«Με τα μούτρα κρεμασμένα, με τις τσέπες αδειανές…Χούβερ τι μας έκανες…» – Γιώργος Κατσαρός, ο «Μαθουσάλας» του ρεμπέτικου

“Τι θα κάνουμε βρε φίλοι στην κατάστασιν αυτήν
που χαμένοι πάμε όλοι εδώ στην Αμερικήν…”
Ο Γιώργος Κατσαρός ή Θεολογίτης, ο μακροβιότερος ίσως ρεμπέτης, έζησε και σταδιοδρόμησε με αχώριστη σύντροφο την κιθάρα του, στην Αμερική για πάνω από 80 χρόνια.

«Τι θα κάνουμε βρε φίλοι στην κατάστασιν αυτήν
που χαμένοι πάμε όλοι εδώ στην Αμερικήν,
Όπου φτώχεια έχει πέσει και δεν βρίσκουμε δουλειά
και τα έξοδα δε βγαίνουν και τραβούμε συμφορά…»

Οι παραπάνω στίχοι του Γιώργου Κατσαρού από το τραγούδι «Με τις τσέπες αδειανές», αναφέρονται στο μεγάλο «κραχ» που ξέσπασε στην οικονομία των  ΗΠΑ, επί προεδρίας Χέρμπερτ Χούβερ, το 1929. Η πρωτοφανέρωτη, τότε, καπιταλιστική κρίση βύθισε την μεγάλη μάζα των εργαζομένων και του λαού των ΗΠΑ στην ανεργία, τη φτώχεια και την πείνα.

Ο Γιώργος Κατσαρός ή Θεολογίτης, ο μακροβιότερος ίσως ρεμπέτης, έζησε και σταδιοδρόμησε με αχώριστη σύντροφο την κιθάρα του, στην Αμερική για πάνω από 80 χρόνια, κυρίως στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου κατοικούσε μόνιμα από το 1957.

Ο ρεμπέτης Γιώργος Κατσαρός γεννήθηκε στην Αμοργό, στις 20 του Δεκέμβρη 1893.

Από μικρός αρχίζει να μαθαίνει μόνος του κιθάρα. Στις αρχές του 20ού αιώνα φτάνει στην Αθήνα και σε νεαρή ηλικία ταξιδεύει στην Αμερική, όπου για να επιζήσει εργάζεται σε διάφορες δουλειές και παράλληλα γνωρίζεται με τους μουσικούς της εποχής.

Με τις τσέπες αδειανές
Μουσική-Στίχοι-Ερμηνεία: Γιώργος Κατσαρός

Τι θα κάνουμε βρε φίλοι στην κατάστασιν αυτήν
που χαμένοι πάμε όλοι εδώ στην Αμερικήν,
Όπου φτώχεια έχει πέσει και δεν βρίσκουμε δουλειά
και τα έξοδα δε βγαίνουν και τραβούμε συμφορά,

Με τα μούτρα κρεμασμένα με τις τσέπες αδειανές
περπατούμε μες στους δρόμους μα με σκέψες συλλογές,
Πως θυμάμαι τις ημέρες πού ‘χαμε τα τάληρα
που ετρώγαμε μπριζόλες μα τώρα τρώμε λάχανα,

Που πηγαίναμε στους γάμους και φωνάζαμε ταξί
τώρα πάμε με τα πόδια έξω εις την εξοχή,
Με τα μούτρα κρεμασμένα με τις τσέπες αδειανές
περπατούμε μες στους δρόμους μα με σκέψεις, συλλογές.

– Αχ βρε Χούβερ τι μας έκανες!

Ο Γιώργος Κατσαρός τραγουδούσε με την κιθάρα του ένα τεράστιο ρεπερτόριο από ελαφρά, επιθεωρησιακά, ρομάντζες, ξένα τραγούδια μέχρι βαριά ρεμπέτικα, χωρίς να συνοδεύεται από ορχήστρα.

Στην Αμερική καταγράφεται ως ο σημαντικότερος ρεμπέτης δημιουργός (συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής, και οργανοπαίκτης) του πρώτου κύματος της μετανάστευσης. Το παρατσούκλι Κατσαρός το απόχτησε εκεί, εξαιτίας της χαρακτηριστικής σγουρής κόμης του, την οποία διατηρούσε πλούσια μέχρι το θάνατό του.

Ο Γιώργος Κατσαρός μπαίνει στη δισκογραφία το 1919 και σύντομα πολλά τραγούδια του γίνονται επιτυχίες σε όλες τις παροικίες του Ελληνισμού, εντός και εκτός ΗΠΑ.

Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα όπου εμφανίστηκε σε συναυλίες. Στη διαδρομή του εμφανίστηκε επίσης σε θεατρικές παραστάσεις και τραγοήδησε σε επιθεωρησιακά νούμερα.

Έφυγε από τη ζωή στις 22 του Ιούνη 1997, σε ηλικία 109 ετών, μετά από πορεία 80 περίπου ετών στα μουσικά δρώμενα της ελληνικής παροικίας των ΗΠΑ.

Και εδώ ένα πολύ γνωστό τραγούδι, ερμηνευμένο από τον Γιώργο Κατσαρό:

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: