«Ο κόσμος δεν θα αλλάξει μόνος του. Θα αλλάξει από εσένα»

Νέο, τόσο νέο που έχει, δεν έχει 24 ώρες ζωής. Ο λόγος για το νέο βίντεο των Prophets of Rage. To νέο σούπερ-γκρουπ, όπως ήδη το αποκαλούν στις ΗΠΑ, γέννημα θρέμμα τις ανάγκης και της οργής…που συσσωρεύεται χρόνια και την έχουμε δει να ξεσπά κατά καιρούς…ακόμη και επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, παρά τις τεράστιες δόσεις λίθιουμ που το σύστημα παρείχε αφειδώς στον αμερικανικό λαό με τον πρώτο μαύρο πρόεδρο.

Νέο, τόσο νέο που έχει, δεν έχει 24 ώρες ζωής. Ο λόγος για το νέο βίντεο των Prophets of Rage. To νέο σούπερ-γκρουπ, όπως ήδη το αποκαλούν στις ΗΠΑ, γέννημα θρέμμα τις ανάγκης και της οργής, αποτελούμενο από τους Tom Morello, Tim Commerford και Brad Wilk των Rage Against The Machine, Chuck D και DJ Lord των Public Enemy και B-Real των Cypress Hill.

Μίας οργής που συσσωρεύεται χρόνια και την έχουμε δει να ξεσπά  κατά καιρούς –Occupy Wall Street, Black Lives Matter κ.ά–  ακόμη και επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, παρά τις τεράστιες δόσεις λίθιουμ που το σύστημα παρείχε αφειδώς στον αμερικανικό λαό με τον πρώτο μαύρο πρόεδρο. Μέσα στον αμερικανικό λαό περιλαμβάνεται φυσικά  και το αμερικανικό κίνημα. Ωστόσο η εκλογή Τραμπ λειτούργησε ως πυροδοτικός μηχανισμός. Και μπορεί οι Ηνωμένες  Πολιτείες να μην σείονται καθημερινά από τις διαδηλώσεις όπως τις πρώτες εβδομάδες, ωστόσο τίποτα δεν έχει ξεφουσκώσει, η οργή δεν λέει να σιγάσει.  Μία οργή, που δεν στρέφεται μόνο ενάντια στον Τραμπ.

Από τους πρώτους που όχι μόνο έπιασαν τον οργισμένο σφυγμό ή καλύτερα συντονίστηκαν αλλά «μπήκαν» μπροστά ο Tom Morello. Ένας από τους πιο πολυμορφικούς και πολυδιάστατους κιθαρίστες στη σημερινή παγκόσμια ροκ σκηνή, αφού εκτός από τον γνωστό όγκο, τα ακόρντα ή τον groove ήχο των R.A.T.M. έχει ανακατευτεί με εντελώς διαφορετικές μουσικές φόρμες, από τους Audioslave μέχρι την πιο folk μορφή του, τους The Nightwatchman. Ένας μουσικός που πάντα συνέδεε με απόλυτη συνέπεια την τέχνη με την πολιτική,  και για την ακρίβεια την ταξική πολιτική και το διεθνισμό στο όνομα της επιβεβλημένης εξέγερσης. Έτσι κάπως γεννήθηκαν οι Prophets of Rage. Πολύ πριν από την εκλογή Τραμπ, τον Μάη του 2016, την περίοδο δηλαδή που φαινόταν πια ότι για την προεδρία θα αναμετρηθούν  η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ με αρχικό στόχο: «Make America Rage Again».

Το βίντεο για το νέο τους σίνγκλ «Unfuck the World»,  στην πρώτη τους δισκογραφική δουλειά ως P.O.R, το σκηνοθετεί ο Μάικλ Μουρ. Ο Μάικλ Μουρ, ο βραβευμένος με Οσκαρ ντοκουμενταρίστας και γνωστός επίσης για τη δράση του, δεν είναι πρώτη φορά που συνεργάζεται μαζί με τον Tom Morello και τη χάρντ μουσική σκηνή. Ένα ακόμη βίντεο που πλέον έχει γίνει θρύλος, ήταν για το τραγούδι των R.A.T.M, Sleep Now in Fire.  Γυρισμένο έξω από την Γουόλ Στριτ, κατέληξε στην σύλληψη όλων των πρωταγωνιστών τότε, των μελών των R.A.T.M αλλά και του ίδιου του Μάικλ Μουρ. Παρόλα αυτά είχαν κατορθώσει να σταματήσουν τη λειτουργία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και τα αστικά ΜΜΕ που μετέδιδαν έκλειναν τις τότε μεταδόσεις: «το γκρουπ είναι ενάντια στο θεσμό της οικογένειας και υπέρ της τρομοκρατίας». Το βίντεο εκείνο χαρακτηρίζεται ως «προφητικό» γιατί υπήρχε και κάποιος που κρατούσε ένα πλακάτ που έλεγε: «Τραμπ για πρόεδρος». Τίποτα δεν ήταν προφητικό παρά τις κλασικές θεωρίες συνωμοσίας που συνοδεύουν την εκ νέου «ανακάλυψή» του . Ο Τραμπ είχε εκδηλώσει και τότε την πρόθεση να είναι υποψήφιος, ως ανεξάρτητος τότε.  Όσο για το καθαρά πολιτικό περιεχόμενο του βίντεο, ας θυμηθούμε τι συνέβη πολύ λίγο καιρό μετά το γύρισμά του. Λιγότερο από δύο μήνες μετά, το Νοέμβρη του το 1999, . η «μάχη του Σιάτλ». Το ζήτημα δεν είναι κατά πόσο το βίντεο ήταν προφητικό, αλλά ένα μεγάλο ΑΝ. Τι θα γινόταν εάν δεν είχε συμβεί η 11η Σεπτεμβρίου;

  • Άραγε το νέο βίντεο μπορεί και αυτό με τη σειρά του να υποδειχτεί «προφητικό», με την «θετική» του πλευρά αυτή τη φορά; Ο πόλεμος, οι βομβαρδισμοί και με μη επανδρωμένα, η Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ, οι φαρμακοβιομηχανίες, τα καλλιστεία, οι αδελφές Καρντάσιανς, η μόλυνση του νερού στο Φλιντ, η θρησκεία ως όπιο του λαού, η κρίση,  οι διαδηλώσεις και η κατασταλτική δράση της αστυνομίας κυρίως ενάντια στους μαύρους και το κίνημα, το καπιταλιστικό σύστημα, η επίμαχη διαφήμιση της Pepsi, ο Ομπάμα, το τείχος με το Μεξικό… Οι σκηνές εναλλάσσονταν εκρηκτικά με footage από τις συναυλίες που ήδη δίνουν οι P.O.R. Footage με πολύ οργή αλλά και πείσμα με υψωμένες γροθιές. Και το βίντεο κλείνει με το κάλεσμα:  «Ο κόσμος δεν θα αλλάξει μόνος του. Θα αλλάξει από εσένα»!

Χ.Μ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: