Τρεις δεκαετίες χωρίς τον Κώστα Καραγιώργη

Μικρό αφιέρωμα σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες του σινεμά, με τη χαρακτηριστική λευκή κόμη.

Σήμερα συμπληρώνονται τρεις δεκαετίες από τον πρόωρο κι αδόκητο χαμό του ηθοποιού Κώστα Καραγιώργη, που ήταν μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες των κωμικών ταινιών της μεταπολίτευσης, με τη χαρακτηριστική λευκή κόμη ως σήμα-κατατεθέν.

Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του σημείωμα, γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έκανε μουσικές σπουδές στο πιάνο κι αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου.

Από το 1960 έκανε τα πρώτα του βήματα στο σανίδι και πρωταγωνίστησε σε δεκάδες θεατρικά έργα και τηλεοπτικά θεατρικά. Έγινε όμως γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως από τον κινηματογράφο -και δευτερευόντως από την τηλεόραση.

Μεταξύ πολλών άλλων επιτυχιών, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες «Ουρανός», «Εκδρομή», «Τα χρόνια της Οργής», «Χωρίς Φόβο και Πάθος». Παράλληλα ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας “The Devils Mask” (και σε μια νεότερη εκδοχή “Land of the Minotaur”), όπου παίζει με το ψευδώνυμο Costa Scouras.

Λαμπρή ήταν και η τηλεοπτική του καριέρα. Ποιος δεν θυμάται το λοχαγό Έκτορα Ψάχο που ενσάρκωσε μοναδικά στον «Άγνωστο Πόλεμο»; Πρωταγωνίστησε επίσης στις σειρές: «Εν Τούτω Νίκα», «Κοκορόμυαλη», «Το Κανάλι των Παρανόμων», «Δέκατο Τρίτο Ανακριτικό Γραφείο» κ.ά.

Τη δεκαετία του 80′ συμμετείχε σε αρκετές ταινίες που ήταν στο ελαφρύ κλίμα της εποχής, καθώς και σε κάποιες φτηνές βιντεοκασέτες. Κι εκεί όμως ξεχωρίζουμε αρκετές καλές στιγμές, με πιο εμβληματική ίσως τη συμμετοχή του στην ταινία του Γ. Κωνσταντίνου “The Κόπανοι”, από την οποία γίνεται γνωστός ακόμα και στις νεότερες γενιές, που δεν τον πρόλαβαν.

Ο Κώστας Καραγιώργης πέθανε σαν σήμερα, στις 13 Μάη 1989, από ανακοπή καρδιάς, ενώ βρισκόταν σε θεατρική περιοδεία στον Καναδά. Ήταν παντρεμένος με τη χορεύτρια Στέλλα Λιβανίου, ενώ ο γιος του Νίκος Καραγιώργης φαίνεται να πήρε τόσο το ταλέντο του ηθοποιού, όσο και στοιχεία από την εξωτερική του εμφάνιση -μαζί και το χαρακτηριστικό λευκό μαλλί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: