Αφιέρωμα στα 200 χρόνια Ένγκελς και στα 250 χρόνια Μπετόβεν στο 6ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ που κυκλοφορεί

Με πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα ύλη, κυκλοφορεί το 6ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ («Κομμουνιστική Επιθεώρηση» – Θεωρητικό και πολιτικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ).

Με πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα, όπως πάντα, ύλη, κυκλοφορεί το 6ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ («Κομμουνιστική Επιθεώρηση» – Θεωρητικό και πολιτικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ). Όπως σημειώνεται στο Ριζοσπάστη, όσο αφορά στα κείμενα της έκδοσης, η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, για την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Η δίκη της Χρυσής Αυγής – Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής – ναζιστικής οργάνωσης» αναδεικνύει καταρχάς τον πραγματικό χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, τις συνθήκες μέσα στις οποίες αύξησε την επιρροή της, τις διασυνδέσεις της μέσα στον κρατικό μηχανισμό αλλά και την ανοιχτή αμοιβαία στήριξη ανάμεσα σε αυτήν και τμήματα της αστικής τάξης. Παράλληλα, αποκαλύπτει τον όψιμο «αντιφασισμό» μιας σειράς κομμάτων και θεσμών οι οποίοι έβαλαν και συνεχίζουν να βάζουν – με προσαρμοσμένο βέβαια τρόπο – «πλάτη» στο «ξέπλυμα» των φασιστών ενώ στηρίζουν το «θερμοκήπιο» στο οποίο ευδοκιμούν τα σαπόχορτα του φασισμού, δηλαδή τον καπιταλισμό, την ΕΕ και τη «θεωρία των δύο άκρων». Στο κείμενο αναδεικνύεται η σταθερή και διαχρονική αντιπαράθεση των κομμουνιστών με τη Χρυσή Αυγή σε όλα τα επίπεδα (ιδεολογικό, πολιτικό, δικαστικό, μαζικό) καθώς και το ότι δεν χωράει καμία επανάπαυση από την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

Το κείμενο με τίτλο «Για το διεθνές πολιτικο-στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου» παρουσιάζει το ψηφιδωτό των βασικών εξελίξεων και αντιθέσεων στον παγκόσμιο καπιταλισμό της εποχής μας. Ξεκινώντας από τις αρνητικές για τους λαούς συνέπειες της ανατροπής του σοσιαλισμού, εστιάζει στο χαρακτήρα της διαπάλης για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αλλά και στον οικονομικο-κοινωνικό χαρακτήρα της τελευταίας. Στη συνέχεια χαρτογραφεί τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά και των υπόλοιπων, παλιών και νέων, ιμπεριαλιστικών συνασπισμών σε συνδυασμό με τις αντιθέσεις στο εσωτερικό τους. Ολα τα παραπάνω προσεγγίζονται υπό το πρίσμα της διαπάλης γι’ αυτές τις εξελίξεις στις γραμμές του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Τέλος, παρουσιάζονται ο τρόπος συμμετοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή και οι κίνδυνοι πολεμικής αναμέτρησης στο Αιγαίο.

Το κείμενο με τίτλο «Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Ενας μεγάλος συνθέτης στις μεγάλες ρωγμές της ιστορίας» παρουσιάζει όλα τα βασικά στοιχεία της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις συνθήκες της – μεταβατικής προς τον καπιταλισμό – εποχής του μεγάλου συνθέτη και στη μεγάλη προσωπικότητά του. Παρουσιάζεται με συγκεκριμένο τρόπο πώς επέδρασαν στη μουσική δημιουργία του οι νέες οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις, ποια ήταν η επιρροή των ιδεών του Διαφωτισμού σε αυτόν, πώς επέδρασαν στο έργο του οι τεχνικές καινοτομίες της εποχής στα μουσικά όργανα. Σε αυτήν τη βάση, και μέσα από την παρουσίαση των τριών διαφορετικών περιόδων στις οποίες συνήθως κατηγοριοποιείται το έργο του στη σχετική αρθρογραφία, αναλύεται ποιο είναι το νέο που έφερε ο Μπετόβεν στη μουσική της εποχής, ενώ αντλούνται και γενικότερα συμπεράσματα για τη σχέση ανάμεσα στο χαρακτήρα της εκάστοτε εποχής και στα περιθώρια που αυτός αφήνει για τη δημιουργία στις τέχνες.

Το κείμενο με τίτλο «Ο ρόλος των μεσαίων στρωμάτων στη διαδικασία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία» εστιάζει στην κριτική παρουσίαση βασικών στοιχείων του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκε στη ΓΛΔ το ζήτημα της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Χωρίς να έχει, από τον ίδιο του το χαρακτήρα, τη φιλοδοξία αναλυτικής μελέτης πάνω στο ζήτημα, παρουσιάζει κάποιους χρήσιμους προβληματισμούς για την εμβάθυνση της σχετικής μελέτης.

Στην ενότητα «Μαρξ – Ενγκελς» περιλαμβάνονται δύο κείμενα για τη ζωή και το έργο του Φρ. Ενγκελς, αρχή μιας σειράς άρθρων της ΚΟΜΕΠ με αφορμή τη 200ή επέτειο της γέννησης του μεγάλου επαναστάτη. Το πρώτο, με τίτλο «Φρίντριχ Ενγκελς», γράφτηκε από τον Β. Ι. Λένιν το 1895, ενώ το δεύτερο, με τίτλο «Για την επέτειο της γέννησης του Φρίντριχ Ενγκελς», γράφτηκε από τον Wolf Dieter Gudopp το 2000. Στα δύο κείμενα παρουσιάζονται τόσο οι συνθήκες της εποχής στις οποίες ο Ενγκελς θεμελίωσε μαζί με τον Μαρξ την κομμουνιστική κοσμοθεωρία όσο και οι βασικοί σταθμοί της θεωρητικής συμβολής του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: