Το “Για να μην τα Χρωστάω” έγινε θέμα εξετάσεων στο ΑΠΘ!

Σε μια εποχή, που ο πολιτικός λόγος των κομμάτων εξουσίας μοιάζει βασικά με τρολάρισμα στο διαδίκτυο, το τραγούδι του Μιθριδάτη -χωρίς να είναι κάποιο αριστούρημα, χωρίς ατέλειες- παράγει πολιτικό λόγο και είναι αν μη τι άλλο πολιτικό γεγονός.

Το τραγούδι του ράπερ Μιθριδάτης έγινε πρόσφατα πολιτικός γεγονός στη χώρα μας. Σε ποιο βαθμό αποτυπώνουν, κατά τη γνώμη σας, οι στίχοι του την ανάλυση του Ρόμπερτ Πάξτον περί φασισμού; Διακρίνετε στο τραγούδι αυτό ιδέες οι οποίες να συγκλίνουν με κάποιε ιδέες που συζητήσαμε στο μάθημά μας ή οι οποίες να συγκρούονται με αυτές;

Αυτή ήταν η ερώτηση που έβαλε στους μαθητές του ο πανεπιστημιακός Σπύρος Μαρκέτος, και ασφαλώς δεν είναι τυχαία η σχολή (το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ) ούτε το μάθημα: Αντικοινοβουλευτισμός και δικτατορίες. Για να παραφράσουμε άλλωστε και τον τίτλο ενός βιβλίου του Μαρκέτου για τον Μουσολίνι -στην ίδια θεματική, περί δικτατοριών- δεν είναι λίγα τα θεσμικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να γράψουν το “πώς φίλησα τον Μητσοτάκη” -και παλιότερα τον Τσίπρα, τον Σαμαρά, τον ΓΑΠ και την εξουσία γενικώς.

Άλλωστε σε μια εποχή, που ο πολιτικός λόγος των κομμάτων εξουσίας μοιάζει βασικά με τρολάρισμα στο διαδίκτυο, το τραγούδι του Μιθριδάτη -χωρίς να είναι κάποιο αριστούρημα, χωρίς ατέλειες- παράγει πολιτικό λόγο και είναι αν μη τι άλλο πολιτικό γεγονός.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: