Ο θαυμαστός κόσμος του Λούις Άρμστρονγκ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Λούις Άρμστρονγκ, ο σημαντικότερος τρομπετίστας στην ιστορία της τζαζ και μια από τις μεγαλύτερες μορφές της μουσικής τον 20ο αιώνα.

Σαν σήμερα, στις 4 του Αυγούστου 1901, γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ ο Λούις Άρμστρονγκ, ο σημαντικότερος τρομπετίστας στην ιστορία της τζαζ και μια από τις μεγαλύτερες μορφές της μουσικής τον 20ο αιώνα.

Παιδί φτωχής οικογένειας, μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του που εγκατέλειψε την οικογένεια λίγο μετά τη γέννησή του, έζησε τα παιδικά του χρόνια μπαινοβγαίνοντας στο αναμορφωτήριο, όπου έμαθε κορνέτο.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «πανεπιστήμιο» την περιοδεία του με την ορχήστρα του πιανίστα Fate Marable η οποία έπαιζε πάνω σ’ ένα ατμόπλοιο που διέσχιζε τον Μισισιπή, για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησε, και θα αποτελούσε την αφετηρία μιας πορείας κατά την οποία ο Άρμστρονγκ θα έκανε γνωστή την τζαζ και το όνομά του σε όλο τον κόσμο.

Ο Άρμστρονγκ υπήρξε μια πληθωρική προσωπικότητα που μετέτρεψε την τζαζ σε μορφή τέχνης, βασισμένης στον αυτοσχεδιασμό, αναδεικνύοντας το ρόλο του σολίστα, ενώ ασχολήθηκε έντονα και με το τραγούδι.

Κατά τη διάρκεια της μουσικής του σταδιοδρομίας, συνεργάστηκε είτε ως τραγουδιστής είτε ως τρομπετίστας, με μερικούς από τους σημαντικότερους μουσικούς της τζαζ, μεταξύ αυτών ο Ντιούκ Έλινγκτον, η Έλα Φιτζέραλντ, ο Μπινγκ Κρόσμπι κ.ά.

Μια από τις τελευταίες επιτυχίες του Άρμστρονγκ υπήρξε η ερμηνεία του στο τραγούδι What a Wonderful World. Ίσως το πιο γνωστό τραγούδι του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: