σχέσεις και επιδράσεις, μαζί με την αίσθηση της ασυμβατότητάς του με άλλα αξιακά πεδία, όπως η αγάπη και η αναζήτηση της αλήθειας. Παρόλο που η συγκέντρωση στο θέμα του Σαίξπηρ και της πολιτικής μπορεί να περιορίζει την μεγαλοφυΐα του, (αρκετοί μελετητές το υποστηρίζουν κάτι με το οποίο διαφωνεί ο συγγραφέας), αυτή η προσέγγιση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δικαίως θεωρείται μια από τις κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ίσως και η μεγαλύτερη.

Οι εικόνες που συνοδεύουν τα έργα του η μελέτη της θεατρολογίας και οι παραπομπές του Πλωρίτη δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να μας παραδίδει ένα συναρπαστικό βιβλίο.

Καλή ανάγνωση.

Μάριος Πλωρίτης – Ο Πολιτικ… by on Scribd

Εναλλακτικά μπορείτε να το διαβάσετε σε μορφή pdf, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://syspdram.espivblogs.net/files/2016/11/%CE%9F-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%A3%CE%B1%CE%AF%CE%BE%CF%80%CE%B7%CF%81-%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%A0%CE%BB%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82.pdf

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: