Τι είναι και τι θέλει η αστική αθεΐα;

Μια συζήτηση για το υπερκόσμιο και τη θρησκεία, την επιστήμη και τον ορθολογισμό, την πνευματικότητα και τη θρησκευτική πίστη, τα συστατικά στοιχεία της αληθινά ηθικής ζωής, και τους κινδύνους στη σημερινή εποχή, η οποία έγινε βιβλίο.

Τι έχει να μας προσφέρει η σύγχρονη αστική σκέψη στο κομμάτι της αθεΐας; Αυτονόητες αλήθειες και μια σειρά περιορισμούς-αδιέξοδα, είναι μια συμπυκνωμένη απάντηση. Όποιος ενδιαφέρεται όμως για κάτι πιο αναλυτικό, μπορεί να διαβάσει κάτι ενδεικτικό και να έχει πολύ περισσότερα επιχειρήματα για να ξεκινήσει την αποδόμηση του αστικού αθεϊσμού. Όπως την έκδοση που ακολουθεί.

Richard Dawkins, Daniel Dennett, Sam Harris, Christopher Hitchens

Οι τέσσερις καβαλάρηδες

Η συζήτηση που πυροδότησε μια αθεϊστική επανάσταση

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Stephen Fry

Μετάφραση: Βασ. Ντζούνης, Κώσ. Σίμος

ISBN: 978-618-5111-97-7

Σκληρόδετο, Α/Μ, 144 σελ., 14 × 21 εκ., 17,50 € (χωρίς ΦΠΑ)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
STEPHEN FRY
Η ΥΒΡΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, Η ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΕΪΣΜΟΥ
RICHARD DAWKINS
Η επιστήμη συχνά κατηγορείται για αλαζονικούς ισχυρισμούς παντογνωσίας· αυτή η κατηγορία, όμως, πόρρω απέχει από την αλήθεια.
ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
DANIEL C. DENNETT
Οποιοσδήποτε αναζητήσει στο μεταγραμμένο κείμενο της συνομιλίας μας κάποιο μονολιθικό κοινό πιστεύω ή μια αντίφαση που αποσιωπάται για πολιτικούς λόγους θα ματαιοπονήσει.
ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ
SAM HARRIS
Έχει διαφορά αν πιστεύει κανείς σε κάτι για καλούς ή για κακούς λόγους;
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ: ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ
RICHARD DAWKINS, DANIEL C. DENNETT, SAM HARRIS, CHRISTOPHER HITCHENS
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Δυο λόγια για το βιβλίο

Το 2007, οι R. Dawkins, D. Dennett, S. Harris και C. Hitchens βιντεοσκόπησαν τη μεταξύ τους συζήτηση-ορόσημο για τον σύγχρονο αθεϊσμό. Τώρα, στην πρώτη έντυπη έκδοσή της, η απομαγνητοφωνημένη και μεταγραμμένη συνομιλία τους εμπλουτίζεται με νέα δοκίμια τριών από τους αρχικούς συμμετέχοντες, καθώς και με έναν πρόλογο του Stephen Fry.

Την αυγή του νέου αθεϊστικού κινήματος, οι στοχαστές αυτοί, που έγιναν γνωστοί ως οι «τέσσερις καβαλάρηδες», οι προάγγελοι της αποδόμησης της θρησκείας, απήλαυσαν το κοκτέιλ τους γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια ενδελεχής, ρηξικέλευθη και συναρπαστική συζήτηση, η οποία αμέσως έγινε δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εκατομμύρια προβολές. Ήταν πνευματική έρευνα στην καλύτερη εκδοχή της: ευχάριστη, αστεία και απρόβλεπτη, ειλικρινής και διερευνητική, που μας υπενθυμίζει πόσο ποικίλα και πολυδιάστατα είναι τα νήματα του σύγχρονου αθεϊσμού.

Όσα ειπώθηκαν από τους «τέσσερις καβαλάρηδες», καθώς συμφωνούσαν και διαφωνούσαν μεταξύ τους, φώτισαν ιδέες για το υπερκόσμιο και τη θρησκεία, την επιστήμη και τον ορθολογισμό, την πνευματικότητα και τη θρησκευτική πίστη, τα συστατικά στοιχεία της αληθινά ηθικής ζωής, και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημερινή εποχή μας.

Είπαν για το βιβλίο

• «Xάνουμε σιγά-σιγά το δικαίωμα που κερδίσαμε με μόχθο […], το δικαίωμα να είμαστε ελεύθεροι να κρίνουμε και να επικρίνουμε τη θρησκεία χωρίς διωγμούς και ποινικές διώξεις —το έγκλημα της βλασφημίας υφέρπει. Ο λόγος των Hitchens, Dawkins, Harris και Dennett μάς χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Αυτοί είναι οι κληρονόμοι του Βολταίρου».

Matt Ridley, www.rationaloptimist.com

• «Mε καθήλωσε. Σε όλη τη συζήτηση, η ταπεινότητα και η ευθύτητα της επιστήμης λαμποκοπά απέναντι στην αλαζονεία, στην υποκρισία και στο θράσος της θρησκείας. Πόσο αναζωογονητικό βιβλίο!».

Susan Blackmore, Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ

• «Ένα ιστορικό κείμενο που ανήκει στη βιβλιοθήκη όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων. Κλασικό έργο για την εποχή μας και για όλες τις εποχές».

Michael ShermerSkeptic

• «Tο είδος των τεσσάρων αυτών στοχαστών σπανίζει: αμεταμέλητοι, ασυμβίβαστοι, βαθιά γενναιόδωροι μεταξύ τους, αλλά και με όλους όσοι ακούν. Δεν χρειάζεται να είστε αθεϊστής ή καβαλάρης για να απολαύσετε κάθε λέξη του απολαυστικού αυτού βιβλίου. Απλώς πρέπει να ορέγεστε τη γνήσια πνευματική αναζήτηση και τον ανοικτό διάλογο. Και ας το παραδεχθούμε, με αυτή την έννοια πιθανόν να είστε υποσιτισμένοι».

Meghan Daum, Πανεπιστήμιο της Αϊόβας

Οι συγγραφείς

O Richard Dawkins είναι εταίρος τόσο της Βασιλικής Εταιρείας όσο και της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, και έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Είναι ακόμη εταίρος του New College στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 2017, το πρώτο του βιβλίο, Το εγωιστικό γονίδιο, σε διαγωνισμό της Βασιλικής Εταιρείας, ψηφίστηκε από το κοινό ως το πιο συναρπαστικό βιβλίο επιστήμης όλων των εποχών. Μεταξύ των πολλών βιβλίων του περιλαμβάνονται τα Περί Θεού αυταπάτηΟ τυφλός ωρολογοποιόςΟ ποταμός της ζωής και Υφαίνοντας το ουράνιο τόξο.

O Daniel Dennett είναι αμερικανός συγγραφέας, φιλόσοφος και γνωσιακός επιστήμονας. Κατέχει την έδρα φιλοσοφίας Austin Fletcher στο Πανεπιστήμιο Tufts. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται τα Εγώ της ΝόησηςΑπομυθοποίησηDarwin’s Dangerous Idea και Conciousness Explained.

O Sam Harris είναι αμερικανός συγγραφέας, φιλόσοφος και νευροεπιστήμονας. Ασχολείται κυρίως με τα θέματα της πνευματικότητας, της ηθικής και της νευροεπιστήμης. Το πρώτο βιβλίο του, Το τέλος της πίστης, έχει κερδίσει το βραβείο PEN δοκιμίου (2005). Άλλα βιβλία του είναι τα Επιστολή προς ένα χριστιανικό έθνοςΑνελεύθερη βούλησηThe Moral Landscape και Lying.

O Christopher Hitchens ήταν αγγλοαμερικανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Στην υπερτεσσαρακονταετή καριέρα του αρθρογράφησε σε διάφορα αμερικανικά και βρετανικά έντυπα (Vanity FairThe AtlanticWorld AffairsThe NationSlateFree Inquiry) και συμμετείχε τακτικά σε τηλεοπτικές συζητήσεις και κύκλους διαλέξεων. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται τα Μητέρα ΤερέζαΗ δίκη του Χένρι ΚίσινγκερΓράμματα σε έναν νέο αντιρρησίαΤα δικαιώματα του ανθρώπουΟ Θεός δεν είναι μεγάλος και Hitch-22. Πέθανε το 2011.

Διαβάστε επίσης:

Αθεΐα και Άγιος ο Θεός

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: