Συνέντεξη – Κοινοί Θνητοί: Ο κόσμος πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει!

Η ιστορία της λογοκρισίας στα ΜΚΔ συνεχίζεται. Πρόσφατα το Instagram κατέβασε ανάρτηση του τραγουδιού μας Αγγο διότι λέει θίγει κοινωνικό ζήτημα. Μεγάλη η ελευθερία του ίντερνετ… Αλλά για εμάς το βασικό κριτήριο για το αν κάνουμε καλή μουσική, είναι κατά πόσο ο κόσμος βρίσκει ουσία και νόημα σε αυτά που λέμε.

Οι Κοινοί Θνητοί δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Μιλάνε για αυτούς τα τραγούδια τους, τα θέματα που πιάνουν, ακόμα και το όνομά τους -που δείχνει με ποια πλευρά έχουν επιλέξει να είναι. Κυρίως όμως η απήχηση που βρίσκει η δουλειά τους στον κόσμο. Στους νέους, σε όσους νιώθουν κομμάτι της νιότης του κόσμου, σε όσους ακούνε ραπ ή άλλα είδη, σε όσους παλεύουν να αλλάξουν τον κόσμο και τραγουδάνε τα κομμάτια τους στις πορείες.

Αυτό το διάστημα, το συγκρότημα βρίσκεται σε περιοδεία, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλία και κορυφώνεται το προσεχές τριήμερο, στην Αθήνα, την Πάτρα και το Αγρίνιο. Αυτή ήταν η αφορμή για μια σύντομη συνέντευξη με τα μέλη του συγκροτήματος, που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την οργάνωση των συναυλιών και ανυπομονεί να δει την απήχηση που θα έχουν. Εμείς πάλι είμαστε σίγουροι, για αυτό όσοι ενδιαφέρονται, ας σπεύσουν όσο είναι ακόμα νωρίς…

Τα υπόλοιπα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

-Καταρχάς, πώς είναι οι συναυλίες στην εποχή του κορονοϊού, με διψασμένο κοινό αλλά και τους γνωστούς περιορισμούς;

Οι συναυλίες πλέον γίνονται σε ένα περιβάλλον όπως πριν την πανδημία, βέβαια με τον γνωστό διαχωρισμό εμβολιασμένων ανεμβολίαστων, με τον οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι και δεν δεν τον στηρίζουμε. Πήραμε ωστόσο την απόφαση να κάνουμε τις συναυλίες μας έτσι, διότι είναι ο μόνος τρόπος να γίνουν, και πρέπει να δουλέψουν διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών που τόσο καιρό είναι άνεργοι και αβοήθητοι από το κράτος, όπως μουσικοί, ηχολήπτες φωτιστές, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, διοργανωτές, γραφίστες και άλλοι τόσοι κλάδοι. Και βέβαια θέλουμε και εμείς να μένουμε ενεργοί σε όλες τις συνθήκες, κάτι που το το έχουμε αποδείξει όλο αυτό το δύσκολο διάστημα. Τέλος, ναι, ο κόσμος φαίνεται πολύ διψασμένος για συναυλίες μετά από 2 σχεδόν χρόνια περιορισμών.

-Πώς πήγαν τα πρώτα live της περιοδείας σε Λάρισα και Βόλο;

Τα δύο προηγούμενα live σε Λάρισα και Βόλο ήταν πάρα πολύ ωραία, με τους χώρους γεμάτους κόσμο και πολλή ενέργεια. Περάσαμε και εμείς και ελπίζουμε και το κοινό τέλεια!

-Πώς δέσατε με τα παιδιά της Βουκολικής Διαταραχής; Και πώς είναι η μουσική συνύπαρξη στη σκηνή μαζί τους;

Με τα παιδιά απ’ τη Βουκολική Διαταραχή κάνουμε παρέα χρόνια, έχουμε βρεθεί σε παρέες, σε γλέντια με όργανα και έχουμε συνεργαστεί σε διάφορα πρότζεκτ αρκετές φορές. Οι μουσικές μας έχουν ως κοινό παρονομαστή την παράδοση και εκεί μάλλον βρήκαμε και τον κοινό τόπο για τα live, εκτός βέβαια από την πολύ καλή παρέα που κάνουμε μαζί.

-Ήταν καλλιτεχνικά γόνιμη περίοδος για εσάς η καραντίνα; Σας ενέπνευσε κάποιο τραγούδι όλη αυτή η κατάσταση;

Μες στην καραντίνα πήραμε από νωρίς την απόφαση να μείνουμε ενεργοί και για να την παλέψουμε εμείς αλλά και για να κάνουμε παρέα στο κοινό μας. Έτσι διοργανώσαμε διαδικτυακές συναυλίες και βγάλαμε πάρα πολύ υλικό μες στην καραντίνα. Αυτό είναι κάτι που έκανε πολύ καλό και στη δική μας ψυχολογία αλλά φτιάξαμε γέρους δεσμούς και με το κοινό μας.

-Πώς είναι η διάδραση με το κοινό σας; Τι αντλείτε από αυτό;

Βλέπουμε με μεγάλη μας χαρά ότι η μουσική μας έχει βάση και συντροφεύει το κοινό σε διάφορες καταστάσεις της ζωής του, όπως τον έρωτα, τις διεκδικήσεις για μια καλύτερη ζωή, την διασκέδαση, την παρέα. Για εμάς αυτό είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό για το αν κάνουμε καλή μουσική, το κατά πόσο ο κόσμος βρίσκει ουσία και νόημα σε αυτά που λέμε.

-Πώς νιώθετε που τα τραγούδια σας γίνονται σύνθημα στους δρόμους και στις πορείες;

Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, εννοείται ότι όταν βλέπουμε ομάδες ανθρώπων , αγωνιστών, μαζικά να φωνάζουν συνθήματα η να έχουν πανό με τους στίχους η συγκίνηση και η δύναμη που αντλούμε από αυτούς τους ανθρώπους είναι τεράστια.

-Έχουν περάσει δυόμισι μήνες, αλλά δε γίνεται να μην το ρωτήσουμε: τι εντύπωση σας άφησε το live στο Πάρκο Τρίτση τον Σεπτέμβρη;

Απλά θα πούμε ότι το live στο πάρκο Τρίτση ήταν το καλύτερο που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής!

-Εσείς δεν έχετε μπράβους να σας διακόπτουν αλλά έχετε τη λογοκρισία του YouTube. Τι συνέχεια είχε αυτή η ιστορία;

Η ιστορία με το κομμάτι Του κόσμου οι λαοί είναι γνωστή. Τελικά βρήκαμε ένα τρόπο το κόμματι μας να υπάρχει στην πλατφόρμα, με διάφορες αλλαγές που κάναμε στο βίντεο και στον τίτλο του. Βέβαια η ιστορία συνεχίζεται και στα άλλα ΜΚΔ. Πρόσφατα το Instagram κατέβασε ανάρτηση του τραγουδιού μας Αγγο διότι λέει θίγει κοινωνικό ζήτημα. Μεγάλη η ελευθερία του ίντερνετ…

-Άμα ο λαός χορέψει αντάμα… Αργεί ακόμα; Τι χρειάζεται για να το πάρει απόφαση;

Εμείς πιστεύουμε ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Η εμπειρία που έχουμε όλοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια με όλα αυτά που συμβαίνουν, είναι μια αποκάλυψη του ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και σε όλη την κοινωνία. Ελπίζουμε και εμείς από τη σκοπιά της τέχνης να συνεισφέρουμε σε αυτήν την κατεύθυνση ώστε να “χορέψουμε αντάμα” και να ζήσουμε όπως μας αξίζει…

-Τι να περιμένει το κοινό από τους ΚΘ την επόμενη περίοδο;

Για το επόμενο διάστημα όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες έχουμε στόχο να κάνουμε live σε όσα περισσότερα μέρη γίνεται. Είναι κάτι που το θέλουμε πολύ και το χρωστάμε και στο κοινό και σε εμάς. Εννοείται ότι γράφουμε συνέχειά νέα κομμάτια, τα οποία όμως θα μείνουν για αργότερα, διότι η οργάνωση και η προετοιμασία των συναυλιών θέλει αρκετό τρέξιμο.

Οι εμφανίσεις των Κοινών Θνητών, μαζί με τη Βουκολική Διαταραχή συνεχίζονται το προσεχές τριήμερο

Την Παρασκευή στην Αθήνα, στο Fuzz

Το Σάββατο στην Πάτρα, στο Frida

Την Κυριακή στο Αγρίνιο, στη σκηνή Ανδρομέδα

Όσοι πιστοί -και είναι χιλιάδες- προλάβετε…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: