«Αιωνίως Άνεργη», Αντιγόνη Η.

Οι καταγραφές της, με τον τρόπο της αποτυπωμένες, συνθέτουν παραστατικά το ανεργασιακό τέλμα του 21ου αιώνα οδηγώντας τον αναγνώστη –ακόμα και υποκείμενα διαφορετικών ταυτοτήτων- να ταυτιστούν με την συγγραφέα, την ίδια στιγμή που αποτελεί παρακαταθήκη για την εξέταση –πολιτική και προσωπική- θεμάτων που παρότι άπτονται ιδιαίτερα γενικευμένων εμπειριών του κόσμου της εργασίας παραμένουν άρρητες, με την δυναμική τους αντίστοιχα ανεξερεύνητη.

Το βιβλίο της Αντιγόνης Η. με τίτλο Αιωνίως Άνεργη: συνεντεύξεις εργασιακής επισφάλειας κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κινούμενοι Τόποι και θέτει στο φως της δημοσιότητας καρέ καρέ το χρονικό του κρίσιμου αγώνα της αναζήτησης εργασίας. Ήδη από τη θεματική του, το εν λόγω βιβλίο σηματοδοτεί μια τομή  στην ελληνική βιβλιογραφία καθώς και στο εύρος των εργατικών μαρτυριών που διατίθενται στην ελληνική βιβλιαγορά. Ένα είδος –μάλιστα- στο οποίο οι συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν αφιερώσει μία ολόκληρη εκδοτική σειρά. Όλοι έχουμε περάσει από- άκαρπες το λιγότερο-συνεντεύξεις για δουλειά, αλλά ενώ οι συνεντεύξεις των εκάστοτε υποψηφίων εργαζομένων από τους/τις εκάστοτε εργοδότες/-τριες αποτελούν κοινό εμπειρικό τόπο και αδιαμφισβήτητο στάδιο κατά τις διαδικασίες επαγγελματικής αποκατάστασης, δεν αποτελούν παρά ελάχιστα κοινό τόπο της δημόσιας συζήτησης ή της εγχώριας ιστορικοπολιτικής καταγραφής.

Πίσω λοιπόν από το τολμηρό της εν λόγω έκδοσης, διακρίνεται η πιεστική ανάγκη της  έκθεσης του τιμήματος που απαιτείται τη σήμερον ημέρα η εξεύρεση μιας εργασίας και δυστυχώς πολλές φορές η μη εξεύρεσή της -παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των  ενδιαφερομένων- καθώς και της έκθεσης του ίδιου του θεσμικού μηχανισμού της απασχόλησης και των όρων που επιβάλλει στα υπό  εργασιακή αναζήτηση υποκείμενα για να πετύχουν τις περισσότερες φορές τουλάχιστον ένα minimum του στόχου τους.

Η Αντιγόνη Η. με τις γλαφυρές της περιγραφές και τα τραγελαφικά στιγμιότυπα μίας σειράς άκαρπων -ως επί το πλείστον- συνεντεύξεων  μυεί τον/την αναγνώστη/-στρια στην Οδύσσεια του κάθε ανέργου στον/στην οποίο/-α η δυσμενή του/της  θέση επιφυλάσσει  μια τέτοια εμπειρία –η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί από ταπεινωτική και εξευτελιστική έως και εξοργιστική. Με το προσωπικό της ιδιαίτερο ύφος και με έναν λόγο ασθμαίνων, μας μεταφέρει ατόφια την αγωνία και την κενότητα  που διακατέχει τόσους και τόσους ανθρώπους που παλεύουν για μία εργασιακή θέση θυσιάζοντας ακόμα και τα ίδια τους τα πτυχία προκειμένου να καταφέρουν να λύσουν –πλέον πρόσκαιρα μόνο- το ζήτημα της επιβίωσής τους. Με όπλο της τον αυτοσαρκασμό και την καυστική ειρωνεία, ταλαντεύεται ανάμεσα στην απόγνωση την διακωμώδηση, διασώζοντάς έτσι μια αισιόδοξη νότα ή και το ανάλαφρο της ανάγνωσης ενός βιβλίου με πικρό και δύσκολο θέμα. Στις σελίδες της παρελαύνει όλη η γκάμα των θεμάτων του στρες, της επαγγελματικής εξουθένωσης, της παρενόχλησης, της επισφαλούς εργασίας, των δυσλειτουργιών του γραφειοκρατικού μηχανισμού, των αντιφάσεων, του σεξισμού, του υποκατώτατου μισθού, των νέων εργασιακών αξιώσεων και της αναντιστοιχίας πτυχίων και σύγχρονων  αναγκών της αγοράς εργασίας.

Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτα κατατοπιστικό βιβλίο με αιχμές για το μέλλον της εγχώριας εργασίας, πλήρως εναρμονισμένο με τον παλμό των γεγονότων και τα σημεία των καιρών. Είναι γραμμένο σε καθημερινό, παραληρηματικό λόγο, απόλυτα συμβατό με τη δεινή θέση του γράφοντος και τις τρικυμίες που αυτή προκαλεί στην σκέψη και την κατάθεση των μαρτυριών του, με όλες τις προβλεπόμενες συνειρμικές παρεκβάσεις. Οι καταγραφές της, με τον τρόπο της αποτυπωμένες, συνθέτουν παραστατικά το ανεργασιακό τέλμα του 21ου αιώνα οδηγώντας τον αναγνώστη –ακόμα και υποκείμενα διαφορετικών ταυτοτήτων- να ταυτιστούν με την συγγραφέα, την ίδια στιγμή που αποτελεί παρακαταθήκη για την εξέταση –πολιτική και προσωπική- θεμάτων που παρότι άπτονται ιδιαίτερα γενικευμένων εμπειριών του κόσμου της εργασίας παραμένουν άρρητες, με την δυναμική τους αντίστοιχα ανεξερεύνητη.

 

Πληροφορίες για το βιβλίο
Τίτλος: Αιωνίως Άνεργη: συνεντεύξεις εργασιακής επισφάλειας
Συγγραφέας: Αντιγόνη Η.
Σελίδες: 136
Α΄ Έκδοση: Απρίλιος 2019

Τσιμοπούλου Ματίνα

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: