Πολιτισμός και ΚΚΕ: «Φίλες και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σας ευχαριστούμε!»

Κόμμα σοβαρότητας και γνήσιου πατριωτισμού, που χαίρει σεβασμού και εκτίμησης φίλων κι αντιπάλων και γι’ αυτό, μ’ ό,τι καταπιάνεται, κυρίως στον τομέα του πολιτισμού είναι ιδιαίτερα προσεγμένο…το Κ.Κ.Ε., το πιο ιστορικό κόμμα της πατρίδας μας!

Από τον δημοσιογράφο – λογοτέχνη κ. Βασίλη Π. Καυκόπουλο λάβαμε και δημοσιεύουμε το κείμενο που ακολουθεί: 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Κ.Κ.Ε.
* Συγκλονιστικό το πρόγραμμα του Διημέρου της Κομμουνιστικής νεολαίας

ΤΟΥ ΒΑΣ. Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Τον μη μετέχοντα των πολιτικών αχρείον είναι» διδάσκει ο αρχαίος πρόγονός μας και ο γράφων, Φίλες και Φίλοι μου, χρόνια τώρα μετέχει και συμμετέχει απλά, σεμνά και ταπεινά στον πολιτικό στόχο (και πνευματικό, εξάλλου) για ένα καλύτερο κόσμο !

Οπωσδήποτε, θα έλεγα, ένας καλύτερος κόσμος δεν μπορεί να μην έχει ουσιαστικό μερίδιο στον πολιτισμό. Όσον δ’ αφορά τον ελληνικό πολιτισμό, θα τολμούσα να πω, αυτό το μερίδιο θα μπορούσε να αντανακλά σε μέγεθος όσο το εμείς κυριαρχεί σαν πρωτογενής και βασική ουσία της ελληνικής πράξης μέσα στην Ιστορία …

Φίλες και Φίλοι,

πρόσφατα, με κέντρο τον Αλισ(σ)ό, η Κ.Ν.Ε. διοργάνωσε το 27ο αντιϊμπεριαλιστικό διήμερό της, το οποίο ετίμησε με την παρουσία του ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημ. Κουτσούμπας ενώ παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πατρέων Κων. Πελετίδης και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρ. Νικολάου. Αξίζει δε να σημειωθή ότι πλήθος κόσμου, νέοι και μεγαλύτεροι, άνθρωποι της εργατιάς, του πνεύματος και των γραμμάτων, μαθητές και φοιτητές παρηκολούθησαν το ενδιαφέρον αυτό διήμερο. Διήμερο αντιϊμπεριαλιστικό, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, ακριβώς, λόγω της γενικευμένης συσσώρευσης πυρηνικών στον Άραξο που, ο μη γένοιτο, εάν δημιουργηθεί πυρηνική πολεμική εμπλοκή, η δυτική Ελλάδα (με επίκεντρο την περιοχή μας) θ’  αφανισθή από τον χάρτη !…

Αλλά, ας επανέλθουμε, με το ερώτημα – που αποτελεί και την απάντηση κατά κάποιον τρόπο – που συνίσταται η πολιτιστική παρέμβαση και παρεμβολή της Κ.Ν.Ε. και του … Κ.Κ.Ε. ; Απαντώ, στον εαυτό μου πρώτα και κύρια : στο ότι τίμησαν και τιμούν με το παραπάνω την ποιοτική μουσική ! Μα, υπάρχει και μη ποιοτική μουσική ; Βεβαίως και υπάρχει. Υπάρχει και «μουσική» που κακώς, κάκιστα την ονομάζουν … μουσική (!) ενώ θάπρεπε να την ονομάζουν υποκουλτούρα ! Και πολύ, ενδεχομένως, θα της πήγαινε …

Τίμησε η Κ.Ν.Ε. και το Κ.Κ.Ε. τη γνήσια δημοτική μας παράδοση. Αυτή την παράδοση, που συνιστά το των Ελλήνων άσμα ! Αυτή την παράδοση, που βγαίνει από τους πόνους και τους καημούς του ταλαιπωρημένου λαού μας !

Ο Ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, έχει γράψει : «Πήγαινε στα Δημοτικά τραγούδια, στη Δημοτική Τέχνη, και στη χωριάτικη και τη λαϊκή ζωή, για να βρεις τη γλώσσα σου και την ψυχή σου. Και μ’ αυτά τα εφόδια, αν έχεις μέσα σου ορμή και φύσημα, θα πλάσεις ό,τι θέλεις : Παράδοση και Πολιτισμό και αλήθεια … και φιλοσοφία».

Αυτή την ψυχή, αυτά τα εφόδια, τούτη την ορμή και τούτο το φύσημα στα σίγουρα – κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αρνηθή – διαθέτει το Κ.Κ.Ε., το πιο ιστορικό κόμμα της πατρίδας μας ! Κόμμα σοβαρότητας και γνήσιου πατριωτισμού, που χαίρει σεβασμού και εκτίμησης φίλων κι αντιπάλων και γι’ αυτό, μ’ ό,τι καταπιάνεται, κυρίως στον τομέα του πολιτισμού είναι ιδιαίτερα προσεγμένο. Έτσι, λοιπόν, στο παραπάνω πλαίσιο, η βραδιά όπου το σχήμα ανάσα γης είχε την … τιμητική του το πρόγραμμα μας καθήλωσε, μας συνεπήρε στην κυριολεξία ! Πραγματική ανάσα γης, η επιλογή των δημοτικών τραγουδιών μας θύμισε τον εθνικό ποιητή Κωστή Παλαμά που λέει : « Τίποτα το δημοτικότερο από τα ομηρικά ποιήματα και τίποτα ομηρικότερο από τα Δημοτικά μας Τραγούδια». Κλείσαμε, εκείνο το βράδυ στο αντιϊμπεριαλιστικό πρόγραμμα της Κ.Ν.Ε. που ήταν φωνή του λαού μας ενάντια στον πόλεμο, που ήταν φωνή της καρδιάς της νεολαίας μας για μια ειρηνική ζωή, χωρίς αίμα έτσι ώστε να ζουν οι λαοί αδελφωμένοι, κλείσαμε – κατά Διον. Σολωμό – μέσα στην ψυχή μας την Ελλάδα !

Μας δίδαξε το Κ.Κ.Ε. ότι το Δημοτικό Τραγούδι είναι αγέραστο σαν τα αείζωα δέντρα των μύθων. Μπορούμε δε να το απολαμβάνωμε σα να πρωτογεννιέται κάθε στιγμή !

Φίλες και Φίλοι, σήμερα που οι κοινωνίες μας ασφυκτιούν μέσα σ’ αυτή την παγκόσμια καπιταλιστική λαίλαπα – και, βεβαίως, δεν είναι άμοιροι ευθυνών -, σήμερα που η νεολαία μας (και όχι μόνο της πατρίδας μας) σαπίζει στα ναρκωτικά και την πολυποίκιλη υποκουλτούρα, το δημοτικό τραγούδι ενός λαού είναι το κάτοπτρο, όπως σημειώνει ο Δ. Λαυράγκας, της ψυχικής του διάθεσης, είναι η συνολική εκδήλωση των συναισθημάτων και του χαρακτήρα του, μια εικόνα της καλλιτεχνικής του διανόησης, είναι, οπωσδήποτε, ο εθνισμός του. Και όπως τονίζει ο μεγάλος Φιντέλ Κάστρο : «Είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε με ευλάβεια την πολιτιστική δημιουργία κάθε λαού …».

Είναι γεγονός, ότι το Κ.Κ.Ε. μας έχει δείξει αμέτρητα δείγματα σεβασμού και προσήλωσης στις ιερές παρακαταθήκες, στις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας. Το Κ.Κ.Ε., που είναι γέννημα και θρέμμα αυτού του λαού, που στις ιδεολογικές του «φλέβες» κυλά ο επαναστατικός οίστρος των ηρώων του 1821 και του 1940, μας απέδειξε περίτρανα για μιαν ακόμη φορά ότι, «το Δημοτικό τραγούδι είναι το πιο γνήσιο γέννημα του ελληνικού λαού, λουλούδι θρεμμένο με το αίμα του και ποτισμένο με τον ιδρώτα και το δάκρυ του». Αυτή τη λεβέντικη περπατησιά κι αυτούς τους λεβέντικους αθάνατους χορούς σ’ όλη τους την διαύγεια δίχως ίχνος τεχνικής ή εξεζητημένης παρέμβασης μας προσέφερε το 27ο αντιϊμπεριαλιστικό Διήμερο. Γιατί, όπως σημειώνει ο εθνικός ποιητής Γιάννης Ρίτσος «Στο κλαρίνο του Χαλκιά βογγάει, τινάζεται, χαμογελάει, χορεύει η Ελλάδα … Θάλασσες και βουνά της, αρματωλοί και κλέφτες, παλικαράκια στριφτομούστακα στη μάχη και στο τσάμικο, μαυροφορούσες ανταρτομανάδες και κοράσια πλεξουδοστεφάνωτα, πέντε κοτσύφια στον ελαιώνα και, στο βάθος βάθος, πάντα το άγρυπνο, μερακλωμένο αηδόνι» !

Φίλες και Φίλοι, του Κ.Κ.Ε. και της Κ.Ν.Ε. σας αξίζουν συγχαρητήρια, γι’ αυτή σας την πολιτιστική και πολιτισμική συνεισφορά. Διδάξατε το λαό μας (και τη νεολαία μας) τι θα πη εθνική συνείδηση και γνήσιος, αληθινός πατριωτισμός. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: