Σχετικά με τη «συμπεριφορά γερμανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα τον καιρό της Κατοχής»

Tο θέμα των κλεμμένων αρχαιοτήτων εντάσσεται στο συνολικό ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, που όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την «αριστερή» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνούνται να απαιτήσουν.

Η Ντόιτσε Βέλλε δημοσιεύει αποσπάσματα από άρθρο  γερμανικής εφημερίδας  με τίτλο «Σφαγές και μερικά όμορφα σουβενίρ», που αναφέρεται στη «συμπεριφορά γερμανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα τον καιρό της Κατοχής»:

«Παρά το υποτιθέμενο ενδιαφέρον για τα αρχαιολογικά ευρήματα, γερμανοί στρατιώτες λεηλάτησαν μουσεία, πραγματοποιήθηκαν παράνομες ανασκαφές και ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Γερμανία. Οι επιπτώσεις της γερμανικής κατοχής στην ελληνική αρχαιολογική επιστήμη είναι ορατές μέχρι σήμερα. Την τελευταία περίοδο επιστήμονες προσπαθούν να ρίξουν φως στην πολύπλοκη υπόθεση και όποτε είναι εφικτό επιστρέφονται αρχαιολογικά ευρήματα. (…)».

Ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας σημειώνει ότι Γερμανοί αρχαιολόγοι μετά τον πόλεμο προσπάθησαν να «ωραιοποιήσουν» την περίοδο της Κατοχής. Αναφέρεται συγκεκριμένα στον Ρόναλντ Χάμπε που έγραφε το 1950, ότι «δεν επρόκειτο για κλοπές, αλλά για σουβενίρ, όπως λυχνάρια, μπουκαλάκια, θραύσματα από μάρμαρα ή μωσαϊκά, τα οποία ο κόσμος λαχταρά και εν καιρώ ειρήνης»…

Οι «επιπτώσεις» του γερμανικού φασισμού στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας έχουν ονόματα και λέγονται πλιάτσικο, παράνομες ανασκαφές, καταστροφές, ζημιές, όσων αρχαιοτήτων δεν κατάφεραν με άφταστο ηρωισμό οι φύλακες να προστατεύσουν από τη ναζιστική λαίλαπα, ακόμα και θάβοντάς τες.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση αυτή η «συμπεριφορά» των χιτλερικών  καταγράφηκε από Επιτροπή ΕΑΜιτών Αρχαιολόγων, κορυφαίων επιστημόνων, μετά από υπερπροσπάθεια, σε λεπτομερή έκθεση 166 σελίδων (για τα εργα και ημέρες των ναζί και την έκθεση, μπορείτε να διαβάσετε εδώ αναλυτικά).

Την ύπαρξη αυτής της έκθεσης αγνοούσαν για δεκαετίες οι υπουργοί Πολιτισμού των ελληνικών κυβερνήσεων, ή έκαναν τα στραβά μάτια για να μη διαταραχτούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, από μια πιθανή υποβολή αιτήματος για επιστροφή των αρχαιοτήτων. Γιατί, όπως σωστά καταλάβατε, το θέμα των κλεμμένων αρχαιοτήτων εντάσσεται στο συνολικό ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, που όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την «αριστερή» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνούνται να απαιτήσουν.

Το ίδιο ζήτημα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, χαϊδεύοντας τους φασίστες, διοργανώνοντας αντικομμουνιστικές φιέστες και παραχαράσσοντας την Ιστορία, αρνείται ακόμα και να συζητηθεί στα όργανά της, παρά τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Εκεί λοιπόν βρίσκεται (και λύνεται) το ζήτημα: Η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει άμεσα από τη Γερμανία την επιστροφή στον τόπο τους των αρχαιολογικών θησαυρών που αρπάχτηκαν από τους ναζί, την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών (όσων δεν ήταν ανεπανόρθωτες…), και να  πληρώσει άμεσα τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: