«Μη κουραστείς να μ’ αγαπάς… κι η μπόρα θα περάσει…»

Ο Λάκης Παππάς έγινε γνωστός ερμηνεύοντας τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Τραγούδησε για τον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Οτσαλάν. Η ευαίσθητη φωνή του ταυτίστηκε με το «Νέο Κύμα» του ελληνικού τραγουδιού, του οποίου υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους.

Η ζεστή και ευαίσθητη φωνή του ταυτίστηκε όσο λίγες με το «Νέο Κύμα» του ελληνικού τραγουδιού, του οποίου υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους.

Ο Λάκης Παππάς γεννήθηκε στην Πρέβεζα, στις 9 του Γενάρη 1938 και έφυγε από τη ζωή στις 26 του Μάρτη 2014.

Έκανε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση το 1959 και τρία χρόνια μετά θα τον παρουσιάσει στο πλατύ κοινό ο Μάνος Χατζιδάκις, τον Απρίλη του 1962, στην ιστορική μουσικοθεατρική παράσταση «Οδό Ονείρων». Ο νεαρός τραγουδιστής θα συμμετέχει στην παράσταση, τη μουσική και τα τραγούδια της οποίας  έγραψε ο μεγάλος συνθέτης, δίπλα σε πολλούς νέους ηθοποιούς της εποχής. Στον ομότιτλο δίσκο που θα κυκλοφορήσει στη συνέχεια ο Λάκης Παππάς ερμηνεύει συγκλονιστικά το τραγούδι «Μανούλα μου». Ακούστε το σπάνιο ηχογραφημένο ντοκουμέντο:

Ο Λάκης Παππάς στη συνέχεια θα ερμηνεύσει και άλλα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, στα έργα του «Ματωμένος Γάμος» (ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα – μετάφραση Νίκου Γκάτσου), «Παραμύθι χωρίς όνομα» (στίχοι Ιάκωβου Καμπανέλλη).

Ο Λάκης Παππάς άφησε και το δικό του προσωπικό στίγμα ως συνθέτης, γράφοντας θαυμάσια τραγούδια που δεν έπαψαν να τραγουδιούνται, όπως το «Κι ύστερα μου μιλάς» σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου,

ή το «Πάει κι αυτή η Κυριακή», σε στίχους Γιάννη Αργύρη, που εδώ ερμηνεύει έχοντας δίπλα του «δεύτερη φωνή» τον Κώστα Χατζή:

Αξεπέραστη η ερμηνεία του Λάκη Παππά και σε ένα τραγούδι – «σήμα κατατεθέν» του “Νέου Κύματος”, το «Μη κουραστείς να μ’ αγαπάς» (Στίχοι  Γιάννη Αργύρη – Μουσική Σπύρου Παππά):

Ο Λάκης Παππάς δεν έμεινε ανέγγιχτος από την τραγωδία του κουρδικού λαού. Αξέχαστη παραμένει η συμμετοχή του μαζί με άλλους γνωστούς καλλιτέχνες στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στα Προπύλαια, το Φλεβάρη του 1999. Μια ιδιαίτερα μαζική εκδήλωση αλληλεγγύης για τον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στην οποία ερμήνευσε με την κιθάρα του: «Μαύρη ζωή που κάνουμε, εμείς οι μαύροι κλέφτες…ολημερίς στον πόλεμο, το βράδυ καραούλι»:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: