Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: “Smooth operator”

Τον Ιούλη του 1984, κυκλοφορεί στο ΗΒ το άλμπουμ Diamond Life, το πρώτο της Sade. Το άλμπουμ ανοίγει το κομμάτι Smooth Operator. Μια μίξη από R&B, τζαζ και ποπ δημιουργεί ένα συναρπαστικό – χορευτικό – αποτέλεσμα με πρωταγωνιστές τα κρουστά και το σαξόφωνο.

Νυχτερινή απόδραση δίπλα στη θάλασσα. Τα φώτα του μικρού μπαρ απέναντι αλλάζουν σχήματα τρεμοσβήνοντας πάνω στα σκοτεινά νερά. Η αίσθηση της αλμύρας απλώνεται στο δέρμα καθώς τα βρεγμένα δάχτυλά σου βουλιάζουν στην άμμο και ο απαλός παφλασμός του νερού μπλέκεται με τις νότες ενός τραγουδιού που φέρνει το δροσερό αεράκι. Δεν είναι οι – μάλλον αδιάφοροι – στίχοι, αλλά αυτός ο διαβολεμένος συγκερασμός κρουστών και σαξόφωνου που ανεβάζει παλμούς και κλιμακώνεται μαζί με τη διάθεσή σου, κάνοντάς τη ανυποχώρητη: Τίποτα δεν μπορεί να της πάει κόντρα απόψε. Ούτε προβλήματα, ούτε άγχος, ούτε άσχημες σκέψεις, ούτε, ακόμα, ο ένοικος του κάτω διαμερίσματος που σε προσγειώνει στο μπαλκόνι του τρίτου, ζητώντας να χαμηλώσεις την ένταση του πικάπ…

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: “Smooth operator”

Sade – Smooth operator

35 ακριβώς χρόνια πριν, τον Ιούλη του 1984, κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το άλμπουμ Diamond Life. Είναι το πρώτο της αγγλικής μπάντας Sade. Το cd έχει κάνει δυο χρόνια πριν την εμφάνισή του, όμως το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει σε δίσκο βινυλίου:

Το άλμπουμ ανοίγει το κομμάτι Smooth Operator, με το μουσικό θέμα του να κινείται μεταξύ R&B, τζαζ και ποπ, με τρόπο που να δημιουργεί ένα συναρπαστικό – χορευτικό – αποτέλεσμα με πρωταγωνιστές τα κρουστά και το σαξόφωνο.

Η 60χρονη σήμερα Sade Adu ή Sade που εκτός από τραγουδίστρια, γράφει τραγούδια και ασχολείται με την ηθοποιία, γεννήθηκε στη Νιγηρία και μεγάλωσε στην Αγγλία. Και επειδή μας αρέσουν οι ζωντανές εκτελέσεις:

Το Smooth Operator γνώρισε μεγάλη επιτυχία, κατακτώντας θέσεις ψηλά στις πωλήσεις δίσκων σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η δημοτικότητά του είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουν εκατοντάδες επανεκτελέσεις και διασκευές. Χωρίς συγκεκριμένη σειρά ή αξιολόγηση, ξεχωρίσαμε κάποιες. Με αρκετή δόση νοσταλγίας, όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία της μπάντας, ερμηνεύουν το κομμάτι οι Nostalgic Radio, από το Τενεσί των ΗΠΑ:

Μας άρεσε η ερμηνεία της νεότερης, αφροαμερικανίδας, Pru (Prudencesa Renfro):

Αλλά και του Ιταλού Μάριο Μπιόντι, που το ηχόχρωμα της φωνής του και ο τρόπος που ερμηνεύει θυμίζουν Μπάρι Γουάιτ:

Πολύ καλή η ερμηνεία του Κουβανού Μόνγκο Σανταμαρία, που προσθέτει στο κομμάτι επιρροές από τη θητεία του στη ρούμπα και την αφροκουβανική λάτιν τζαζ:

Σε εντελώς διαφορετικό ήφος και εμφανώς πιο χαμηλή ένταση, η εκδοχή των Πολωνών 2m Acoustic Trio:

Οι OurEra από την Αυστρία ηχογραφούν το «δικό τους» Smooth Operator το 2013, με ήχο που κάποιες στιγμές παραπέμπει σε ακούσματα των δεκαετιών ’70-’80:

Εδώ ακούτε το Smooth Operator με… κάτι από ρέγγε:

Και προχωράμε σε εξωτικά επίπεδα! Γεύση Smooth Operator από την Arabic Orchestra of Western Music:

Όσο και αν ακούγεται τεττριμένο, εδώ ταιριάζει το «η μουσική δεν έχει σύνορα». Οι Bizimkiler παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή του Smooth Operator, με παραδοσιακά όργανα από την πατρίδα τους, το Αζερμπαϊτζάν:

Κλείνουμε με δυο ακόμα βίντεο. Το Smooth Operator από μια εγχώρια «βασίλισσα» της  ποπ…

…και από έναν απίθανο τύπο, μάλλον εξ Αμερικής, που δυσκολεύεσαι ν’ αποφασίσεις αν ξεχωρίζει περισσότερο για τις μουσικές του δεξιότητες ή για τον συνδυασμό μαοϊκό πηλήκιο-χρυσή-κρεμασμένη-στο-λαιμό-γκουμούτσα…

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… Τι κι αν γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, κάποια τραγούδια συνεχίζουν να συγκινούν τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, να τους συντροφεύουν στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής, να εκφράζουν τις αγωνίες, τον πόνο και τα όνειρά τους, να εμπνέουν τους αγώνες τους.

Η στήλη, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο ή τον τίτλο του «ειδικού», φιλοδοξεί να «παίξει» τραγούδια που γράφτηκαν για τον έρωτα, την αγάπη, το μεροκάματο, τη μετανάστευση, τον αγώνα για λευτεριά και για καλύτερη ζωή. Τραγούδια που γράφτηκαν από ποιητές, αλλά κι από δημιουργούς, που δεν διάβασαν ποτέ στη ζωή τους ποίηση… Ανασκαλεύοντας το παρελθόν και ψηλαφώντας την ιστορία τους, πότε γράφτηκαν, σε ποιες συνθήκες, από ποιους πρωτοτραγουδήθηκαν, ποιοι τα τραγουδούν στις μέρες μας.

Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, τραγούδια ελληνικά και «ξένα», με γνώμονα ότι, εκτός από το να θυμίζουν εικόνες από το παρελθόν, συναρπάζουν τις αισθήσεις, γεννούν συναισθήματα, μας εμπνέουν και μας συγκινούν σήμερα.

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… Ακούστε τα όλα εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: