Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: «Σε ποιο βουνό»

Μετρημένα στα δάχτυλα τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που ερμήνευσε η Πόλυ Πάνου. Οι στίχοι είναι του Χρήστου Κολοκοτρώνη, μιας μεγάλης μορφής του λαϊκού τραγουδιού.

Μετρημένα στα δάχτυλα τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που ερμήνευσε η Πόλυ Πάνου. Το «Σε ποιο βουνό» καταγράφεται ως ένα από τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια του συνθέτη και γενικότερα. Οι στίχοι είναι του Χρήστου Κολοκοτρώνη, μιας μεγάλης μορφής του λαϊκού τραγουδιού, με τον οποίο ο μεγάλος συνθέτης έγραψε συνολικά τρία τραγούδια.

Το «Σε ποιο βουνό» ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών στις αρχές της δεκαετίας του ’60, με τη φωνή της νεαρής Πόλυς Πάνου, που βρισκόταν στην αρχή μιας σπουδαίας όπως εξελίχτηκε πορείας στο λαϊκό τραγούδι. Στην άλλη πλευρά του δίσκου το ζεϊμπέκικο «Ειν’ ο καημός μου ένα πουλί», που ερμηνεύει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: «Σε ποιο βουνό»

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: «Σε ποιο βουνό» – Πόλυ Πάνου

Σε ποιο βουνό απόψε που πονώ
θα πάω να βρω τ’ αθάνατο νερό.
Σε ποια οξιά θα βρω τη μοναξιά,
σε ποια πηγή θα γειάνω τη πληγή.

Μέσα στη ζωή που βρέθηκα
για να πονώ, για να πονώ, βαρέθηκα.

Να ’μουν πουλί να πέταγα ψηλά
τους στεναγμούς να ρίξω χαμηλά.
Πικρός καημός, τετράδιπλη χαρά
να ’σαι φτωχός με πλούσια καρδιά.

Μέσα στη ζωή που βρέθηκα
για να πονώ, για να πονώ, βαρέθηκα.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 1995, η Πόλυ Πάνου θα ερμηνεύσει το «Σε ποιο βουνό» σε μια μεγάλη συναυλία για τον γιορτασμό των 70 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, στο Καλλιμάρμαρο.

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… Τι κι αν γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, κάποια τραγούδια συνεχίζουν να συγκινούν τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, να τους συντροφεύουν στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής, να εκφράζουν τις αγωνίες, τον πόνο και τα όνειρά τους, να εμπνέουν τους αγώνες τους.

Η στήλη, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο ή τον τίτλο του «ειδικού», φιλοδοξεί να «παίξει» τραγούδια που γράφτηκαν για τον έρωτα, την αγάπη, το μεροκάματο, τη μετανάστευση, τον αγώνα για λευτεριά και για καλύτερη ζωή. Τραγούδια που γράφτηκαν από ποιητές, αλλά κι από δημιουργούς, που δεν διάβασαν ποτέ στη ζωή τους ποίηση… Ανασκαλεύοντας το παρελθόν και ψηλαφώντας την ιστορία τους, πότε γράφτηκαν, σε ποιες συνθήκες, από ποιους πρωτοτραγουδήθηκαν, ποιοι τα τραγουδούν στις μέρες μας.

Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, τραγούδια ελληνικά και «ξένα», με γνώμονα ότι, εκτός από το να θυμίζουν εικόνες από το παρελθόν, συναρπάζουν τις αισθήσεις, γεννούν συναισθήματα, μας εμπνέουν και μας συγκινούν σήμερα.

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… Ακούστε τα όλα εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: