Θέατρο τη Δευτέρα: «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή (Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου»)

Η σατιρική κωμωδία-πολιτική σάτιρα του Σωτήρη Πατατζή, «Δον Καμίλο», που γράφτηκε για τον αξέχαστο σπουδαίο Μίμη Φωτόπουλο, δοσμένη από τη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου» που συνεχίζει ν’ αντιστέκεται στη σύγχρονη βαρβαρότητα παράγοντας άρτιο και ποιοτικό πολιτιστικό αποτέλεσμα και να παρεμβαίνει με θέση και άποψη στην καρδιά του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Η σατιρική κωμωδία του Σωτήρη Πατατζή «Δον Καμίλο» γράφτηκε για τον αξέχαστο μεγάλο μας ηθοποιό και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Μίμη Φωτόπουλο. Ο Πατατζής εμπνέεται από τα ευθυμογραφήματα του Ιταλού συγγραφέα Τζοβάνι Γκουαρέσκι αλλά δημιουργεί τη δική του πλοκή και τους δικούς του χαρακτήρες.

Πρόκειται για μια πολιτική σάτιρα γεμάτη σαρκασμό και αυτοσαρκασμό όπου μέσα από το χιούμορ αναδεικνύεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κρατούσα συντηρητική εξουσία και την ελπιδοφόρα κομμουνιστική, οι υπόγειες διασυνδέσεις της επίσημης Εκκλησίας με την εξουσία, η εμπλοκή της στα πολιτικά δρώμενα, αλλά και η μεγάλη δύναμη της γνήσιας και ειλικρινούς φιλίας και του έρωτα.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958 στο θέατρο «Άλφα» από το θίασο του Μίμη Φωτόπουλου και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία μέχρι τις μέρες μας όπου κι αν παίζεται. Την παράσταση που πρωτοπροβλήθηκε στην ΕΡΤ2, το 1982, με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο σπουδαίο Μίμη Φωτόπουλο, μπορείτε να δείτε εδώ:

Θέατρο τη Δευτέρα: «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή (1982)

Το 2007 ο «Δον Καμίλο» ανέβηκε από τη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου». Στα 17 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή της (2004), χρόνια γεμάτα δημιουργικότητα και εθελοντική σκληρή δουλειά, η Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου» έχει ανεβάσει 16 έργα και έχει δώσει εκατοντάδες παραστάσεις μπροστά σε χιλιάδες θεατές.

Έχοντας για έδρα το  – διαμορφωμένο με μεράκι και προσωπική εργασία των μελών της που δεν σταματάει ποτέ – ισόγειο ενός κτιρίου στις  εργατικές πολυκατοικίες στο Γεροβουνό, στο  Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, όπου στεγάζεται και το μικρό θεατράκι της ομάδας,  η Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου» επιμένει ν’ αντιστέκεται στους σύγχρονους βάρβαρους καιρούς, να παράγει άρτιο και ποιοτικό πολιτιστικό αποτέλεσμα και να παρεμβαίνει με θέση και άποψη στην καρδιά του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή (Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου») / Αλέξανδρος Γεροκομής (Δον Καμίλο) – Γιώργος Ταρουνάς (Πεπόνε)

Επιμέλεια σκηνοθεσίας: Σήφης Μανταδάκης, με τη συμβολή της Γεωργίας Χαραμαρά και της Ασπασίας Μηλιαράκη

Σκηνικά – κοστούμια: «Εκτός Σχεδίου»

Επιλογή μουσικής: Ηλίας Σκούρης

Φωτισμοί – Ήχος: Λευτέρης Γιαννακόπουλος, Παναγιώτης Σαρέλλας, Αλέξανδρος Ζουριδάκης

Ερμηνεύουν:

Νικολέτο: Λευτέρης Γιαννακόπουλος
Φλωράτος: Κώστας Χατζόπουλος
Τζούλια: Δήμητρα Ελευθερίου
Κυρία: Ασπασία Μηλιαράκη
Μάριο: Παναγιώτης Σαρέλλας
Δον Καμίλο: Αλέξανδρος Γεροκομής
Καρδινάλιος: Κυριάκος Κοσμίδης
Ασπασία: Γεωργία: Χαραμαρά
Πεπόνε: Γιώργος Ταρουνάς

Δείτε την παράσταση:

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: