Νίκος Καρούζος – Δημήτρης Παπαδίτσας: «Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης»

Με αφορμή τη γέννηση του Δημήτρη Παπαδίτσα στις 22 του Σεπτέμβρη 1922 και το θάνατο του Νίκου Καρούζου, στις 28 του Σεπτέμβρη 1990, προτείνουμε από τη σειρά το όγδοο βιβλίο για τον ποιητή Νίκο Καρούζο και το ένατο για το Δημήτρη Παπαδίτσα.

Το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης παρουσιάζουν τη σειρά «Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης». Σε αυτήν ανθολογούνται ποιητές από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, όπως ο Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Άγγελος Σικελιανός, αλλά και ο Αργύρης Χιόνης, ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ο Κώστας Βάρναλης, Τάκης Σινόπουλος, ο Ρώμος Φιλύρας, ο Νίκος Αλέξης – Ασλάνογλου, ο Νίκος Φωκάς, ο Δημήτρης Παπαδίτσας και ο Νίκος Καρούζος. Την παρουσίαση και την ανθολόγηση κάνουν σύγχρονοι Έλληνες ποιητές.

Με αφορμή τη γέννηση του Δημήτρη Παπαδίτσα στις 22 του Σεπτέμβρη 1922 και το θάνατο του Νίκου Καρούζου, στις 28 του Σεπτέμβρη 1990, προτείνουμε από τη σειρά το όγδοο βιβλίο για τον ποιητή Νίκο Καρούζο και το ένατο για το Δημήτρη Παπαδίτσα.

Χερουβείμ Αρουραίος, Ο ποιητής Νίκος Καρούζος (1926 – 1990) με εισαγωγή και ανθολόγηση του Γιάννη Πατίλη.

«Διάβασα, σκέφτηκα και έγραψα για τον ποιητή Νίκο Καρούζο με μεγάλη πνευματική συγκίνηση και με πλήρη συνείδηση ότι πρόκειται για σπουδαίο Ποιητή του Καιρού μας. Δεν ξέρω αν πρόκειται για μεγάλο ποιητή, δεν ξέρω καν τι σημαίνει μεγάλος ποιητής του καιρού μας, για έναν καιρό που η αγωνία του πνεύματος διευρύνει διαρκώς τα χρονικά του όρια και του οποίου την λήξη κανένας δεν μπορεί να διαβλέψει με ασφάλεια. Γιατί μόνον έτσι μπορεί κανείς να μιλήσει με σιγουριά για τον μεγάλο ποιητή ενός καιρού: από την βαθμίδα ενός άλλου…»

Ο τίτλος του βιβλίου Χερουβείμ Αρουραίος προέρχεται από τους στίχους του Νίκου Καρούζου

Λησμονώντας νοητά κι αδιανόητα
υπογράφω σήμερα: Χερουβείμ Αρουραίος

Το κείμενο του Γιάννη Πατίλη είναι χωρισμένο σε δύο κύριους άξονες:

«Το Σώμα» και «Το Πνεύμα» που αντιστοιχούν στην «Ποιητική» και το «Νόημα» του έργου του Νίκου Καρούζου.

Η ανθολόγηση γίνεται από Τα Ποιήματα Α΄(1961-1978), Τα Ποιήματα Β΄(1979 – 1991), Οιδίπους τυραννούμενος και άλλα ποιήματα, Αποσπάσματα από το ποιητικό του έργο. Παρουσιάζονται επίσης και πεζά κείμενα του Νίκου Καρούζου , άρθρα, συνεντεύξεις, ημερολόγια.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2017 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Το βιβλίο για τον Δημήτρη Παπαδίτσα φέρει τον τίτλο «Αν διψάσεις εγώ θα σου γίνω νερό», Ο ποιητής Δημήτρης Παπαδίτσας (1922 – 1987). Την Εισαγωγή και την ανθολόγηση έκανε ο Τάσος Πορφύρης.

Η Εισαγωγή παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Παπαδίτσα.

«Η επαφή με την ποίηση προϋποθέτει μια δυναμική αναμέτρηση μαζί της. Συνεπάγεται αναστατώσεις και ενδεχόμενες ανακατατάξεις στο βαθμό που η ποίηση αυτή είναι συγκλονιστική και δημιουργεί καινούριες προϋποθέσεις για την ύπαρξή της. Επιπλέον σημαίνει πρόκληση ρίγους που διαπερνά το σχεδόν απονευρωμένο – απ’ το βομβαρδισμό ενός επαναλαμβανόμενου, καθημερινού, περιορισμένης εμβέλειας λεξιλογίου – τοπίο της ευαισθησίας μας, επικοινωνία που βραχυκυκλώνει παραδεδεγμένους τρόπους και είναι ικανή να μεταμορφώσει την ανιαρή καθημερινή μας βίωση σε πράξη δημιουργίας. Σημαίνει ακόμα την αδυναμία μου να σας μεταδώσω αυτό που ο ποιητής μού χάρισε (παρ’ όλους τους εμβόλιμους στίχους του, όντας και μεταγραφή της ποιήσεώς του σε μια μη ποιητική, ανεπαρκή θα’ λεγα, γλώσσα), το μη αναγνωρίσιμο είδωλό της.

Από τη στιγμή που ο ποιητής έχει ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον αναγνώστη παίζοντας μαζί του μ’ ανοικτά χαρτιά, αρχίζει και η περιπέτεια της περιπλάνησης του αναγνώστη στο μικρό σύμπαν του δημιουργού, στη διάσταση της ελευθερίας· της ελευθερίας ως χρόνου δημιουργίας του ποιήματος και κυρίως ως χρόνου επαληθεύσεως του (αναγνώσεώς του)…».

Η ανθολόγηση αρχίζει από το πρώτο χρονολογικά ποίημα του Δ. Παπαδίτσα , το «Θέμα» που το έγραψε το 1941 και εκτείνεται σε ποιητικά έργα από το 1945 έως το 1986.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Αθήνα το Μάιο του 2018 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: