Metal sirens: Οι δέκα κορυφαίες frontwomen στη metal

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τις δέκα κορυφαίες γυναίκες τραγουδίστριες της μέταλ σκηνής. Τα κριτήρια είναι προσωπικά, όπως πρέπει να είναι πάντα σε τέτοιες λίστες, αν θέλουμε να μαθαίνουμε ο ένας από το γούστο του άλλου.

Η μέταλ μουσική είναι ένα είδος που απέκτησε πολλές γυναίκες οπαδούς στη δεκαετία του 2000 (το οποίο βοήθησε πάρα πολύ στην εμπορική του εκτόξευση), όμως λίγες, αναλογικά, μουσικοί ασχολήθηκαν ενεργά με μέταλ μπάντες. Και οι περισσότερες από αυτές το έκαναν στα πλαίσια του λεγόμενου female fronted metal, ενός είδους που σαν όρος έχει αρχίσει να δείχνει τα χρονάκια του, ενώ ακόμα και ο μουσικός ορισμός του είναι δύσκολος. Κατά βάση περιγράφει συμφωνικές μέταλ μπάντες με εντονότατο το θεατρικό στοιχείο και με γυναίκες (προφανώς) τραγουδίστριες οι οποίες συχνά τραγουδούν οπερατικά, όμως πολλοί τσουβάλιασαν μέσα σε αυτό το είδος οποιαδήποτε μπάντα είχε frontwoman.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας λοιπόν, ρίχνουμε τα μάτια μας σε αυτό το κατά βάση αντρικό σπορ και προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τις δέκα κορυφαίες γυναικείες παρουσίες εντός του. Η λίστα περιορίζεται σε τραγουδίστριες κι όχι γενικά σε γυναίκες μέταλ μουσικούς και τα κριτήρια είναι προσωπικά, όπως πρέπει να είναι πάντα σε τέτοιες λίστες, αν θέλουμε να μαθαίνουμε ο ένας από το γούστο του άλλου.

Έμειναν για λίγο εκτός λίστας: Τάνια Λεοντίου (universe 217), Christina Scabbia (Lacuna Coil), Otep Shamaya (Otep), Liv Kristine (Theater of tragedy etc.)

10. Cammie Gilbert (Oceans of Slumber)

Too soon? Καθόλου. H Τεξανή Cammy Gilbert μπήκε στους Oceans το 2014 κι έχει κυκλοφορήσει μαζί τους δυο δίσκους κι ένα ep. Ξεχώρισε στη μέταλ με το καλημέρα σας (αν πω ότι δεν είναι και λόγω του χρώματός της θα ψεύδομαι) όχι μόνο για τις φωνητικές της ικανότητες αλλά και για τις συνθετικές, μιας και είναι βασική συνθέτης στην μπάντα της. Το στυλ της είναι σκοτεινό και δυναμικό, ενώ είναι πολύ λιτή αποφεύγοντας τις ερμηνευτικές υπερβολές, κάνοντας τους οπαδούς της να την παρακαλάνε να κάνει κάτι πιο extreme. Έχει γίνει ήδη είδωλο σε πολλά νεαρά κορίτσια (ειδικότερα μαύρες) που τους αρέσει η μέταλ μουσική και έψαχναν μια ηρωίδα για να ταυτιστούν μαζί της. Το μέλλον της ανήκει. Ακούστε τι κάνει σε αυτό εδώ το φοβερό τραγούδι και μάλλον θα την παρακαλάτε κι εσείς μετά να αρχίσει να υπερβάλλει.

9. Anna Murphy (Eluveitie)

Η νεαρότερη αυτής της λίστας. Ελβετίδα, με ιρλανδική καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της, η γεννημένη το 1989 Anna, μπήκε στο ελβετικό folk metal συγκρότημα Eluveitie (ίσως το καλύτερο του είδους του) μόλις στα 16 της, κυρίως ως οργανοπαίκτρια του παραδοσιακού οργάνου hurdygurdy. Στη συνέχεια ανέλαβε τα κυρίως φωνητικά της μπάντας μέχρι την αποχώρησή της το 2016, οπότε και έφτιαξε το επίσης folk metal συγκρότημα Cellar Darling. Πεντακάθαρη δυναμική φωνή, με φοβερό συναίσθημα, τραγουδάει συχνά στα αρχαία γαελικά. Καμαρώστε την σε αυτήν εδώ την αρχαία γαλατική αντιρωμαϊκη κατάρα. Στο τέλος του τραγουδιού, μια από τις ανατριχιαστικότερες κραυγές στην ιστορία της μέταλ.

8. Simone Simons (Epica)

Η αγαπημένη όλων των μεταλλάδων (και πανέμορφη) Simone, γεννήθηκε το 1985 στην Ολλανδία και ασχολήθηκε από πολύ μικρή με τη μουσική. Στα 15 της άκουσε για πρώτη φορά Nightwish και άλλαξε η ζωή της, καθώς ακολούθησε την όπερα και δεν ξανακοίταξε πίσω. Σε ηλικία μόλις 17 ετών μπήκε στους φρεσκότατους τότε Epica, στους οποίους παραμένει μέχρι σήμερα έχοντας επτά δίσκους στο ενεργητικό της και δεκάδες συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, μιας και την ζητάνε κυριολεκτικά οι πάντες. Η σοπράνο φωνή της και οι ψηλές της νότες είναι το σήμα κατατεθέν της (δεν ξέρω αν σας είπα πόσο όμορφη είναι), ενώ οι πάντες στη μουσική βιομηχανία μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το χαρακτήρα της και το πόσο απλή και προσγειωμένη είναι. Απολαύστε την υπεύθυνα στο βίντεο που ακολουθεί.

7. Agnete M. Kirkevaag (Madder Mortem)

Οι Madder Mortem είναι η πιο τραγικά υποτιμημένη μπάντα αυτής της λίστας (βασικά είναι μια απ’ τις πιο υποτιμημένες μέταλ μπάντες που υπάρχουν, ειδικά σε μια εποχή σαν τη σημερινή που η εικόνα και η υπερβολή παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιτυχία) και κατ’ επέκταση, η Agnete είναι μια απ’ τις πιο υποτιμημένες τραγουδίστριες. Η κυρία αυτή γεννήθηκε το 1976 στη Νορβηγία και έχει μια απ’ τις πιο τεράστιες φωνάρες που (δεν) έχετε ακούσει. Πότε απαλή, πότε οργισμένη, πότε θρηνητική, η ερμηνεία της μπορεί να διηγηθεί όλες τις ιστορίες και όπως ακριβώς η μπάντα της, μπορεί να υπηρετήσει πολλά είδη. Έστω και τώρα, αξίζει (και αξίζουν) πολύ μεγαλύτερη προσοχή. Δώστε την, ξεκινώντας με αυτό:

6. Leather Leone (Chastain)

Αυτό εδώ το σκυλί του πολέμου γεννήθηκε το 1959 και στα 60 της παραμένει ένα heavy metal είδωλο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έφτιαξε το αποκλειστικά γυναικείο μέταλ συγκρότημα Rude Girl, ενώ στη συνέχεια προσχώρησε στους υπερτεχνικούς Chastain όπου και μεγαλούργησε για πέντε δίσκους. Χάθηκε για πολλά χρόνια από το προσκήνιο, όμως επανήλθε το 2010 δριμύτερη και έκτοτε έχει ένα φοβερό Cult και όχι μόνο status. Η φωνή της είναι σκληρή, με φοβερό γρέζι και άψογη τεχνική, οργισμένη αλλά και μελωδική ταυτόχρονα. Ξεβιδώστε το σαγόνι σας με αυτό εδώ.

5. Amy Lee (Evanescence)

Ίσως η σπουδαιότερη μουσικός αυτής της λίστας. Η αμερικανίδα Amy Lee γεννήθηκε το 1981 και έγινε κυρίως γνωστή μέσα από τους υπερεπιτυχημένους Evanescence, των οποίων ηγείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια πλέον μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα Ben Μοοdy το 2003, ελάχιστα μετά την κυκλοφορία του πασίγνωστου “Fallen”. Πολλοί θεωρούσαν ότι ο Ben Moody ήταν το μυαλό της μπάντας, όμως η Amy Lee έγραψε το ακόμη καλύτερο “The open door” του 2006. Στη δεκαετία του 2000 έγινε με το καλημέρα σας Fashion Icon, συνδυάζοντας γκόθικ και βικτωριανό στυλ και έκανε πολλά κορίτσια να στρέψουν το αυτί τους σε πιο σκληρά είδη μουσικής. Ας μη γελιόμαστε όμως, δεν είναι για αυτό γνωστή. Η δραματική mezzo soprano φωνή της και η συνθετική της ευφυΐα είναι σπάνια χαρίσματα και επιπλέον είναι εκπληκτική πιανίστρια, πράγμα που ξεχωρίζει στη dark rock/metal μουσική των Evanescence. Επειδή η Amy δεν χρειάζεται συστάσεις, πάρτε κάτι διαφορετικό (διασκευάζει το sallys song από την ταινία “nightmare before Christmas”) και ακούστε οτιδήποτε έχει τραγουδήσει, συνθέσει ή έστω αναπνεύσει μέσα του.

4. Floor Jansen (After Forever, ReVamp, Nightwish)

Η πανύψηλη Ολλανδέζα μπήκε μόλις στα 16 της στους συμφωνικούς metallers After forever και κυκλοφόρησε μαζί τους πέντε δίσκους κι ένα ep, ενώ η μπάντα διαλύθηκε το 2009 έχοντας κάνει μεγάλη επιτυχία στο χώρο του female fronted metal. Χωρίς να καθυστερήσει, φτιάχνει τους ReVamp την ίδια χρονιά και κυκλοφορεί δύο δίσκους μέχρι το 2013. Εκείνη τη χρονιά, αφού οι Nightwish πέταξαν σαν στυμμένη λεμονόκουπα την τότε τραγουδίστριά τους, Annete Olzon, μεσούσης της περιοδείας για την προώθηση του Imaginaerum, έκαναν μια απ’ τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία της μέταλ, παίρνοντας για το υπόλοιπο της περιοδείας την Floor και εντάσσοντάς την κανονικότατα στο συγκρότημα από τότε. Ο δίσκος που έβγαλαν το 2015 μαζί της είναι μετριότατος επιεικώς, αλλά η φωνή της λάμπει. Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους: Η Floor Jansen έχει την τελειότερη ισορροπία ανάμεσα στα ποπ και τα οπερατικά φωνητικά που έχεις ακούσει ποτέ. Η φωνή της είναι απίστευτη, όμως η πραγματική της δύναμη είναι στη σκηνή, όπου τραγουδάει ακόμα καλύτερα και η παρουσία της είναι το λιγότερο μαγνητική. Η επόμενη δουλειά της με τους Nightwish κυκλοφορεί όπου να ‘ναι και την περιμένουμε με ανυπομονησία. Δείτε την εδώ, το 2013 με τους Nightwish στο Wacken, πώς παίρνει ένα μέτριο τραγούδι τους και το μετατρέπει σε ύμνο, ειδικά στο φινάλε του. Θρίαμβος.

3. Tarja Turunen (Nightwish, solo)

Η μεγαλύτερη ντίβα στην ιστορία της μέταλ. Η απόκοσμη Tarja Turunen έκανε χιλιάδες κορίτσια γκοθούδες και μεταλλούδες στη δεκαετία του 2000 που την λάτρεψαν σα θεά, ενέπνευσε τραγουδίστριες που σήμερα κάνουν επιτυχία και καθιέρωσε τα οπερατικά φωνητικά στη μέταλ μουσική. Γεννήθηκε το 1977 στη Φινλανδία και ακολούθησε κλασικές σπουδές από πολύ μικρή. Σε ηλικία 19 ετών γίνεται ιδρυτικό μέλος των Nightwish, της μεγαλύτερης female fronted metal μπάντας. Το 1997 κυκλοφορεί το ντεμπούτο τους και ξεκινούν να γράφουν ιστορία. Κάθε δίσκος τους γίνεται και πιο πετυχημένος από τον προηγούμενο, με αποκορύφωμα το αριστουργηματικό “Once” του 2004. Στα τέλη του 2005, οι υπόλοιποι Nightwish (και κυρίως ο αρχηγός και πληκτράς της μπάντας Tuomas Holopainen) τη διώχνουν από το συγκρότημα κατηγορώντας την για αλαζονική συμπεριφορά, με τα γεγονότα της αποχώρησής της να μονοπωλούν τα μέταλ μήντια της εποχής. Η Tarja συνέχισε σόλο (κυκλοφορεί τακτικά δίσκους και συνεργάζεται με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο), οι Nightwish πήραν καινούρια τραγουδίστρια. Και οι δυο πλευρές έκαναν εμπορική επιτυχία (ειδικά οι Nightwish). Κανένας όμως δεν ξαναπέτυχε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που είχαν όταν έπαιζαν μαζί. Η φωνή της Tarja είναι σοπράνο, με πραγματικά αιθέριο στυλ, το οποίο στη συνέχεια μπόλιασε με πολλά ποπ στοιχεία, ενώ οι ερμηνείες της στους Nightwish είναι από τις τελειότερες στην ιστορία της μέταλ μουσικής. Η πρώτη μου επαφή με αυτό το συγκρότημα και με την Tarja ήταν το 2001 και έπαθα ένα από τα μεγαλύτερα πολιτισμικά σοκ που μου συνέβησαν ποτέ. Δεν είχα ιδέα μέχρι τότε ότι μέταλ και όπερα μπορούσαν να συνυπάρξουν έτσι συστηματικά. Το βίντεο που ακολουθεί είναι η πρώτη μου επαφή με την Tarja και κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει που την ερωτεύτηκα. Το δεύτερο είναι από το DVDEnd of an era”. Οι Nightwish είναι πλέον στην κορυφή του κόσμου, η Tarja έχει απολυθεί αλλά δεν το ξέρει ακόμα (οι υπόλοιποι είναι λίγο συναισθηματικοί) και δίνει μια τελευταία θεϊκή παράσταση μπροστά στο κοινό της πατρίδας τους.

2. Sharon den Adel (Within Temptation)

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γράφεις διθυράμβους για αυτές τις τύπισσες… Η Sharon den Adel, με “αντικειμενικά” κριτήρια έχει ίσως την τελειότερη φωνή σε αυτή τη λίστα. Η Ολλανδέζα (ναι, γεμάτη Ολλανδέζες είναι αυτή η λίστα) Sharon γεννήθηκε το 1974 και σχημάτισε σε νεαρή ηλικία τους Within Temptation χωρίς ποτέ να έχει λάβει σοβαρή φωνητική εκπαίδευση. Η συμφωνική μέταλ της μπάντας έδεσε τέλεια με τις ζεστές και γλυκές ερμηνείες της Sharon και είμαστε γενικά πολύ τυχεροί που σε ακούμε, να το ξέρεις αυτό. Εκτός από τραγουδίστρια, η Sharon είναι και σχεδιάστρια μόδας, ενώ έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να κινείται επί σκηνής, έχοντας επηρεαστεί από τον τρόπο που κινούνται οι μπαλαρίνες. Είναι γενικά αδύνατο να περιγράψεις με λόγια το πόσο τέλεια είναι η φωνή της, οπότε πάρτε δυο τραγούδια αντί για ένα. Στο πρώτο καταγράφεται η μάλλον ψηλότερη νότα που έχει πιάσει ποτέ, ενώ το δεύτερο είναι ένα από τα πιο όμορφα ντουέτα που ακούσαμε ποτέ, πραγματικός οργασμός για τα αυτιά. Με ποια; Σποιλερ αλερτ.

1. Anneke van Giersbergen (The Gathering etc.)

Η αγαπημένη μου τραγουδίστρια. Η πιο γάργαρη φωνή, οι πιο υπέροχες ερμηνείες κι ένας από τους πιο καλούς και απλούς ανθρώπους σε όλη τη μουσική βιομηχανία. Γεννήθηκε το 1973 στην Ολλανδία (δεν το περιμένατε) και μπήκε στους The Gathering το 1994, όταν εκείνοι τόλμησαν να δώσουν σε γυναίκα το μικρόφωνο, μετά την αποχώρηση του πρώτου τραγουδιστή τους. To Mandylion του 1995 και το Nighttime Birds του 1997 είναι μνημεία του ατμοσφαιρικού μέταλ και η Anneke έχει πραγματικά άγνοια κινδύνου με τις απίστευτες μελωδικές γραμμές της και τον πηγαίο ενθουσιασμό της. Η μέταλ σκηνή ερωτεύεται τη φωνή, το χαμόγελο και την προσωπικότητά της και, μέχρι το 2007 με τους The Gathering γράφει ιστορία. Στη συνέχεια συνεργάζεται με τους πάντες φτιάχνει μπάντες, κάνει σόλο καριέρα, άλλοτε σε πιο ποπ/ροκ ύφος κι άλλοτε σε πιο μέταλ, δεν κατηγοριοποιείται κάπου. Οι Jazz επιρροές της φέρνουν μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης των κομματιών που τραγουδάει και οι φωνητικές γραμμές που γράφει είναι ώρες-ώρες από άλλον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε παίζει να έχει πει ναι σε καμιά δεκαριά συνεργασίες ακόμα ή να φτιάχνει άλλη μια μπάντα. Δεν θα ησυχάσω αν δεν τη δω live. Σταματάω να την αποθεώνω, απολαύστε την σε τρία τραγούδια και κατόπιν αυτού, σε όλα. Το πρώτο είναι από τις πρώτες της μέρες στους The Gathering. To δεύτερο, από ένα reunion show των The Gathering στα μέσα της δεκαετίας που μας πέρασε, στο οποίο πήραν μέρος όλα τα νυν και πρώην μέλη της μπάντας. Επάξια δίπλα της στέκεται η Silje Wergeland, τωρινή τραγουδίστρια των The gathering. Στο τρίτο είναι μαζί με τον Danny των Anathema, μια από τις αμέτρητες συνεργασίες της. Ερμηνεύει το πασίγνωστο The blowers daughter με τον πιο γλυκό τρόπο.

Sniper

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: