«Και πώς τον λεν το διπλανό και τον τρελό τον Ιταλό…»

Ο Λάκης Χαλκιάς είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές, με μεγάλη πορεία. Γεννημένος στα Γιάννενα, σαν σήμερα, στις 30 του Αυγούστου 1943, ανήκει στην τέταρτη γενιά της σπουδαίας μουσικής οικογένειας των Χαλκιάδων. Είναι γιος του μέγιστου κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά.

Ο Λάκης Χαλκιάς είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές. Αθόρυβα και για περισσότερο από μισό αιώνα, με πολλά καλά τραγούδια και με τον αγώνα του για τη διάδοση και διάσωση της λαϊκής μας παράδοσης, διανύει μια πορεία που ξαφνιάζει με την ποιότητα και τα «χιλιόμετρά» της, όσους δεν την γνωρίζουν. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν παίρνει θέση στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, ο Λ. Χαλκιάς ανήκει στους καλλιτέχνες που εκτός από τη δουλειά τους, μιλάνε δημόσια μόνο όταν έχουν κάτι να πουν.

Γεννημένος στα Γιάννενα, σαν σήμερα, στις 30 του Αυγούστου 1943, ο Λάκης Χαλκιάς  ανήκει στην τέταρτη γενιά της σπουδαίας μουσικής οικογένειας των Χαλκιάδων. Γιος του μέγιστου κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά, ο Λάκης ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι από τα εφτά του χρόνια, και επαγγελματικά από τα δεκάξι. Στα δεκαοχτώ του ηχογραφεί τους πρώτους δίσκους 45 στροφών, με τραγούδια των μεγαθηρίων του λαϊκού μας τραγουδιού Θόδωρου Δερβενιώτη (μουσική) και Κώστα Βίρβου (στίχοι).

«Η φάμπρικα» (στίχοι: Γιώργος Σκούρτης – μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος) καθιερώθηκε με την εμβληματική ερμηνεία του Λάκη Χαλκιά, τραγουδήθηκε από εκατομμύρια στόματα, μα δεν σημάδεψε μόνο τα μουσικά πράγματα και τη δική του πορεία. Πρόκειται για έναν από τους αθάνατους «ύμνους» της εργατικής τάξης, που θα ζει για πάντα στους αγώνες της.

Εμφανίστηκε δίπλα στους μεγαλύτερους τραγουδιστές και τραγουδίστριες, συνεργάστηκε με μεγάλους ρεμπέτες σαν τον Βαμβακάρη, τον  Παπαϊωάννου και τον Τσιτσάνη, ερμήνευσε έργα σπουδαίων συνθετών και ποιητών-στιχουργών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εμβληματική ερμηνεία του στους δίσκους «Εργάτες» του Γ. Μαρκόπουλου, «Λαϊκά μονοπάτια» του Απ. Καλδάρα, «Πικραμένη μου γενιά» σε μουσική Μάριου Τόκα και ποίηση Γιάννη Ρίτσου, «Αφρική τώρα» σε μουσική Γ. Κατσαρού και στίχους αφρικανών ποιητών κλπ.

Την αυγή της νέας χιλιετηρίδας κυκλοφορεί η σπουδαία δουλειά του Λάκη Χαλκιά «2.500 χρόνια Ελληνική μουσική – Από τον όμηρο μέχρι σήμερα». Το έργο χωρίζεται σε πέντε ενότητες: Αρχαία Ελληνική Μουσική, Βυζαντινή Μουσική, Δημοτικό Τραγούδι, Μικρασιατικό – Ρεμπέτικο, Λαϊκό Τραγούδι και Νεότερο Λαϊκό.

Με πλούσια δισκογραφία και πολλές εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από το 1960 μέχρι τις μέρες μας, ο Λάκης Χαλκιάς, συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στο τραγούδι και τη μουσική (παίζει κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο, τζουρά, ούτι), και στην διάδοση και διάσωση της λαϊκής μας παράδοσης, παραμένοντας παραγωγικός και ακμαίος. Του ευχόμαστε να είναι γερός και να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: