“Τίποτα δεν πάει χαμένο…” – Η Νατάσσα Μποφίλιου αφιερώνει στους απεργούς της Μαλαματίνα

Συνέντευξη της Μποφίλιου στην Ελληνοφρένεια: “Δεν εγκαταλείπουμε τη ζωή, την παλεύουμε όλοι μαζί. Πέρασαν χρόνια για να μπορέσουμε να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε, να καταγγείλουμε όσα συμβαίνουν”

Η Νατάσσα Μποφίλιου δίνει μια διαφορετική συνέντευξη στην Ελληνοφρένεια και τον Χρήστο Αβραμίδη (με την τεχνική βοήθεια του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη), στην οποία μιλάει για όλα. Για τις ανασφάλειες στη διαδρομή ενός καλλιτέχνη, για τις δυσκολίες, τον σεξισμό και την καχυποψία που αντιμετώπισε στην αρχή της δικής της διαδρομής, πριν καταξιωθεί, με ειρωνικές φράσεις του στιλ “έλα τώρα το κοριτσάκι”.

Λέει χαρακτηριστικά ότι “πέρασαν χρόνια για να βρούμε τις λέξεις να πούμε αυτά που νιώθουμε, την πατριαρχία, τη σεξιστική συμπεριφορά. Δεν ήξερα τις λέξεις να το εκφράσω, δεν είχα κανάλια να το διοχετεύσω. Δεν είχα σκεφτεί ότι πρέπει να πάω στην αστυνομία, όταν δέχτηκα επιθετική συμπεριφορά”.

Περιγράφει τις τραυματικές εμπειρίες που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία -με ελάχιστες εξαιρέσεις- στο εργασιακό της περιβάλλον. Και βρίσκει τη ρίζα του προβλήματος στο κυρίαρχο πολιτικό πλαίσιο, όπου δεν υπάρχει διάθεση αλλαγής και διακηρύσσεται πως όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει. Οπότε ευνοούν την “προσαρμογή”, την υποταγή. Συμπεραίνει πως το βασικό είναι να αξιοποιείς μια εμπειρία για να υπάρξει ανακούφιση στους επόμενους που θα βιώσουν κάτι παρόμοιο. να υπάρχει ένα σωματείο, για να το καλέσεις άμεσα. Μνημονεύει μάλιστα τους στίχους του Φώντα Λάδη (πάρ’ το απόφαση βρε Στράτο, μπες κι εσύ στο Συνδικάτο) και αφιερώνει το “Τίποτα δεν πάει χαμένο” του Μάνου Λοΐζου στους απεργούς της Μαλαματίνα.

Διηγείται τις δικές της σκέψεις και αναμνήσεις από τον πατέρα της, που της τραγουδούσε τον ύμνο του ΕΑΜ κάθε πρωί. Σκέφτεται πως όλοι αξίζουν μια ευτυχισμένη ζωή, με πλούσια συναισθήματα, και αυτό δεν είναι μια ψεύτικη εικόνα στο Instagram. Μιλάει για τη σχέση της με τους δικούς της συνεργάτες και τονίζει πως “προσπαθούμε να αποκτήσουμε στην προσωπική μας ζωή αυτό που οραματιζόμαστε για την κοινωνία”. Δηλώνει περήφανη και ευγνώμων, γιατί “έχουμε νικήσει μεταξύ μας τους ανταγωνισμούς, τη μαρκίζα, τα χρήματα. Έχουμε πιο σημαντικές αξίες από τον ατομισμό”…

Τα υπόλοιπα στο βίντεο που ακολουθεί:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: